Utrecht geeft groen licht voor Westelijke Stadsboulevard van 30 miljoen euro

UTRECHT - Wethouder Lot van Hooijdonk kan definitief aan de slag met de aanleg van de Westelijke Stadsboulevard. De gemeenteraad heeft haar een budget van ruim 30 miljoen euro gegeven. De Westelijke Stadsboulevard is de doorgaande route tussen Overvecht en het 24 oktoberplein. Dat is nu nog grotendeels een vierbaansweg, maar dat moet in de toekomst een route worden met slechts twee rijbanen.
Het plan krijgt steun van een meerderheid van de raad. Maar niet iedereen is enthousiast. Zo stemde de VVD tegen. De partij vindt dat het traject op termijn moet worden aangepakt, maar steekt de miljoenen liever in de Noordelijke Randweg. Ook die weg moet dringend opgeknapt worden, bij voorkeur met tunnels in plaats van de huidige rotondes. Dat project komt miljoenen tekort, waardoor de tunnels waarschijnlijk niet mogelijk zijn. De liberalen geven de 30 miljoen liever uit aan een tunnel op de rondweg dan aan de stadsboulevard.
Tegenstand
Het meest uitgesproken tegen de plannen voor de Westelijke Stadsboulevard is de PVV. Fractievoorzitter Henk van Deùn betoogt dat met deze plannen de leefbaarheid, doorstroming en verkeersveiligheid onder druk komt te staan. Ook de SP is kritisch, fractievoorzitter Tim Schipper is bang dat dit project financieel uit de hand gaat lopen, net als eerdere projecten. Ook is de partij bang dat er in de toekomst veel meer verkeer gaat rijden, dan nu berekend wordt.
Wethouder Van Hooijdonk is juist enthousiast over het feit dat er veel asfalt verdwijnt. "Eén van de dingen die hier gebeurt is dat zes voetbalvelden aan groen bijkomt door het verkeer anders in te richten."Van Hooijdonk denkt namelijk dat door slimme maatregelen de capaciteit van de weg met slechts twee rijbanen voldoende is om het verkeer af te wikkelen. Zo komt er dynamisch verkeersmanagement, die de verkeerslichten aanstuurt. Autoverkeer wordt al in Leidsche Rijn gebufferd, achter een rood verkeerslicht.
't Goylaan
Daarnaast komen er twee zogenoemde voorrangspleinen. Dat zijn een soort rotondes, waarop het doorgaande verkeer voorrang krijgt. Op de 't Goylaan bestaat al zo'n plein. Daar is veel kritiek op, hij is gevaarlijk en functioneert slecht, is het commentaar. Vorig jaar is het plein ingrijpend aangepast, dat kostte 1,2 miljoen euro. CDA-fractievoorzitter Bert van Steeg is er niet gerust op, hij vindt 't Goylaan een slecht voorbeeld. Ook constateert hij dat er veel onrust in de stad is over de plannen.
Eén van de dingen die hier gebeurt is dat zes voetbalvelden aan groen bijkomt door het verkeer anders in te richten.
De raad discussieerde uitgebreid over een aantal parkeerplaatsen op de Cartesiusweg. Die liggen nu op de ventweg. Wethouder Van Hooijdonk wil die parkeerplaatsen verplaatsen naar de hoofdrijbaan. Auto's die willen parkeren, blokkeren zo het doorgaand verkeer, wat zorgt voor een verlaging van de snelheid op dat deel van de route. Een meerderheid van de raad, wil de parkeerplaatsen echter op de ventweg houden. Coalitiepartij D66 steunde een tegenvoorstel van de VVD over dit onderwerp.
Fris Alternatief
Onderdeel van de plannen is ook het zogenoemd 'Fris Alternatief'. Daarmee wordt al het verkeer van de Thomas à Kempisweg gebannen. Dat kan dan een park worden. Auto's maken op die plek in de toekomst een slinger om het naastgelegen wijkje heen. Dit plan heeft brede steun in de raad, onder andere van de VVD, maar die partij wil wel extra onderzoek naar de verkeersveiligheid op de Majellaknoop, die in de volksmond de Koffieknoop heet.