IJsmeesters maken zich klaar: 'We krijgen vrijstelling van de avondklok om te dweilen'

Schaatsen op het Pluismeer in 2019
Schaatsen op het Pluismeer in 2019 © Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - Met de winterse kou in het vooruitzicht wordt ook de schaatskoorts steeds groter. Menig ijsmeester is druk bezig met weersvoorspellingen, het organiseren van vrijwilligers én de coronaregels. Want ook in coronatijd zal er geschaatst worden.
In Doorn zijn de voorbereidingen in volle gang. Het is anders dan anders, maar Auke Porte, bestuurslid van de Doornse IJsclub, staat te popelen. "Met een beetje mazzel kunnen we maandagochtend schaatsen", zegt hij tegen RTV Utrecht.

Vooral kinderen mogen komen schaatsen

Hij wil vooral de kinderen toelaten op de 300 meter lange baan in Doorn. "Die kunnen in deze tijd wel een verzetje gebruiken. We nodigen ook de scholen uit om te komen schaatsen, misschien maandagochtend al." Aan losse verkoop gaat de vereniging niet doen, ze willen het beheersbaar houden qua drukte.
Helaas geen koek-en-zopie dit jaar.
Auke Porte
De vereniging moet namelijk wel rekening houden met de coronaregels. "We gaan een aparte in- en uitgang maken en we zetten mensen op het ijs die zorgen dat er voldoende afstand is. Er zijn ook geen toiletten." En de schaatsers zullen het zonder koek-en-zopie moeten doen dit jaar. Dat is jammer, maar mag de ijspret niet drukken. "We hebben er toch ontzettend veel zin in."

Protocol van KNSB

De meeste ijsverenigingen mogen in overleg met hun gemeente open, laat de schaatsbond KNSB weten. "De KNSB heeft een protocol opgesteld, daarin komt van alles aan bod. Looplijnen, hygiëne, een dichte kantine, in bloktijden schaatsen, geen publiek en een ticketsysteem." Veel verenigingen gaan het schaatsen op die manier organiseren, zegt de schaatsbond.
Sommige verenigingen kiezen er ook voor om dit jaar een pas op de plaats te maken. Bij het Biltsche Meertje in De Bilt hebben ze met pijn in het hart al besloten om de ijsbaan niet te openen, zegt ijsmeester Nico Borreman. "Normaal gesproken zijn we er helemaal klaar voor om volgende week te schaatsen", zegt hij. "Maar de kink in de kabel is het vervelende coronavirus en dat betekent dat wij niet open kunnen gaan."
Het Biltsche Meertje: "De kink in de kabel is het vervelende coronavrius"
"Op topmomenten zijn hier 1500 mensen aan het schaatsen en het Biltsche Meertje is te klein om dat veilig te kunnen doen. Dus in overleg met de gemeente hebben we besloten om niet open te gaan."

IJsclub Siberia

In Utrecht bij de schaatsclub Siberia was het nog tot donderdag spannend. De club kreeg eerst geen vergunning om een weiland onder water te laten lopen en op die manier een schaatsbaan te creëren. De gesprekken lopen al vanaf november en pas gister kwam er toestemming.
Waarom had de gemeente dit niet eerder kunnen bedenken?
Robbert van Vliet, ijsclub Siberia
"De blijdschap overheerst, maar er moet nog zo veel geregeld worden", zegt Robbert van Vliet van Siberia. De gemeente Utrecht laat weten dat het schaatsen bij de Marnedreef in Utrecht Overvecht eerst als een evenement gezien werd. Nu het opnieuw is beoordeeld wordt het als buitensport gezien.

'Gaan we het doen?'

Van Vliet is blij met de aanpassing, maar baalt ook dat het zo lang heeft geduurd. "Dit is al die tijd de inzet van gesprekken geweest met de gemeente." Donderdagavond is er direct een vergadering met het bestuur van SIberia. "We moeten eerst kijken of we het überhaupt gaan doen. Dan moeten we vrijwilligers bij elkaar brengen en dan het water nog regelen."
IJsclub Siberia in Overvecht: "De schaatskoorts is aanwezig"
Vitens speelt een belangrijke rol, legt Van Vliet uit. "Zij moeten het waterpunt regelen waarmee wij de boel onder water zetten." Hij durft moeilijk uitspraken te doen over wanneer er geschaatst kan worden in Overvecht, maar waagt zich er toch aan. "Ik hoop donderdag of vrijdag, maar er is nog een hoop werk te verzetten." Hij adviseert de website van ijsclub in de gaten te houden.

'We dweilen van 22.00 uur tot 7.00 uur'

Ook in Doorn moet nog aardig wat in het werk gesteld worden om volgende week te kunnen schaatsen. "We hopen vanaf zondagavond 22.00 uur te kunnen dweilen, dat gaat tot 7.00 uur 's ochtends door." Wel in ploegendiensten, legt Porte uit. En in overleg met de gemeente. "We krijgen er een ontheffing van de avondklok voor. Het is veel werk, maar dat geeft niet. We doen het met 100 procent plezier."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.