Morgenochtend code oranje, Rijkswaterstaat waarschuwt niet de weg op te gaan

© RTV Utrecht / Annebelle Schneemann
PROVINCIE UTRECHT - Tot middernacht is nog code rood van kracht, daarna wordt de weerwaarschuwing teruggeschaald naar code oranje. Dat meldt het KNMI. Morgenochtend is er nog 'uitgebreide gladheid' volgens het weerinstituut. Code oranje geldt tot uiterlijk 12.00 uur maandagmiddag, daarna is code geel van kracht.
Rijkswaterstaat adviseert om niet de weg op te gaan. Met name in het midden en noorden van het land zijn de omstandigheden gevaarlijk. "Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat is een deel van de snelwegen nog moeilijk begaanbaar. We hebben te maken met zeer strenge winterse omstandigheden. Daarom is het advies zoveel mogelijk thuis te blijven."
Vandaag geldt voor het hele land code rood. De combinatie van hevige sneeuwval en harde wind kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Ook kunnen er sneeuwduinen op de weg ontstaan.

Nog geen duidelijkheid over treinen

Vandaag rijden er helemaal geen treinen en ook morgen is het maar de vraag of er treinverkeer mogelijk is. De NS laat weten te verwachten dat het spoor weer mondjesmaat gebruikt kan worden, maar biedt geen garanties.
"Hiervoor zijn we afhankelijk van de verdere ontwikkeling van eventuele storingen op het spoor", schrijft NS. "Wij realiseren ons dat dit een vervelende situatie is voor reizigers die noodzakelijk op reis moeten." Wisselstoringen zijn de grote boosdoeners. Medewerkers van ProRail maken de wissels sneeuwvrij, maar door de harde wind wordt de sneeuw snel weer terug geblazen. " De verwachting is dat we de storingen niet allemaal kunnen verhelpen en mogelijk kunnen de storingen zelfs terugkeren door dit specifieke weertype."

GGD gaat weer testen

De GGD regio Utrecht laat weten morgen weer te beginnen met de coronavaccinaties en -tests. Alle vaccinatie- en teststraten van GGD regio Utrecht zijn maandag weer open. De mobiele testbus rijdt nog niet.
De plannen om in Bunschoten alle inwoners te testen op het coronavirus gaan door. Wel zijn vanwege de sneeuw twee testlocaties dicht: die bij De Haven en de bus in Eemdijk. De testlocaties bij sporthal De Toekomst en de Immanuelkerk zijn wel open.
Op initiatief van de regering wil Bunschoten álle inwoners testen. Dit om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus. Bunschoten is qua aantal besmettingen een van de zwaarst getroffen gemeentes van Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.