Code rood vanwege sneeuwjacht: dit kun je verwachten dit weekend

PROVINCIE UTRECHT - Het KNMI heeft voor zondag code rood afgegeven voor storm Darcy. Het lagedrukgebied zorgt voor flinke sneeuwbuien, harde winde en koude temperaturen en kreeg een naam van het instituut.
De waarschuwing voor extreem weer gaat zondag om 0.00 uur in en duurt de hele dag. Het KNMI spreekt van een sneeuwjacht en sneeuwduinen die kunnen ontstaan. Voor het verkeer kunnen die gevaarlijke situaites opleveren. Het zich is ook erg slecht, mogelijk minder dan 500 meter. Het voelt 'snijdend koud', meldt het KNMI.
De sneeuval begint naar verwachtingen vandaag rond 18.00 uur al en kan oplopen tot dertig centimeter en de temperatuur zakt tot onder het nulpunt. Koning winter laat zich dit weekend dus gelden. Welke overlast kunnen we verwachten?

Op de weg

"Ongeveer twee uur voor de neerslag komt gaan we met de eerste strooiers de weg op", zegt adviseur gladheidsbestrijding Jan Rients Slippens van Rijkswaterstaat. Zodra er ongeveer twee centimeter sneeuw ligt komen ook de sneeuwschuivers in actie. "En dan gaan we continu door tot de weg weer helemaal zwart is."
Strooizoutfeitje 1: Als Rijkswaterstaat een rondje strooit door heel Nederland kost dat 1,2 miljoen kilo zout. Strooizoutfeitje 2: Op dit moment heeft Rijkswaterstaat ruim 200 miljoen kilo strooizout op voorraad. Nee, het strooizout zal dit weekend dus niet op gaan, zegt Slippens.
De sneeuwschuivers staan klaar.
De sneeuwschuivers staan klaar. © Caspar Huurdeman
Ondanks de inspanningen van de strooi- en schuifwagens kan het verkeer veel hinder ondervinden van het winterse weer, zegt Bianca Damink van de ANWB. "Je moet je rijgedrag echt aanpassen aan de omstandigheden."
"Als het gaat ijzelen valt daar niet tegen aan te strooien, dat zorgt voor glijpartijen en ongelukken." Volgens Damink kan je dat geval beter niet de weg op. "Zeker als je geen winterbanden hebt kan het gevaarlijk zijn."

ANWB: 'Ga niet de weg op'

De ANWB raadt weggebruikers inmiddels helemaal af zondag de weg op te gaan vanwege het extreme weer. In vrijwel het hele land kan het spekglad worden op de weg. "Ga zondag niet de weg op als het niet strikt noodzakelijk is", aldus de ANWB.
Omdat Nederland extreem weer niet gewend is en dit jaar ook weinig mensen naar het buitenland gaan door corona, verwacht Damink dat veel mensen geen winterbanden hebben. Als je toch de weg moet moet, halveer dan je snelheid en verdubbel de afstand tot je voorganger. Nog een tip van Damink: "Zorg voor voldoende proviand, neem eten en drinken mee mocht je stranden. Hetzelfde geldt voor kleding: neem een extra trui en een warme jas mee, voor als je in een gek geval de auto uit moet."

Op het spoor

NS laat dit weekend minder treinen rijden. Het geeft ProRail en NS meer kans om eventuele problemen op te lossen. Op veel trajecten rijden treinen elk half uur in plaats van elk kwartier.
Als treinen normaal gesproken al eens per half uur rijden, blijft dat zo. NS zet extra medewerkers in op stations en in treinen om reizigers van dienst te zijn. ProRail zet extra monteurs en hulplocomotieven klaar.
"We bereiden ons eigenlijk altijd heel goed voor op sneeuw", zegt een woordvoerder van NS. "Je zou dus extra sneeuwhulptroepen kunnen inzetten, maar dat is niet iets wat we normaal niet zouden doen."

Op het dak

Je kunt het dak op, zegt Jan Wessels van ingenieursbureau Boorsma. Dat is namelijk nodig om te controleren of de dakgoten en afvoer niet verstopt zijn. In de loop van het weekend kan er tientallen centimeters sneeuw vallen, en zo'n pak sneeuw is zwaarder dan je denkt.
Helemaal als de afvoer van een dak verstopt is, kan het gevaarlijk worden, zegt Wessels. "Dan kan sneeuw en smeltwater niet weg. Dat is funest want dan komt er steeds meer sneeuw op." Als het smeltwater dan weer gaat bevriezen komt er een soort ijskoek op het dak. "Dat is veel zwaarder, dan moet je echt opletten als eigenaar. We hebben wel eens metingen gedaan, dan kom je tot een veel groter gewicht dan in de normen staat."
Uitzicht uit de Dom na een sneeuwbui in 2019.
Uitzicht uit de Dom na een sneeuwbui in 2019. © @torensutrecht
Wessels sluit dan ook niet uit dat door het weer op een aantal plekken daken zullen instorten. "In iedere periode van sneeuwval dan storten altijd wel een, twee of drie daken in." Vooral gebouwen in de vorm van een doos zijn kwetsbaar, zoals je die op meubelboulevards vaak ziet. "Die worden vaak zo economisch mogelijk ontworpen, dat maakt ze ook kwetsbaar."
"Blijf het in de gaten houden", zegt Wessels dan ook. "Ga nu inspecteren en kijk of die afvoeren vrij zijn."

Bij vaccinatie- en testlocaties

Om enigszins positief af te sluiten: de GGD regio Utrecht verwacht vooralsnog weinig problemen bij test- en vaccinatielocaties. "Uiteraard nemen wij maatregelen", zegt Lennart van Trigt. Bij de vaccinatielocaties wordt extra gestrooid en schoongemaakt. "Daar worden ook extra hosts ingezet om mensen van en naar de auto te begeleiden", zegt Van Trigt. "We garanderen dat er niet buiten gewacht hoeft te worden, maar het is wel belangrijk dat mensen niet veel te vroeg komen."
Het vaccinatietempo gaat ook niet omlaag. "We hebben opgeschaald, dus mochten mensen uitvallen, we gewoon door kunnen gaan. Ook bij testlocaties wordt extra opgelet. "Die blijven gewoon open, tenzij het weer zo extreem wordt dat het gevaarlijk is voor mensen die zich laten testen en onze medewerkers."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.