Dik pak sneeuw en ijskoud vanaf zaterdag: 'Ga niet de weg op'

© ANP
UTRECHT - Eerder deze week was het nog wat onzeker, maar de meteorologen zijn er nu echt wel uit: we krijgen vanaf komend weekend te maken met zeer veel sneeuw en het wordt steenkoud. Weeronline raadt sterk af om de weg op te gaan. "Hou vanaf zaterdagavond rekening met langdurige overlast en moeilijk begaanbare wegen."
Meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline verwacht dat de sneeuw zaterdag in de loop van de dag de provincie Utrecht bereikt. Mogelijk ontstaat een dek van zo'n tien centimeter. "Het kan ook nog een stuk meer worden of wat minder, maar het wordt in ieder geval veel meer dan we 16 januari hebben gezien", laat Van Wezel weten aan RTV Utrecht. Hij verwacht dat door de oostenwind ook in de provincie Utrecht sneeuwduinen ontstaan. Daarbij zal de gevoelstemperatuur min 8 tot 13 graden zijn.

Spekglad

Door de grote hoeveelheid sneeuw, de sterke wind en de kans op ijzel is het volgens Weeronline zeer waarschijnlijk dat de wegen langdurig onbegaanbaar zullen zijn. "Vanwege de avondklok is er veel minder verkeer op de weg en dat betekent ook dat zout minder goed wordt ingereden. Op veel plaatsen wordt het dan ook spekglad en gevaarlijk op de weg."
Zondag gaat het ook nog langdurig sneeuwen. "Het is niet uitgesloten dat er in totaal 30 centimeter sneeuw valt op veel plaatsen. Er zijn zelfs berekeningen die komen met 40 tot 50 centimeter", aldus Weeronline.
Weerman Gerrit Hiemstra zegt bij de NOS dat deze hoeveelheid sneeuw maar zelden voorkomt in Nederland. "Misschien eens in de twintig jaar."

Schaatsen

Na de sneeuw in het weekend volgt een serie met zeer koude dagen met in de nacht matige tot strenge vorst. Overdag komt het tot ijsdagen met temperaturen aanhoudend onder nul. De kans is volgens Weeronline groot dat er volgende week geschaatst kan worden op ondergelopen weilanden, sintelbanen en skeelerbanen. "Of het ook tot schaatsen op natuurijs op open water komt, is afwachten. De kou moet daarvoor lang genoeg aanhouden en sneeuwval op ijs kan de ijs aangroei afremmen." Waarschijnlijk houdt de vorst aan tot volgende week donderdag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.