HIFI levert glashelder beeld

UTRECHT - Wetenschappers van het Utrechtse onderzoeksinstituut SRON zijn razendenthousiast over de eerste meetgegevens van ruimte-instrument HIFI. De apparatuur aan boord van ruimtetelescoop Herschel overtreft hun stoutste verwachtingen.
De Herschel werd in mei gelanceerd en verkeert nog in de testfase, maar de informatie die HIFI oppikt is meteen al bruikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Het instrument onderzoekt de samenstelling van gaswolken die in de ruimte zweven en meet onder meer hoeveel koolstof en water daar in zit. Dat vertelt veel over het ontstaan van sterren en planeten. HIFI, wat staat voor Heterodyne Instrument for the Far Infrared, is het meest omvangrijke ruimtevaartproject onder Nederlandse leiding tot nu toe.
De ruimtetelescoop Herschel bevindt zich op ongeveer twee miljoen kilometer van de aarde. Het is de bedoeling dat deze grootste telescoop ooit, ook de vroegste sterrenstelsels in het heelal gaat vastleggen. De instrumenten aan boord kunnen een miljoenste van een miljoenste van een miljoenste van het licht van een gloeilamp opvangen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.