De sneeuwdag in beeld, geen leerlingenvervoer en Rijkswaterstaat is nog wel even zoet

UTRECHT - Winterpret, maar ook overlast. Dat is het gevolg van het extreme winterweer waarmee we de komende tijd te maken krijgen. Code rood is vandaag van kracht en het advies is om niet de weg op te gaan. Volg de ontwikkelingen in ons liveblog.

22.56 uur Liveblog gesloten

In een nieuw liveblog houden we je op de hoogte van al het sneeuwnieuws op maandag.

22.40 uur Bestuurder vlucht na ongeval, maar voetstappen in de sneeuw verraden hem

Op de A12 bij Harmelen is een personenauto op zijn kop in de berm geëindigd na een glijpartij. De bestuurder nam daarna de benen, maar door zijn voetstappen in de sneeuw wist de politie hem toch snel te vinden.
De bestuurder, die niet gewond raakte, is aangehouden. Het is onbekend waarom. De politie heeft de auto ook in beslag genomen. Door het ongeval waren twee rijstroken afgesloten.
Bestuurder vlucht na ongeval A12.
Bestuurder vlucht na ongeval A12. © Michiel van Beers

22.06 uur Rijkswaterstaat is nog wel even zoet

Rijkswaterstaat is sinds zaterdagavond aan het strooien en daar houden ze voorlopig niet mee op. Woordvoerder Jan Rient Slippens zegt dat de strooi- en schuifwagens in ieder geval tot morgenochtend rijden.
Sneeuwschuivers krijgen aangekoekte sneeuw moeilijk van de weg.
Vannacht en morgenochtend geldt code oranje. Rijkswaterstaat raadt mensen af om de weg op te gaan.

19.37 uur Video: Dit was de sneeuwdag

Langlaufen, snowboarden, sleeën: het kon vandaag allemaal. In de beperking zit de creativiteit: dus als je geen slee hebt, dan gebruik je toch gewoon een wok? Dit en nog veel meer zie je in het dagoverzicht.
Een sneeuwkat, langlaufen en op een wok van de heuvel.

18.55 uur Geen leerlingenvervoer in Utrecht, sommige scholen mogelijk dicht

In Utrecht is morgen geen leerlingenvervoer, dat laat de gemeente weten. "Door de huidige weersomstandigheden is in overleg met de vervoerder besloten op 8 februari 2021 geen leerlingen te vervoeren, ook niet voor noodopvang." Ouders krijgen per mail meer informatie.
Een aantal basisscholen blijft maandag waarschijnlijk dicht omdat veel docenten niet naar hun werk kunnen komen. Dat zegt een woordvoerder van de PO-raad, de sectororganisatie van het basisonderwijs.
Een van de scholen die dichtblijft is de Utrechtse basisschool De Wereldwijzer. Directeur Monique Reijmer zegt dat ze de veilligheid van docenten en leerlingen niet kan waarborgen. "Ik heb de hele middag zitten wikken en wegen. Ook veel contact gehad met het bestuur, met collega's, met de MR en andere scholen. Je wilt zo graag weer open na de lockdown, dat stond eigenlijk op één."
"We krijgen steeds meer signalen dat leerkrachten de school niet kunnen bereiken. Het zou dan kunnen dat bepaalde scholen niet opengaan". In dat geval is het volgens hem mogelijk dat de betreffende leerkrachten maandag op afstand les gaan geven.
Volgens de PO-raad gaan de scholen in principe gewoon open, nadat ze lang tijd waren dicht geweest wegens de lockdown.

18.46 uur Schaatsen bij ijsclub Siberia: gaat het lukken?

De Utrechtse ijsclub Siberia heeft goede hoop dat er deze week geschaatst kan worden op het baantje in Park de Watertoren in Overvecht. Vandaag hebben vrijwilligers de boel al met de hand sneeuwvrij gemaakt, morgen komt er zelfs hulp van een aannemer. De ijsclub moet flink aanpoten om alles rond te krijgen, nadat ze donderdag pas groen licht kregen van de gemeente.

18.06 uur Morgenochtend code oranje

Ga morgenochtend niet de weg op, zegt Rijkswaterstaat. Het is nog glad in grote delen van het land. Vanaf middernacht geldt code oranje tot uiterlijk 12.00 uur 's middags. Daarna is code geel van kracht.
Het is nog onduidelijk of er morgen weer treinen rijden. De NS denkt dat er mondjesmaat treinverkeer mogelijk is, maar biedt geen garanties.
De GGD regio Utrecht laat weten dat de vaccinatie- en teststraten wel weer open gaan. Alleen de mobiele testbus rijdt nog niet.

18.03 uur Geen bussen en trams

U-OV laat weten dat er vandaag geen bussen meer rijden in de regio rondom de stad Utrecht. Het is te glad om nog veilig te kunnen rijden, laat de vervoerder weten. Of de bussen morgen wel weer op pad kunnen is nog onduidelijk. Ook tramlijn 60 rijdt niet meer, oorzaak is een wisselstoring.
Ook vervoersbedrijf Syntus laat weten geen bussen meer de weg op te sturen.

17.24 uur Sneeuwschuiver schuift van de weg

In Mijdrecht is vanmiddag een sneeuwschuiver van de weg geraakt. Het voertuig belandde in de berm en zakte weg. De wagen was sneeuw aan het schuiven en zout aan het strooien op het fietspad langs de provinciale weg bij Mijdrecht. De bestuurder raakte niet gewond.
Collega's van de bestuurder wilden het voertuig op het wegdek trekken, maar dat lukte niet. Een takelbedrijf moest eraan te pas komen om de wagen weer op vier wielen te zetten.

15.33 uur Glibberen op de snelweg

Het is megaglad op de snelwegen. Rijkswaterstaat twittert zojuist deze foto uit Zeist. Moet je de weg op? Rij dan héél voorzichtig.

15.21 uur Auto glijdt sloot in

Tussen Benschop en IJsselstein is een auto tegen een boom gereden en daarna in de sloot beland. De inzittenden konden gelukkig zelf uit de auto komen. Het ongeluk gebeurde op de Boveneind Zuidzijde.
Gelukkig wisten de inzittenden er op tijd uit te komen.
Gelukkig wisten de inzittenden er op tijd uit te komen. © Uppel Media

15.14 uur Werkzaamheden Catharijnesingel uitgesteld

De gemeente Utrecht stelt geplande werkzaamheden aan de Catharijnesingel uit. "Het lukt en mag niet om in de grond te werken bij deze temperaturen", schrijft de gemeente. Dat betekent dat ook de werkzaamheden aan de Marga Klompébrug opschuiven.

15.05 uur Weg dicht bij knooppunt Oudenrijn

De Wegenwacht heeft de handen vol aan alle auto-ongelukjes. Een deel van knooppunt Oudenrijn is dicht (verbindingsweg van A12 naar A2) als gevolg van een van die ongelukken.

14.47 uur Gevaarlijke situatie in Leerdam

14.38 uur Thuisbezorgd stopt tijdelijk in stad Utrecht

Thuisbezorgd heeft besloten tijdens niet meer op pad te gaan in de grote steden. Later vandaag wordt besloten of vanavond wél weer bezorgers de weg op gaan. "De veiligheid van onze bezorgers is onze prioriteit", zegt een woordvoerder.

14.19 uur Grootschalig coronatesten in Bunschoten gaat door

Ondanks het barre winterweer start de gemeente Bunschoten morgen volgens planning met de grootschalige coronatest. Alle inwoners van het dorp hebben een uitnodiging gekregen voor zo'n test, om te onderzoeken hoe het kan dat het virus daar zo hard heeft toegeslagen.

13.58 uur Geen treinen vandaag

Wat al een beetje in de lucht hing, is nu definitief: de treinen gaan vandaag niet meer rijden. Het is onmogelijk vanwege onder meer alle vastgevroren wissels, aldus de NS.

13.51 uur Wegenwacht maakt overuren

De Wegenwacht is sinds middernacht al enkele honderden keren te hulp geschoten. Het gaat vooral om kapotte accu's, maar ook vastgevroren spiegels (die inklapbaar zijn maar niet meer uitklappen). De verkeersdienst verwacht dat het zondagmiddag nog drukker wordt. Maar houdt maandag helemaal rekening met een topdrukte.
"Dan zullen er veel mensen zijn die naar hun werk moeten en toch de weg opgaan." De ANWB heeft voor maandag een kwart meer wegenwachters dan normaal ingezet.

13.34 uur 'Vergoeding voor OV-reizigers'

Reizigersvereniging Rover vindt dat mensen die vandaag niet met het OV kunnen hun kosten voor alternatieve vervoersmiddelen vergoed moeten krijgen. Sommige reizen zijn essentieel, benadrukt Rover.

12.51 uur Gaan de treinen nog rijden?

Het zou zomaar kunnen dat vandaag geen enkele trein meer rijdt in onze provincie. De NS roept mensen op hun geplande reis uit te stellen tot morgen. Vanwege het barre winterweer zijn veel wissels vastgevroren.

12.17 uur Truck van oprit A12 weggesleept

12.07 uur Treinverkeer nog steeds ontwricht

De NS weet nog altijd niet wanneer de treinen weer gaan rijden...

12.04 uur Sleeën in Amersfoort

12.01 uur Mooie beelden vannacht uit Maarssen

Onze dronevlieger ging vannacht tijdens het begin van de sneeuwstorm poolshoogte nemen in Maarssen. Het leverde dit mooie filmpje op!
Nachtelijke dronebeelden uit Maarssen.

11.41 uur Groepssleeën in Zuilen

11.27 uur Winterwandeling in Zeist

Onze verslaggever Jiri Glaap maakte vanochtend een prachtige winterwandeling in de bossen bij Zeist.
Dronebeelden uit Zeist.

11.26 uur Maak je auto sneeuwvrij

De politie waarschuwt dat het flink wat geld kost als je wegrijdt zonder de auto sneeuwvrij te hebben gemaakt. In Alphen aan den Rijn kreeg iemand daarom een flinke boete. De auto had alleen een klein schoon vierkantje op de voorruit en de zijramen waren een beetje schoongeveegd.
"Dit is dus niet de bedoeling. De voorruit en voorste zijruiten moeten helemaal vrij zijn van sneeuw. De bestuurder is bekeurd en gesommeerd de ruit sneeuwvrij te maken. Kosten: ?259,- incl.", schrijft de politie. Ook verlichting en kentekenplaten moeten goed zichtbaar zijn.

11.11 uur Nog altijd problemen met de tram

Net als het treinverkeer gaat het ook niet lekker met de Utrechtse tram. (Sommige) bussen rijden wel.

11.00 uur Problemen op snelwegen

Ga alleen de (snel)weg op als het écht nodig is. Op de oprit van de A12 bij Woerden is een truck vast komen te zitten.

10.44 uur Kat ziet voor het eerst sneeuw

Deze kat uit de Utrechtse wijk Tuindorp zag vanochtend voor het eerst in zijn leven sneeuw. Schattig!

10.15 uur Sneeuwpret

Deze vrouwen in het centrum van Utrecht doen aan creatief sleeën.

10.06 uur Trams gaan langzaamaan rijden

Al de hele ochtend zijn er problemen met het tramverkeer, maar de eerste voertuigen zijn gaan rijden tussen Utrecht en Nieuwegein.

09.27 uur Hele ochtend geen treinen

Zeker tot 12.00 uur rijden er geen treinen. Ook daarna is het niet zeker dat het treinverkeer kan worden opgestart.

09.25 uur Sneeuwfoto's!

We krijgen heel veel sneeuwfoto's binnen. Dank daarvoor! Een overzicht zie je hier: klik. Heb je leuke foto's? Mail ze naar nieuws@rtvutrecht.nl of app ze naar ons: 0616141218.
De Oudegracht in Utrecht.
De Oudegracht in Utrecht. © RTV Utrecht / Nina van Oostrum

08.37 uur Wegen amper begaanbaar

Autorijden is op dit moment heel lastig. Rijkswaterstaat meldt op dit moment bijna dertig ongelukken in heel Nederland. Op de A12 tussen Bunnik en Driebergen zijn bomen de weg op gewaaid in de richting van Arnhem.
"We blijven met man en macht vegen en strooien om de wegen begaanbaar te maken en te houden." De ANWB meldt dat de meeste automobilisten die wel de snelweg op zijn gegaan heel langzaam rijden.

07.56 uur Vandaag de hele dag sneeuw

Het KNMI spreekt officieel van een sneeuwstorm. Het is de eerste sinds 2010 en pas de tweede van deze eeuw. Het blijft vandaag de hele dag doorsneeuwen: in onze provincie valt er mogelijk nog 5 tot 10 centimeter extra bij.

07.43 uur NS rijdt tot zeker 10.00 uur niet

Tot zeker 10.00 uur rijdt er geen enkele trein in Nederland. Er zijn 'dermate veel storingen in het hele land dat geen trein kan rijden', zegt een ProRail-woordvoerder. De komende uren wordt gekeken of het treinverkeer na 10.00 uur weer kan starten.
Ook veel bussen rijden niet. Zo laat vervoersbedrijf Syntus in Utrecht veel bussen voorlopig staan. Het tramverkeer tussen Utrecht en Nieuwegein is eveneens nog niet opgestart.

05.14 uur Let op: vandaag geen Regiotaxi

Wegens het weeralarm van het KNMI rijdt de Regiotaxi in de provincie Utrecht vandaag niet. De maatregel is genomen met het oog op "de veiligheid van onze passagiers en chauffeurs", aldus Regiotaxi. Morgen zal de situatie opnieuw worden beoordeeld, aldus de vervoerder van onder anderen mensen slecht er been zijn. Regiotaxi Utrecht rijdt in Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Maarssen, Nieuwegein, Utrecht, Vianen en Zeist.

05.00 uur De coronaregels en het winterweer

Sneeuwballen gooien, schaatsen, sleeën, wandelen of op een andere manier genieten van het winterweer is toegestaan, maar wel met je eigen huishouden of met maximaal één persoon van buiten je eigen huishouden. Dat meldt Rijksoverheid.nl op een speciale webpagina over het winterweer en de coronaregels.
Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel samen schaatsen of in de sneeuw spelen. Zij hoeven geen afstand te houden. Sportwedstrijden, toertochten en andere evenementen zijn verboden. Verschillende Utrechtse gemeenten verwijzen naar de richtlijnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.