RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Middelbare scholen in de regio Utrecht luiden noodklok in Den Haag: 'Laat alle leerlingen naar school komen!'

PROVINCIE UTRECHT - De schoolleiders in het voortgezet onderwijs in de regio Utrecht maken zich grote zorgen om het welzijn van hun leerlingen. In een gezamenlijke brandbrief roepen ze minister Arie Slob van Onderwijs op om alle leerlingen zo snel mogelijk weer naar school te laten gaan.

Ze zien dat de huidige lockdown ingrijpende gevolgen heeft. "In de ergste gevallen gaat het om zelfmoordpogingen, zware depressies en zeer ernstige somberheid, zegt Bram Donkers, woordvoerder van NUOVO Scholen. Samen met PCOU Willibrord, dat de brief ook ondertekende, worden 25 middelbare scholen vertegenwoordigd.

'Doodstil over voortgezet onderwijs'
Het gebrek aan perspectief was de aanleiding om de brief te schrijven, zegt Donkers. "Op de laatste persconferentie ging het alleen over de basisscholen en over de kinderopvang. Maar over het voortgezet onderwijs was het doodstil. We hebben niets gehoord over mogelijke oplossingen."

En dat steekt. De scholen zien dat leerlingen steeds meer moeite hebben om zichzelf te activeren, ondanks alle inspanningen van docenten. "School is een anker. Daar zijn de sociale contacten die jonge mensen nodig hebben om zich te ontwikkelen", schrijven de scholen dan ook aan minister Slob.

'Zeer dringend verzoek'
Als Slob dat niet doet, zal de schade die nu bij de leerlingen is ontstaan alleen nog maar verder oplopen. "Wij vrezen voor grote schade op sociaal emotioneel gebied als de huidige situatie voortduurt. We verzoeken u daarom zeer dringend om alle leerlingen toe te staan naar school te komen", staat in de brandbrief.

Donkers geeft aan dat er genoeg creatieve oplossingen mogelijk zijn om dit veilig mogelijk te maken. Zo denkt hij bijvoorbeeld aan lessen in de Jaarbeurs of in sporthallen. Een kopie van de brandbrief is dan ook naar de onderwijswethouders in de regio gestuurd.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -