Utrecht stelt vaarverbod in om te kunnen schaatsen op grachten

© RTV Utrecht / Fanny van der Zeijden
UTRECHT - De gemeente Utrecht zet verschillende stadsgrachten af om ijsvorming te stimuleren, zodat er hopelijk geschaatst kan worden op de wateren van de Domstad. "Uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen", schrijft de gemeente op hun website.
De komende dagen wordt hevig winterweer verwacht, vanavond begint het vermoedelijk met sneeuwen en morgen teistert storm Darcy ons land. Het KNMI heeft voor zondag al code oranje afgegeven.
Gemeente zet de boel af.
Gemeente zet de boel af. © Gemeente Utrecht

Rondje Singel schaatsen?

Als ook het water onder Hoog Catherijne bevriest, kunnen we sinds decennia weer een rondje singel schaatsen. In 1969 moest het water in de Singel wijken voor asfalt, een 'fout' die deze zomer is hersteld.

Weinig hinder voor scheepsvaart

Het vaarverbod geldt vanaf vandaag 10.00 uur. De gemeente zet rode linten op de Stadsbuitengracht om de boel af te sluiten. Voor de scheepsvaart wordt weinig hinder verwacht. Er is geen vaarverbod op de Oudegracht en Vaartse Rijn, zodat de werkzaamheden aan de wal- en kluismuren gewoon door kunnen gaan.
In 2018 kon er voor het laatste geschaatst worden op de Utrechtse grachten. In de hele provincie zijn ijsmeesters druk in de weer om te zorgen dat er op verschillende plekken geschaatst kan worden. Ook waterschap Stichtse Rijnlanden heeft een vaarverbod ingesteld in de hoop dat we het ijs op kunnen.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden neemt maatregelen om de ijsgroei op sloten en kanalen in de komende vorstperiode te bevorderen. Gemalen worden waar het kan uitgezet en stuwen worden zodanig ingesteld, dat de stroming van het water minimaal is.
Met ingang van maandag wordt om dezelfde reden een vaarverbod van kracht voor alle vaarwegen in het zuidelijk deel van Utrecht en een deel van Zuid-Holland. Het verbod geldt onder meer voor de Grecht,
de Wierickes, de Lange Linschoten, de Montfoortse Vaart, de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel en de Leidsche en (deels) Oude Rijn.
Het waterschap wil zo "de natuur een handje helpen". Maar: "We kunnen geen garantie geven dat het ijs overal dik genoeg is om op te schaatsen." Wel wordt op voorzichtigheid aangedrongen en niet te gaan schaatsen in de omgeving van gemalen en stuwen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.