College Utrecht wil geen gemeentelijke woningcorporatie

UTRECHT - Het College van B&W in Utrecht wil niet onderzoeken of een gemeentelijke woningcorporatie een oplossing is voor de woningnood in de stad. Een dergelijk onderzoek wordt wel uitgevoerd in Amsterdam. Wethouder Kees Diepeveen heeft voldoende vertrouwen in de bestaande zelfstandige woningcorporaties in de stad.
Een vijftal partijen in de Utrechtse raad, onder aanvoering van de PvdA riep de wethouder vandaag op om te onderzoeken of een dergelijke gemeentelijke corporatie succesvol kan zijn. ''Gezien de woningmarktsituatie in Utrecht, vinden wij een gemeentelijke woningcorporatie noodzakelijk. De woningnood in Utrecht neemt namelijk steeds verder toe," zegt PvdA-er Bülent Isik. "Mensen met een kleine portemonnee vinden niet snel huisvesting en de wachttijd voor een sociale huurwoning bedraagt inmiddels 12 jaar.''
Wethouder Diepeveen (GroenLinks) vindt zo'n onderzoek niet nuttig. Hij zegt dat er tussen de gemeente en de corporaties een hechte band is. Zo zijn er prestatieafspraken en is er een wederkerige relatie. Ook is er een financiële band, omdat de gemeente garant staat voor de leningen van de woningcorporaties.
Volgens Diepeveen is een gemeentelijk woningbedrijf niet dé oplossing voor het woningprobleem. ''Het draagt niet bij aan het behalen van onze doelstellingen. De energie en tijd gaat te veel zitten in systeemaanpassingen.'' Wel belooft de wethouder de gemeenteraad actief te informeren over de uitkomsten van het onderzoek dat in de hoofdstad wordt uitgevoerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.