Burgemeester worden in coronajaar 2020: 'Alle mooie plannen konden de kast in'

© Gemeente Stichtse Vecht
STICHTSE VECHT - Ap Reinders heeft er een bijzonder eerste jaar als burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht op zitten. In Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht keek de burgemeester terug op een jaar dat heel anders verliep dan dat hij bij zijn aantreden dacht.
"Een enorme omschakeling", noemt hij de komst van het coronavirus dan ook. "Toen het virus bij ons in de samenleving kwam, besefte niemand dat we er nog zo lang mee bezig zouden zijn en dat het zo'n impact zou hebben."

'Mooie plannen de kast in'

Het kennismaken met de gemeente verliep dan ook anders dan gedacht. Reinders wilde een tocht maken langs alle dorpen van Stichtse Vecht, maar moest die plannen tot zijn spijt wijzigen. "Ik heb het wel in de zomer weer opgepakt en ben naar Nigtevecht, Nieuwersluis en Kockengen gegaan. Maar de bedoeling was ook om op markten te gaan staan en mensen te ontmoeten. Die mooie plannen konden allemaal de kast in."
Burgemeester Ap Reinders op Radio M Utrecht: "Ons gedrag is het meest effectieve instrument"
De burgemeester zat net als iedereen grotendeels thuis. Maar ook vanuit huis heeft hij een hoop mooie intiatieven in zijn gemeente zien ontstaan. "Mensen die boodschappen doen voor een ander, optredens die we bij verzorgingstehuizen hebben gezien", somt Reinders op. "Dat heeft mij ook wel het hart verwarmd."

'Bijzonder verdrietig'

Tegelijkertijd zag hij ook veel leed. "Iemand moeten bellen omdat er nabestaanden zijn overleden als gevolg van de coronacrisis, dat is natuurlijk bijzonder verdrietig", zegt de burgemeester.
Het onderstreept voor hem het belang om de coronamaatregelen na te leven. "Ons gedrag is in grote mate het meest effectieve instrument om de coronacris onder controle te krijgen." Daarbij kijkt hij hoopvol naar de toekomst, nu ook met vaccineren is begonnen. "Het perspectief is er nu. Laten we ons daar ook als samenleving aan vasthouden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.