GroenLinks Zeist onderzoekt aantijgingen over nepaccounts, maar ziet nog geen bewijs

ZEIST - Hoewel de aanwijzingen zich opstapelen ziet GroenLinks in Zeist nog altijd geen onomstotelijk bewijs dat ex-fractievoorzitter Ronald Camstra onder valse namen discussies op sociale media heeft gemanipuleerd. De aantijgingen hebben er inmiddels wel toe geleid dat Camstra gisteravond zijn ontslag heeft ingediend bij burgemeester Koos Janssen van Zeist.
Ronald Camstra en de zogenaamde Facebookster Noortje van Breukelen.
Ronald Camstra en de zogenaamde Facebookster Noortje van Breukelen. © GroenLinks / Facebook (Bewerking door RTV Utrecht)
Camstra wordt ervan beschuldigd dat hij zich onder valse namen heeft gemengd in lokale discussies op Facebook. Onder meer als 'Noortje van Breukelen', 'Felix Stoker' en 'Sheila Zwierig' zou hij standpunten van GroenLinks hebben verkondigd als die van de gewone Zeistenaar. Camstra zelf ontkent.

Medestanders

Piet Oskam, beheerder van de Facebookpagina Voor Zeist bracht de zaak in de publiciteit. Het viel hem op dat Camstra in discussies over bijvoorbeeld het afsluiten van het centrum voor autoverkeer vaak door medestanders werd omringd. Vooral de manier waarop ze van zich lieten horen vond hij verdacht.
Mengde politicus Ronald Camstra zich onder valse namen in discussies over Zeist?
"In redactiestijl en taalgebruik waren er duidelijk overeenkomsten met de taal van de heer Camstra zelf", zegt Oskam tegen RTV Utrecht. "En de opvattingen die zij debiteerden bevatten opvallende GroenLinkse elementen."

Noortje van Breukelen

Een van de medestanders noemde zichzelf Noortje van Breukelen, zogenaamd bewoner van de Slotlaan, maar buurtbewoners kunnen dat niet bevestigen. "Ze zou docente op een scholengemeenschap in Zeist zijn", zegt Oskam, "maar ook daar kennen ze haar niet." Toen de ophef over de 'fake accounts' tot een hoogtepunt kwam is de raadselachtige Noortje van Breukelen spoorloos verdwenen. Ook de andere profielen zijn ontmanteld.
GroenLinks moet nu stellig aantonen dat de geruchten niet waar zijn.
Walter van Dijk, fractievoorzitter VVD Zeist
Als niet Camstra, maar iemand anders zich onder dat pseudoniem in lokale discussies heeft gemengd, dan is de vraag vooral waarom de politicus dat zelf nog niet heeft kunnen aantonen. Noortje van Breukelen schrijft tenslotte columns voor de internetkrant Zeister Magazine, die door Camstra wordt beheerd. Hij zou dus contact moeten hebben gehad met de mysterieuze Noortje.

Google-account

In de populaire Facebookgroep Zeist - een andere pagina dan die van Oskam - verscheen vanmorgen bovendien een screenshot dat een nieuw verband tussen Noortje en Camstra suggereert. Wie probeert het Google-account van Noortje van Breukelen te herstellen, krijgt te zien dat er een code wordt gestuurd voor een account dat cam****.** bevat. Gezien het aantal lettertekens zou het kunnen gaan om Camstra.nl, het internetdomein dat is gekoppeld aan de bedrijfswebsite van het communicatieadviesbureau van Ronald Camstra.
Dit screenshot suggereert een verband tussen Noortje van Breukelen en Ronald Camstra.
Dit screenshot suggereert een verband tussen Noortje van Breukelen en Ronald Camstra. © Facebookpagina Zeist (Bewerking door RTV Utrecht)
De beheerders van de Facebookgroep zeggen dat ze Camstra de afgelopen periode de gelegenheid hebben gegeven "om open kaart te spelen". De bedoeling was dat de zaak intern opgelost zou worden. Nu Camstra zich er niet over uitlaat is de suggestieve schermafbeelding openbaar gemaakt als bewijsmateriaal.

Negatieve aandacht

Voor het lokale bestuur van GroenLinks staat echter nog niet onomstotelijk vast dat Camstra achter de nepaccounts zit. De partij blijft ook bij navraag vanmiddag nog bij de verklaring die vanmorgen vroeg werd gegeven voor het vertrek van de fractievoorzitter. Daarin stelde afdelingsvoorzitter Liesbeth Raymakers dat ze er begrip voor heeft dat de negatieve aandacht hem te veel energie zijn gaan kosten. Het vertrek van Camstra is volgens Raymakers "in het belang van GroenLinks".
Je speelt met vuur als het gaat om de betrouwbaarheid van de politiek.
Piet Oskam, beheerder Facebookpagina Voor Zeist
De VVD, coalitiegenoot en naast GroenLinks de grootste partij in de gemeenteraad, vindt het statement dat het GroenLinks-bestuur heeft gegeven niet afdoende. "GroenLinks moet nu stellig aantonen dat de geruchten niet waar zijn" zegt de liberale fractievoorzitter Walter van Dijk. 'Daar hebben wij ook op aangedrongen. Dit houdt de gemoederen enorm bezig en het is nu aan GroenLinks om alle twijfel weg te nemen. Wij zijn in afwachting daarvan."

Betrouwbaarheid

"Je speelt met vuur als het gaat om de betrouwbaarheid van de politiek", vindt beheerder Oskam van Facebookpagina Voor Zeist. "Het tast het gezag aan van het gemeentebestuur. Dat is een hele kwalijke zaak, dus het is goed dat Ronald Camstra zelf daar nu ook z'n consequenties aan verbonden heeft."
"Triest", oordeelt ook een reageerder op Oskams pagina. "Zoveel vijandschap gecreëerd terwijl we maar een ding willen: een dorp waar we graag wonen." Net als andere Zeistenaren ergert hij zich aan de online debatten over Zeist waarin aan de ene kant mensen werden geblokkeerd en aan de andere kant de discussie met valse accounts werd gestuurd.
Camstra zelf heeft tot nu toe steeds ontkend dat hij nepprofielen heeft aangemaakt. Sinds enkele dagen reageert hij niet meer op pogingen van RTV Utrecht om contact te leggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.