Wethouder: situatie Utrechtse flatbewoners 'dramatisch en onacceptabel'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De woonsituatie aan de Utrechtse Hanoidreef is onacceptabel, zegt wethouder Kees Diepeveen, maar concrete oplossingen heeft hij nog niet. De wethouder ging in op vragen van de voltallige gemeenteraad naar aanleiding van een brandbrief van de bewoners van een flatgebouw in Overvecht. Daarin stellen ze dat hun situatie 'mensonterend' is. Fractievoorzitter Tim Schipper (SP) riep de wethouder op om actie te ondernemen.
Op foto's van de bewoners van de flat is veel schimmelvorming te zien. Ook tocht het in de huizen doordat deuren en ramen niet goed sluiten. Kozijnen zijn door en door verrot en het behang komt spontaan van de muren. Volgens Schipper is er sprake van grootschalig achterstallig onderhoud: ''Reparatieverzoeken worden niet, of slechts met lapwerk, uitgevoerd.''
De SP'er zegt dat de flat al veel eerder op nominatie stond voor grootschalig onderhoud, maar dat dit steeds op de lange baan geschoven is, nu zou woningcorporatie Bo-Ex van plan zijn in 2022 te beginnen met het onderhoud. De bewoners kunnen zo lang niet wachten, vindt de voltallige raad.

Dramatisch en onacceptabel

Wethouder Kees Diepeveen is het daar in principe mee eens. Hij noemt de situatie dramatisch en onacceptabel. Diepeveen zegt de problemen sinds een paar weken te kennen, nadat een bewoner klaagde over een lekkage. Maar volgens hem neemt Bo-Ex de klachten wel serieus.
Diepeveen zegt dat in 2015 is begonnen met het nadenken over het verduurzamen van de flat. Onderzoeken tonen aan dat er inderdaad dringend iets moet gebeuren, en het is de bedoeling dat dit in 2022 gebeurt, zegt de wethouder.

Elke dag één te veel

Diepeveen wil de raad half maart verder informeren over de vervolgstappen van de woningcorporatie. Maar met die opmerking nam de raad geen genoegen. Jeffrey Koppelaar van Student & Starter: ''Elke dag dat deze mensen daar moeten blijven wonen is een dag te lang. Ze wonen in door en door verrotte woningen.'' Koppelaar eist dat Bo-Ex direct de acute problemen gaat aanpakken.
De wethouder beloofde vrijdag opnieuw contact op te nemen met Bo-ex, mede gelet op het strenge winterweer dat er aankomt. Hind Dekker van D66 wilde weten of er vervangende woonruimte beschikbaar is voor de bewoners van de Hanoidreef. Ook daar had de wethouder geen concreet antwoord op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.