Schaatsen in coronatijd en teststraten maken zich op voor dik pak sneeuw

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Koning Winter staat voor de deur. Komend weekend wordt een dik pak sneeuw verwacht en dat geeft naast plezier ook kopzorgen tijdens de lockdown. We verzamelden het meest opmerkelijke coronanieuws van vrijdag 5 februari voor je in deze aflevering van Corona Vandaag.

Schaatsen in coronatijd

Met het naderende winterweer ligt ook ijs- en sneeuwpret in het verschiet. Stichtse Vecht is alert, want een toeloop aan mensen op de plassen is op dit moment niet wenselijk. De gemeente heeft voor de zekerheid de wettelijke beperkingen op een rij gezet en zegt dat de politie en handhavers toezicht zullen houden.
Schaatsen op natuurijs mag, zolang het niet als evenement of wedstrijd is georganiseerd. Mensen mogen niet in groepen groter dan twee op het ijs en dienen 1,5 meter afstand van anderen te houden. Op vaste kunstijsbanen of opgespoten ijsbanen buiten mogen mensen alleen of met hun tweeën sporten, ook weer op afstand van elkaar en anderen. Kinderen zijn uitgezonderd van de maatregelen. Toekijken of koek en zopie verkopen is er voorlopig niet bij.

Gladde teststraten?

Op de teststraten van de GGD Regio Utrecht zal de verwachte sneeuw niet veel impact hebben. Wel wordt er rond de locaties meer gestrooid en geveegd. Bij de vaccinaties, die ook in het weekend worden gegeven, zet de gezondheidsdienst extra medewerkers in om mensen te begeleiden.
De GGD van de regio Rotterdam-Rijnmond maakte vanmiddag bekend dat ze zondag en maandag vrijwel alle testlocaties sluit. Alleen de locaties bij Ahoy en Rotterdam The Hague Airport blijven open. Daar worden extra teststraten ingericht. Het vliegveld van Rotterdam is vooralsnog de enige vaccinatielocatie in de regio. Die inentingen gaan gewoon door. Dergelijke maatregelen zijn in onze provincie vooralsnog niet nodig. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gaat ervan uit dat alle gemeenten hun best doen om de test- en priklocaties open te houden. Rijkswaterstaat staat klaar om daarbij te helpen als gemeenten dat willen, liet ze weten.

De dagcijfers

In de provincie Utrecht zijn sinds gisteren 312 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, iets minder dan gisteren (330). Twaalf mensen moesten vanwege het virus worden opgenomen in het ziekenhuis. De afgelopen 24 uur kreeg het RIVM te horen dat een inwoner van Utrecht en een inwoner van Zeist zijn overleden.
Utrecht (56), Amersfoort (45) en Veenendaal (31) telden het afgelopen etmaal de meeste positieve testen. In Bunnik en Renswoude werd geen enkele besmetting ontdekt, in Oudewater slechts één.
Het RIVM in Bilthoven registreerde in het hele land 4.365 positieve coronatests tussen donderdagmorgen en vrijdagmorgen. Opvallend is dat het er meer waren dan gisteren en ook meer dan gemiddeld. De laatste weken lag het aantal gevonden besmettingen op vrijdagen juist wat lager dan op donderdagen.
Sinds het begin van de uitbraak, bijna een jaar geleden, zijn bijna 998.000 mensen in Nederland positief getest. Dat betekent dat naar verwachting in de loop van vandaag de miljoenste Nederlander positief test, en met de dagcijfers van zaterdag komt het aantal bevestigde coronagevallen dan officieel boven de 1 miljoen uit. Het werkelijke aantal besmettingen zit daar waarschijnlijk al ruim boven.
Het aantal coronagerelateerde sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 60, vergelijkbaar met de dagen ervoor. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Soms worden de getallen later doorgegeven. Van 14.295 mensen is bekend dat ze aan het virus zijn overleden. Het werkelijke dodental zal ook hoger liggen.

Burgemeester worden in coronajaar 2020

Ap Reinders heeft er een bijzonder eerste jaar als burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht op zitten. In Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht keek de burgemeester terug op een jaar dat heel anders verliep dan dat hij bij zijn aantreden dacht.
Burgemeester Ap Reinders op Radio M Utrecht: "Ons gedrag is het meest effectieve instrument"
"Een enorme omschakeling", noemt hij de komst van het coronavirus dan ook. "Toen het virus bij ons in de samenleving kwam, besefte niemand dat we er nog zo lang mee bezig zouden zijn en dat het zo'n impact zou hebben."

Utrechtse middelbare scholen willen zo snel mogelijk weer fysiek onderwijs

De schoolleiders in het voortgezet onderwijs in de regio Utrecht maken zich grote zorgen om het welzijn van hun leerlingen. In een gezamenlijke brandbrief roepen ze minister Arie Slob van Onderwijs op om alle leerlingen zo snel mogelijk weer naar school te laten gaan.
Ze zien dat de huidige lockdown ingrijpende gevolgen heeft. "In de ergste gevallen gaat het om zelfmoordpogingen, zware depressies en zeer ernstige somberheid, zegt Bram Donkers, woordvoerder van NUOVO Scholen. Samen met PCOU Willibrord, dat de brief ook ondertekende, worden 25 middelbare scholen vertegenwoordigd.

'Sneltesten van leraren kan veel beter en sneller'

Het Nederlandse coronatestbeleid voor leraren kan veel beter. Dat zegt hoogleraar moleculaire epidemiologie aan het UMC Utrecht en OMT-lid Marc Bonten in Trouw. Bonten geeft bijval aan onderwijsbonden die pleiten voor een doortastender testbeleid.
Bonten wil dat leraren ook op hun scholen frequent getest kunnen worden. De testcapaciteit is er, maar onder meer regels houden dit nog tegen. Zo moeten alle testen nu nog verplicht onder medische supervisie worden uitgevoerd. Volgens de hoogleraar is dat niet nodig.

Unieke spellenwinkel Utrecht bijna kopje onder

Hoewel spelletjeswinkels online goede zaken doen tijdens de lockdown, staat de eigenaren van speciaalzaak The Joker in Utrecht het water aan de lippen. Tegen de webwinkelgiganten valt niet op te concurreren en toen de gezellige winkel vol reuring aan de Oudegracht - toch het 'unique selling point' van The Joker - de deuren moest sluiten werd het al snel uitzichtloos.
Toch is er hoop. De winkel telt een grote schare fans en een ervan is een crowdfunding opgestart. Het doel is om 10.000 euro op te halen. Vrijdag aan het eind van de middag hadden ruim tweehonderd donateurs als meer dan de helft bij elkaar gelegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.