Utrechts festival verplaatst naar september, Amersfoortse scholen geven hybride onderwijs en steeds meer testplekken

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Dit is corona vandaag, onze rubriek over de pandemie. Hier vind je de regionale ontwikkelingen van dag tot dag.

Festival Central Park verplaatst naar 18 september

Voor één keer vindt het Utrechtse popfestival in het najaar plaats, meldt de organisatie. "Om bezoekers meer zekerheid te bieden dat Central Park tóch doorgang kan vinden dit jaar hebben we besloten het festival eenmalig te verplaatsen naar 18 september 2021! Dit is een unieke situatie vanwege de COVID-19 pandemie, in 2022 zijn we weer gewoon terug in de zomer", schrijft de organisatie.
Omdat festivals die na 1 juli gepland staan gebruik kunnen maken van het garantiefonds, is besloten om de eerdere datum van 5 juni te verzetten. Mensen die al een kaartje hebben, krijgen van de organisatie vandaag een mail. Op dinsdag 9 februari start de kaartverkoop voor het festival.

Meer testplekken in Utrecht

Op steeds meer plekken in de provincie worden extra testplekken in gericht. Zo ook in de sporthal van IJsselmeervogels in Bunschoten. Sporthal De Toekomst krijgt een bijzondere taak, deze wordt gebruikt als testlocatie voor een pilot van het ministerie van Volksgezondheid en de GGD Utrecht.
Gisteren meldde het UMC Utrecht ook al dat er zij opschalen om meer testen te kunnen verwerken. De GGD regio Utrecht verwacht meer te moeten testen omdat er steeds meer mensen besmet raken met de Britse variant. Het UMC Utrecht richt daarom een opschalingslaboratorium in, bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ).

'Geef AstraZeneca niet aan 65-plusssers'

Het coronavaccin van AstraZeneca, dat vorige week werd toegelaten in de EU, kan het beste worden gegeven aan mensen die jonger zijn dan 65. Volgens de gezondheidsraad zijn andere vaccins beter geschikt voor 65-plussers. Dat meldt de raad aan het kabinet. Het advies is ook om het vaccin snel aan 60- tot 64-jarigen toe te dienen. Dat voorkomt zo veel mogelijk ziektegevallen en sterfgevallen.

331 nieuwe coronabesmettingen in de provincie

De afgelopen dag zijn er 331 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Dat is iets meer dan een dag eerder, toen hebben 240 inwoners van de provincie Utrecht covid-19 opgelopen. Dinsdag werden er 225 nieuwe coronagevallen gemeld en maandag lag het aantal nieuwe besmettingen op 180.
De afgelopen 24 uur zijn er negen nieuwe ziekenhuisopnames gemeld en zijn er drie mensen overleden. Gisteren werden er vier regiogenoten opgenomen in het ziekenhuis en zijn er vijf overlijdens in de provincie Utrecht gemeld.

Amersfoortse scholen geven groep 7 en 8 'hybride onderwijs'

Amersfoortse scholen van Stichting Meerkring gaan de groepen 7 en 8 'hybride' onderwijs geven, dus deels thuis en deels op school. Uit cijfers van de GGD lijkt dat het aantal besmettingen in de twee laatste groepen van de basisschool hoger ligt dan in andere groepen. Daarnaast is het volgens de stichting een extra uitdaging om in subgroepen te werken.
Gisteren werden adviezen en praktische richtlijnen bekend gemaakt, die zijn opgesteld door het ministerie van Onderwijs samen met de vertegenwoordigers van leraren, schoolleiders en schoolbesturen. Het "dringende advies" is om klassen in vaste kleine groepjes te verdelen als ze volgende week weer openen. Ook raadt het ministerie voor de groepen 4, 5 en 6 aan om in groepjes van vijf kinderen te werken. Voor groep 7 of 8 is het advies om leerlingen in kleinere groepen of koppels te laten samenwerken.
De PO-raad verwacht dat de meeste basisscholen maandag open gaan, sommigen moeten nog aardig wat voorbereidingen treffen door de nieuwe richtlijnen. Wanneer scholen maandag nog niet open gaan, krijgen ze niet direct een boete van de Inspectie van het Onderwijs. Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens een Kamerdebat over de coronacrisis. "Er is wel gewoon een onderwijsplicht en de scholen moeten op een gegeven moment wel open."

ANBO vindt het 'bizar' hoe het vaccineren van ouderen gaat

De ouderenbond noemt als voorbeeld een man van 91 die een uur moet rijden naar een priklocatie vervolgens lang buiten moeten wachten in de regen en in de kou. Die situatie vinden ze onacceptabel.
De bond draagt twee belangrijke verbeterpunten aan: regel tenten met heaters en stoelen waar mensen kunnen wachten. Ook pleiten ze voor meer gastvrouwen- en mannen die de ouderen begeleiden. En werk net als in een aantal andere landen met mobiele units die naar de mensen toe gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.