Fracties Zeist reageren op gebruik internettrollen door fractievoorzitter GroenLinks: 'Verwerpelijk gedrag'

De gemeenteraad van Zeist op archiefbeeld.
De gemeenteraad van Zeist op archiefbeeld. © RTV Utrecht
ZEIST - De fractievoorzitters in de gemeenteraad van Zeist hebben gezamenlijk gereageerd op het vertrek van Ronald Camstra van GroenLinks. In een korte verklaring schrijven zij het gebruik van internettrollen als "verwerpelijk gedrag te zien" en zeggen ze daar "op de scherpst denkbare manier" afstand van te nemen.
Camstra raakte in opspraak nadat bewezen werd dat hij met meerdere nepaccounts discussies op sociale media manipuleerde. Enkele inwoners van de stad kregen argwaan toen ene Noortje van Breukelen op Facebook een pleidooi hield voor het autovrij maken van de Slotlaan. Niemand kende deze Noortje, die bovendien zelf op de Slotlaan zou wonen, en al snel rees de vraag of ze wel echt bestond.

'Hele stomme fout'

Na aanvankelijk te hebben ontkend, gaf Camstra gisteren uiteindelijk toch toe achter meerdere nepaccounts te zitten. Eerder deze week was hij na de ontstane commotie al opgestapt als fractievoorzitter van GroenLinks. Volgens de politicus gebruikte hij de accounts onder meer om zich "vrijer te kunnen uiten". Hij noemde dat in een verklaring "erg naïef en naar nu blijkt een hele stomme fout".
De fractievoorzitters van de andere politieke partijen veroordelen het gedrag van Camstra. Ze verwijten hem onder meer een gebrek aan transparantie. "Het vertrouwen in de politiek en in politici wordt geschaad als er op welke wijze dan ook wordt gemanipuleerd", schrijven de fractievoorzitters. Met zijn handelen zou de teruggetreden fractievoorzitter ook de Gedragscode Integriteit van de gemeenteraad hebben geschonden.

'Buitengewoon schadelijk'

Tijdens de raadsvergadering van 16 februari zal verder over het handelen van Camstra worden gesproken. Mogelijk heeft de kwestie ook gevolgen voor de coalitie in Zeist, die bestaat uit VVD, GroenLinks, CDA en ChristenUnie-SGP. VVD-fractievoorzitter Walter van Dijk noemde de ontstane situatie eerder "buitengewoon schadelijk" voor de hele Zeister politiek. "We zullen echt moeten gaan kijken of we deze periode met elkaar kunnen afmaken", liet hij weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.