Taakstraf voor vrachtwagenchauffeur die bestuurder bestelbus in De Meern doodreed

© 112mediautrecht
DE MEERN/LEUSDEN - Een 39-jarige vrachtwagenchauffeur uit Leusden, die een dodelijk ongeluk veroorzaakte op een busbaan in De Meern, is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur. Daarnaast legt de rechtbank hem ook een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar op, met een proeftijd van twee jaar.
De straf valt iets lager dan de eis van de officier van justitie. Die eiste twee weken geleden een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van twee jaar, met drie jaar proeftijd.

Gedesoriënteerd

De chauffeur reed op 30 oktober 2018 tijdens de avondspits zonder ontheffing op busbaan Rijnvliet in De Meern. Hij had op dat moment geen ontheffing om daar te rijden, maar was er per ongeluk op terecht gekomen. Omdat hij gedesoriënteerd raakte, miste hij bij een kruising het rode stoplicht en reed met 46 kilometer per uur de kruising over.
Een bestelwagen die van rechts kwam en groen licht had, werd vol geraakt. De bestuurder, een 51-jarige Utrechter, kwam daarbij om het leven. De rechtbank kwalificeert het rijgedrag van de vrachtwagenchauffeur als "aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend". Volgens de rechters is het slachtoffer door dit rijgedrag om het leven gekomen. "Dat hij geen gordel droeg maakt dat niet anders", oordeelt de rechtbank.

Spijt

Bij het bepalen van het vonnis is gekeken naar straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. Maar de rechtbank houdt er in het voordeel van de vrachtwagenchauffeur rekening mee dat hij direct na het ongeluk contact heeft gezocht met de familie van het slachtoffer. Ook heeft hij spijt betuigd en is hij niet eerder voor soortgelijke zaken veroordeeld. De rechters vinden ook dat de zaak te laat is afgehandeld.
"Verdachten mogen ervan uitgaan dat ze binnen twee jaar na aanvang van de vervolging een uitspraak horen", vindt de rechtbank. Daarom is een iets kortere taakstraf opgelegd en is de rijontzegging geheel voorwaardelijk. "De rechtbank gaat niet voorbij aan de ernst van de zaak, maar heeft in de afweging van alle belangen het persoonlijk belang van de vrachtwagenchauffeur zwaar laten meewegen", staat in het vonnis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.