Waterpeil stijgt en stijgt: 'Niet bang zijn, maar wel alert'

PROVINCIE UTRECHT - Langs de oevers van de Nederrijn zijn de gevolgen van het hoge waterpeil al flink te zien. Een parkeerplaats in de haven van Wijk bij Duurstede is al helemaal ondergelopen en veranderd in een zwembad. Toch is bij deskundigen geen sprake van paniek.
Terwijl Wijkse kinderen spelen op de ondergelopen parkeerplaats, en jongeren met scooters door het gelegenheidszwembad scheuren, staat dijkgraaf Jeroen Haan de pers te woord. "Op dit moment is het niet zo hoog dat we band moeten zijn voor overstromingen. Maar we moeten wel alert zijn."
En dat zijn de medewerkers van waterschap De Stichtse Rijnlanden. Elke dag inspecteren ze de dijken langs de Nederrijn. Ook zijn meerdere sluizen dichtgezet. Uit voorzorg heeft het waterschap duizenden zandzakken gevuld om indien nodig bij de dijken te leggen. Dijkinspecteur Michel van Lunsen heeft er wel lol in. "Dit is wel leuk. Zo lang het allemaal goed gaat natuurlijk", voegt hij er snel aan toe.
Hoogwater komt wel vaker voor in Nederland, maar dit jaar staat het peil wel erg hoog. De waterstand van de Rijn is zaterdag naar verwachting 14,50 meter boven NAP. Vanaf 12 meter boven NAP stromen uiterwaarden langs de Rijn, de Waal en de IJssel onder.

Dagjesmensen

Dijkgraaf Jeroen Haan snapt dat mensen in de omgeving graag een kijkje willen nemen. "Ik snap dat het mooie Hollandse plaatjes zijn. Maar we adviseren wel: blijf nadenken over de coronamaatregelen. Ga weg als het druk is."
In Rhenen en omgeving is al geanticipeerd op 'hoogwatertoeristen'. De natuurgebieden Palmerswaard en Blauwe Kamer zijn afgesloten voor bezoekers. Zo kunnen wilde dieren zoals paarden, hazen en bevers in alle rust een droog plekje opzoeken. Ook worden komend weekend enkele straten afgesloten voor verkeer. Dit om te voorkomen dat dagjesmensen ophopen in de buurt van ondergelopen uiterwaarden.
Verslaggever Ulrike Nagel liep een dagje mee met dijkinspecteur Michel van Lunsen.

Winterweer

Volgens de dijkgraaf is het voorspelde winterweer niet van invloed op het waterpeil. Wel maakt hij zich op lange termijn zorgen over het weer. Er gaat de komende jaren namelijk een stuk meer regen vallen in Duitsland en het Alpen-gebied. Dat is van invloed op het waterpeil in Nederland.
Vanuit de lucht is het Wijkse hoogwater goed te zien.
Vanuit de lucht is het Wijkse hoogwater goed te zien. © RTV Utrecht
"Nu komt één keer per drie jaar zo'n hoogwatergolf voorbij", zegt Haan. "De kans wordt groter dat het vaker gaat gebeuren. Dus moeten we ons daarop voorbereiden. De Lekdijk is op dit moment prima. Maar de komende jaren gaan we 'm versterken. Om Nederland veilig te houden tegen hoogwater."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.