Amersfoortse basisscholen gaan toch deels online lesgeven

© ANP
AMERSFOORT - Bij zo'n zestig Amersfoortse basisscholen gaan de kinderen uit groep 7 en 8 deels thuis en deels in de klas les volgen. Dat hebben meerdere scholenkoepels in samenspraak met de gemeente afgesproken. Het idee is om tot de voorjaarsvakantie te kijken wat de effecten zijn van besmettingen onder kinderen zodra de lessen volgende week weer fysiek opstarten.
Dit plan is bedacht om tegemoet te komen aan de zorgen en de onzekerheden die er zijn over de Britse variant van het coronavirus. Die rukt in hoog tempo op in Nederland en zou besmettelijker zijn onder een jongere doelgroep dan het oorspronkelijke virus. Om die reden zijn docenten en ouders bezorgd over welke gevolgen dat heeft voor de heropening van de scholen volgende week.

Comples

De heropening van de scholen is veel complexer dan na de vorige lockdown. Omdat het risico van verspreiding groter lijkt onder steeds jongere leeftijden heeft het kabinet allerlei adviezen meegegeven aan de schoolbesturen. De maatregel met de meeste controverse lijkt die van een klas naar huis sturen als er een uitbraak in een groep plaatsvindt.
Daarom adviseert de regering om kinderen in kleine clubjes met grote afstand te werken, de zogeheten cohortering. Ook oppert de regering het dragen van mondkapjes in de bovenbouw en aparte pauzes voor elke klas, zodat verschillende groepen niet door elkaar heen lopen. Mede daarom is ook besloten om de buitenschoolse opvang niet op te starten.

Middelbare school

De komende twee weken tot de vakantie moeten ook duidelijk maken hoe de kinderen reageren op de hybride lesvorm en waar ze door de coronamaatregelen staan in hun ontwikkeling. De scholen willen dat er extra aandacht voor de groepen 7 en 8 komt zodat ze een goed advies kunnen geven voor hun middelbare school.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.