Utrecht is klaar om sneeuw te lijf te gaan: 'Avondklok en regen maken het lastiger'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Vanaf 18.00 gaan gladheidbestrijders van de gemeente Utrecht de weg op om 1275 kilometer aan weg sneeuwvrij te houden. Daar is ongeveer 550 kilometer fietspad bij. De regen van vanmiddag en het gebrek aan verkeer door de avondklok maakt het dit keer wel een extra lastige klus, vertelt Cees Hoogendoorn van Stadswerken.
"Als we nu al gaan strooien, regent het zout allemaal weer weg. We moeten dus precies op het snijpunt van regen en sneeuw gaan strooien. Normaal gesproken rijden auto's dan het zout in de weg zodat er een papje ontstaat. Maar door corona en de avondklok is er natuurlijk weinig verkeer op de weg."

Meer dan vijftig ton zout per ronde

Er gaat vannacht enorm veel zout de Utrechtse wegen op. Met 26 wagens wordt normaal gesproken elke strooironde zo'n vijftig ton zout op de weg gestrooid. Een ronde duurt twee tot drie uur en wanneer hij klaar is, begint het strooien weer opnieuw.
"Maar vannacht hebben we een aantal wagens extra. Dertig in totaal. En wanneer het sneeuwt strooien we extra dik. Misschien strooien we per ronde vannacht wel honderd ton zout."

Uitdagingen

De regen en de avondklok maken het sneeuwruimen lastig, maar de grootste uitdaging zit volgens Hoogendoorn in het begaanbaar houden van de busbanen.
"Utrecht heeft van die harmonicabussen met de motor achterin. Wanneer zo'n bus een helling op moet die glad is, duwt die bus zichzelf in elkaar. Dat is gevaarlijk. Als de busmaatschappij dan besluit om niet meer te rijden, zijn er ook geen bussen meer op de weg en rijdt niemand het zout het asfalt in. Dat moeten we echt zien te voorkomen, anders wordt het nog gladder."

Neem je verantwoordelijkheid

De Utrechtse strooiers werken de hele nacht door om hoofdwegen en fietspaden begaanbaar te houden. Het is voor de gemeente niet te doen om ook woonwijken in te trekken met de sneeuwschuivers. Ook stoepen worden meestal niet sneeuwvrij gemaakt. Cees hoopt dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en zelf de stoep schoonvegen.
"Dat kan je het best gelijk morgenochtend doen, voordat alle sneeuw is vastgevroren. Want wanneer de sneeuw bevriest, wordt het echt heel erg glad. Daarnaast kan je bij een bouwmarkt strooizout kopen. Dat helpt op zich ook wel. Maar uiteindelijk werkt het het best wanneer iedereen zijn eigen stoep schoonveegt."
Daarnaast moeten mensen met luxe, nieuwe auto's ook goed opletten wanneer ze de weg opgaan. "Mensen denken soms dat ze door moderne rem- en anti slipsystemen harder kunnen rijden. Maar dat is niet zo. Die systemen zijn gemaakt voor regen. Meestal niet voor sneeuw. Vertrouw daar dus niet blind op en gebruik je gezond verstand. Pas je snelheid aan!"

Let op je hond

Hoogendoorn heeft nog een belangrijk advies voor hondeneigenaren. Onze trouwe viervoeters kunnen namelijk best veel last krijgen van al dat strooizout.
"Maak de pootjes van je hond goed schoon na het uitlaten. Het strooizout gaat tussen zijn tenen zitten en dat kan zich inbijten. Dat doet veel pijn bij een hond."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.