RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zeister politicus GroenLinks geeft gebruik internettrollen toe: 'Het begon als spel en liep uit de hand'


ZEIST - Ronald Camstra, de inmiddels opgestapte fractievoorzitter van GroenLinks in Zeist, heeft toegegeven dat hij nepaccounts op sociale media heeft gebruikt. Dat heeft hij zelf bekend tegenover zijn partijgenoten. Met de nepaccounts probeerde Camstra discussies op sociale media te manipuleren.

 Camstra publiceerde op Facebook onder de naam van Noortje van Breukelen, een fictieve inwoner van Zeist. Camstra publiceerde op Facebook onder de naam van Noortje van Breukelen, een fictieve inwoner van Zeist. | Foto: GroenLinks / Facebook

De fractievoorzitter maakte vanochtend al bekend dat hij opstapt. Toen sprak hij nog van 'valse aantijgingen'. Maar partijvoorzitster Liesbeth Raymakers vertelt aan RTV Utrecht dat ze kort daarna alsnog een schuldbekentenis van Camstra kreeg.

Raymakers benadrukt dat Camstra op eigen houtje handelde. "Hij heeft verklaard dat het begonnen is als een soort spel. En daarna is het uit de hand gelopen. Uiteraard nemen wij hier voltallig afstand van. En we gaan het gebroken vertrouwen proberen te herstellen in de persoon van de nieuwe fractievoorzitter Roel van Nieuwstadt."

Geheimzinnige Noortje
De trolaccounts zijn al dagenlang het gesprek van de dag in Zeist. Enkele inwoners van de stad kregen argwaan toen ene Noortje van Breukelen op Facebook een pleidooi hield voor het autovrij maken van de Slotlaan. Niemand kende deze Noortje, die bovendien zelf op de Slotlaan zou wonen, en al snel rees de vraag of ze wel echt bestond.

We zullen echt moeten gaan kijken of we deze periode met elkaar kunnen afmaken."
De VVD weet niet zeker of de coalitie in Zeist nog houdbaar is

De teksten van Noortje werden geanalyseerd en de conclusie was dat haar schrijfstijl erg lijkt op die van Camstra. In eerste instantie ontkende de GroenLinks-politicus alle beschuldigingen. Toch maakte hij vanochtend bekend op te stappen. Nu bevestigt GroenLinks zelf dus ook het verhaal.

Gevolgen voor coalitie
VVD-fractievoorzitter Walter van Dijk baalt enorm van de actie van Camstra. De nep-accounts beschadigen volgens hem niet alleen het vertrouwen in GroenLinks, maar in de hele Zeister politiek. "Er is zo veel commotie op sociale media, bovendien berichten alle kranten erover. Dit is buitengewoon schadelijk."

Dus rijst de vraag: kan de coalitie, die bestaat uit VVD, GroenLinks, CDA en ChristenUnie-SGP, nog met elkaar door. Van Dijk weet het precieze antwoord daarop nog niet. "We zullen echt moeten gaan kijken of we deze periode met elkaar kunnen afmaken."

RTV Utrecht maakte vandaag dit item over de Zeister nepaccounts. Toen had Camstra nog geen schuld bekend.


Update 21:48
Inmiddels heeft ook Ronald Camstra zelf gereageerd. Op de website van GroenLinks Zeist is een brief geplaatst die Camstra schreef aan zijn partij. Hieronder de tekst:

"Ik heb een domme en naÔeve fout gemaakt. Ik heb vanaf 2017 in het Zeistermagazine een aantal keren een column geschreven onder het pseudoniem Noortje van Breukelen. Door een andere naam te gebruiken kon ik verhalen schrijven zonder dat die direct aan mijn publieke profiel werden gekoppeld. Ik voelde me daardoor vrijer om me te uiten, en ik kreeg ineens veel leuke reacties in plaats van de negativiteit die mijn eigen profiel her en der opriep. Daardoor werd ik overmoedig en heb ik in 2019 een Facebook-account aangemaakt onder de naam Noortje van Breukelen, en in 2020 ook nog vier andere account (onder de namen Femke van Dijk, Felix Stoker, Edwin de Kort en Sheila Zwierig), en vanuit die accounts weer enkele nieuwe Facebookgroepen om de columns ook in te plaatsen. Met de accounts kon ik opmerkingen plaatsen onder de columns van Zeistermagazine en onder andere berichten zoals vlogs, zodat die meer aandacht kregen. Ik heb dit alleen gedaan, zonder medeweten van anderen."

"Ik besefte me onvoldoende dat het niet eerlijk, niet oprecht en niet verstandig is om me achter andere namen te verschuilen. Dat was erg naÔef en naar nu blijkt een hele stomme fout, waar ik terecht veel kritiek op heb gekregen. Ook heb ik de waarheid te lang ontkend, in een poging de partij en mezelf te beschermen. Het spijt me heel erg dat ik daardoor het vertrouwen heb beschaamd van de mensen die mij kennen, van de leden en stemmers van GroenLinks en van de lezers van Zeistermagazine. En het spijt me vooral heel erg dat ik niet eerlijk geweest ben tegen jullie."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -