RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boa's in Utrecht mogen boetes uitschrijven aan fietsers

UTRECHT - Handhavers van de gemeente Utrecht mogen vanaf maandag boetes uitdelen aan fietsers die zich niet aan de verkeersregels houden. Ze gaan controleren op rijden door rood licht, bellen en appen tijdens het fietsen en op de verlichting. De inzet van de boa's hiervoor is een landelijke proef en duurt een halfjaar.

De gemeente hoopt door de extra inzet verkeersgedrag te verbeteren. "Daarbij hebben zij speciale aandacht voor de drukke kruispunten in de stad waar veel fietsers komen", schrijft de gemeente. "De handhavers kunnen een boete geven als dat nodig is. De gemeente zet ook posters en sociale media in om fietsers bewust te maken van veilig fietsgedrag".

Idee uit Tweede Kamer
De proef is er gekomen na een aangenomen motie in de Tweede Kamer. Het doel is te kijken of boa's meer bevoegdheden kunnen krijgen. De gemeente werkt hierbij samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het Openbaar Ministerie. Agenten hebben ruim 130 boa's voor hun nieuwe taken opgeleid. De handhavers beginnen eerst met een 'introductieperiode', daarna gaan zij over tot het uitschrijven van boetes. Na de zomer maakt burgemeester Sharon Dijksma bekend of de proef is geslaagd of niet.

Fietsers in de Domstad nemen het niet altijd nauw met de verkeersregels. Een rood verkeerslicht wordt bijvoorbeeld veelvuldig genegeerd. Dat terwijl Utrecht zich wil manifesteren als echte fietsstad.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -