OMT-lid Marc Bonten: 'Sneltesten van leraren kan veel beter en sneller'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het Nederlandse coronatestbeleid voor leraren kan veel beter. Dat zegt hoogleraar moleculaire epidemiologie aan het UMC Utrecht en OMT-lid Marc Bonten in Trouw. Bonten valt daarmee onderwijsbonden bij die pleiten voor een doortastender testbeleid.
Op dit moment is er een enorm overschot aan coronatesten. Dat geldt voor zowel de sneltesten als de PCR-testen. Maar als de basisscholen volgende week hun deuren weer openen, wordt er op slechts enkele locaties gestart met het sneltesten van leerkrachten. Het ministerie van volksgezondheid liet weten dat het nog maanden kan duren voordat er een landelijk aanbod van sneltesten voor leraren is.
Onbegrijpelijk, vindt Bonten. "De scholen gaan open maar wij zijn nog steeds pilots aan het uitvoeren. Ik begrijp niet dat het frequent testen van leraren maanden op zich moet laten wachten", zegt hij in Trouw. Uit onderzoek van de hoogleraar bleek eerder dat het vaak testen van werkenden helpt om besmettingen sneller op te sporen.
Bonten hekelt onder meer de huidige regelgeving, die stelt dat alle testen onder medische supervisie uitgevoerd moeten worden. "We hebben het over hele simpele dingen, zoals die sneltesten. De snelle implementatie van onze enorme testcapaciteit wordt tegengehouden door onnodige regelgeving."
Bonten krijgt bijval van viroloog Bert Niesters (UMCG). "Als mensen om wat voor reden dan ook niet naar de teststraten komen, moet je die dingen aanbieden. Zo kun je ook op scholen eenvoudig meer testen. We zien dat er meer testsystemen op de markt komen en er heel veel ongebruikte testcapaciteit wordt gegenereerd. Daar zou de overheid iets mee moeten doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.