Morgen alleen sprinters, het blijft vriezen en 'slee-surveillance' in Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Winterpret en overlast, we merken aan alle kanten de gevolgen van het extreme winterweer. Code oranje van vanmorgen is inmiddels omgezet naar code geel. Volg de ontwikkelingen in ons liveblog.

21.53 uur Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor vandaag. Morgenochtend vanaf 6.00 uur is al het winterse nieuws weer te volgen in een nieuw liveblog.

18.29 uur Utrechtse politie gaat op 'slee-surveillance'

De politie in Utrecht 'surveilleerde' vandaag per slee in de binnenstad, zo valt te zien op Facebook.
"We missen alleen nog een blauw zwaailicht", grapt de politie bij het bericht.

18.14 uur Mobiele testbussen rijden tot en met woensdag niet

In de regio Utrecht rijden tot en met woensdag alleen de mobiele testbussen niet, dat meldt de GGD op twitter.
Lees hier meer coronanieuws.

17.49 uur Burgemeesters: geen evenementen op het ijs

Festiviteiten op het ijs die veel schaatsers of veel toeschouwers trekken zijn onder de huidige coronamaatregelen niet mogelijk. Burgemeesters zullen er geen vergunning voor afgeven.
Dergelijke bijeenkomsten zijn ook al gauw een evenement en dat is in elk geval verboden. Dat hebben de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen maandag met elkaar besproken.
"IJsclubs moeten nu geen ijsfeesten willen organiseren. Dat is binnen de geldende coronaregels niet te doen. Alleen al de verplichte 1,5 meter afstand tussen mensen maakt het bijna onmogelijk. Dat is ook de reden dat een heel groot evenement als de Vierdaagse maandag al moest beslissen om de wandeltocht voor juli van dit jaar af te gelasten", aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen. "Corona werpt zijn schaduw ver vooruit."

17.32 uur NS rijdt dinsdag alleen met Sprinters vanwege strenge vorst

De Nederlandse Spoorwegen rijden dinsdag in het hele land alleen met Sprinters vanwege de strenge vorst. Vrieskou en vocht zorgen naar verwachting voor ijsafzetting aan bovenleidingen, aldus NS.
Ook zijn er nog veel storingen op het spoor door de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen. Sprinters stoppen ook op kleine stations en daarmee hoopt de NS zoveel mogelijk reizigers naar hun plaats van bestemming te brengen. Waar mogelijk worden treinen verlengd.
Ondanks alle inzet is de situatie op het spoor nog steeds onzeker en adviseren NS en ProRail reizigers waar mogelijk hun reis uit te stellen.

17.06 uur Gebouwen van Hogeschool Utrecht morgen weer open

De gebouwen van de Hogeschool Utrecht zijn vanaf morgen weer geopend voor ingeroosterd praktijkonderwijs en toetsen.

15.32 uur ANWB: twee keer zo veel pechgevallen door winterweer

De ANWB verwacht door de winterse omstandigheden over de hele dag ongeveer 6800 pechmeldingen binnen te krijgen. Een woordvoerder meldt dat dit ongeveer het dubbele is van het aantal pechgevallen waarmee de ANWB onder normale omstandigheden te maken krijgt.
Tot in de middag waren er al ruim 3000 pechgevallen gemeld. "Daarbij gaat het om zaken die met het koude weer te maken hebben, zoals problemen met de accu of met de startmotor."
Om de weggebruikers met pech te kunnen helpen, worden ongeveer 500 wegenwachten ingezet. Dat is ongeveer 25 procent meer dan gebruikelijk.

15.19 uur Rijkswaterstaat: nog steeds gevaarlijk op de weg

In grote delen van het land is het nog steeds gevaarlijk op de snelwegen als gevolg van sneeuw- en ijsresten. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de hele dag rekening te houden met gevaarlijke rijomstandigheden.
Met name in het noorden, maar ook in het midden van het land zijn de wegen op veel plaatsen nog niet vrij van sneeuwresten en ijsplaten.
Het advies aan weggebruikers is de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. Dat houdt in: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen.

15.01 uur Na de coronastilte nu sneeuwdrukte bij taxi's

Het is druk bij de taxi's, nu het openbaar vervoer grotendeels platligt. De extra klanten zijn meer dan welkom, omdat de branche hard getroffen is door de coronacrisis. "Dit is eigenlijk zoals we het graag willen hebben."
Wiebren Jousma van Taxi Lopikerwaard bijvoorbeeld schat dat hij gisteren en vandaag ongeveer hetzelfde aantal extra ritten heeft gereden als normaal in een hele maand. "Het is even onverwacht, maar het is inderdaad drukker dan normaal."

13.33 uur Trams en bussen U-OV komen langzaam op gang

U-OV verwacht dat de trams en bussen in de loop van de middag weer volgens schema rijden. Bus 2, bus 127 en tram 22 kunnen voorlopig nog niet starten. Lijn 74 rijdt via een aangepaste route, omdat het in Zeist-west nog te glad is.
De treinen rijden nog steeds mondjesmaat. NS zet alleen stoptreinen in en adviseert reizigers om te zien naar andere vormen van vervoer.

12.32 uur Probeer dit niet thuis...

Het regent al dagen mooie, winterse plaatjes bij het Twitteraccount @wijkooginal. Dit filmpje lichten we er even voor je uit. We zien een degelijke gezinsauto, best typerend voor de mooie Utrechtse woonwijk. En dan: 1, 2, 3, 4...
Leuke video hoor. Maar wees alsjeblieft wel een beetje voorzichtig met de buurtkinderen, zeg.

12.03 uur Vuilnis op de hoek van de straat graag

De vuilnismannen van Utrecht kunnen vanwege de sneeuw met hun grote wagens de kleine straatjes niet veilig in. Daarom wordt het gft-afval deze week overgeslagen. Restafval, plastic en papier wordt nog wel ingezameld. De gemeente verzoekt inwoners om de kliko's of vuilniszakken op een straathoek te verzamelen, waar de vuilniswagen makkelijk kan komen. Mocht het vuilnis niet worden opgehaald, dan hoopt de gemeente dat mensen het weer naar binnen halen.
De bedoeling is dat het huisvuil op de ophaaldag voor 8.00 uur aan de straat staat, maar houd wel rekening met de avondklok. Tussen 21.00 en 4.30 uur mogen mensen in principe niet de deur uit, ook niet om het vuilnis buiten te zetten.

11.05 uur Rhenen sluit parkeerplaatsen af

Vanwege de combinatie van sneeuw en hoog water zijn in Rhenen parkeerterrein en wegen afgesloten. De gemeente zegt te begrijpen dat mensen op een dag als vandaag naar buiten willen, maar wie van het uitzicht wil genieten kan beter op de fiets of lopend komen, is het advies.
Het ingestelde parkeerverbod geldt op en langs de Grebbedijk, de Veerweg, beide zijden van de Oude Veensegrindweg, de Autoweg, de Defensieweg en de parkeerplaats bij Kwintelooijen.

10.27 uur Blijf thuis, kom ook niet naar de milieustraat

De milieustraat van De Bilt blijft vandaag dicht. De medewerkers moeten het afvalscheidingsstation aan de Weltevreden ontdoen van alle sneeuw en ijs. De locatie opent morgen de deuren weer.

10.04 uur Gaten in het asfalt van de A1

Rijkswaterstaat meldt dat de vorst gaten in het asfalt van de A1 heeft geslagen. Tussen Barneveld en Hoevelaken moesten twee rijstroken worden afgesloten. Als de aannemers de banen gaan repareren moet zelfs de hele snelweg dicht. Verkeer naar Utrecht wordt bij knooppunt Beekbergen omgeleid via de A50 en de A12.
Het wegwerk zal naar verwachting de hele middag duren.

09.26 uur Het blijft vriezen

De temperatuur komt vandaag in het hele land niet boven het vriespunt uit, meldt Weer.nl. Warmer dan -1 graden wordt het niet. Aan de kust houdt storm Darcy nog huis. In het binnenland waait het veel minder. In het oosten en zuidoosten van het land kan nog verse sneeuw vallen.
WeerOnline voorspelt een koudegolf. Dat is het geval als de temperatuur in De Bilt vijf dagen op rij onder nul blijft en er op drie dagen een temperatuur beneden -10 graden wordt gemeten. Donderdag, vrijdag en zaterdag lijken volgens Weer.nl de koudste dagen te worden. Dan kan het 's nachts afkoelen tot -20 graden.
Door de ijzige kou neemt de kans op mooi schaatsijs ook toe. Vooral zaterdag zou daarvoor geschikt zijn, meldt de weersite. Weerfotograaf Ab Donker kan zo te zien niet wachten.
"Sneeuw en ijs, iedereen is er druk mee."
"Sneeuw en ijs, iedereen is er druk mee." © Ab Donker

08.40 uur De school gaat weer beginnen! (Deze wel...)

Basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede is vanmorgen opengegaan, voor het eerst sinds de verscherpte lockdown van eind december. De meeste leerkrachten komen uit het stadje zelf en de vijf onderwijzers die van buiten moesten komen hebben het ook allemaal gered.
Veel scholen in de regio besloten gisteravond toch nog de deuren gesloten te houden vanwege het winterse weer. Het bleek voor veel docenten niet mogelijk om hun klas te bereiken, nu het openbaar vervoer plat ligt en de wegen slecht begaanbaar zijn. Sommige scholen geven daarom een dag langer online les, andere scholen hebben de leerlingen ijsvrij gegeven.

07.41 uur Schaatsen in Doorn!

Een ijsbaan die in negen lagen is opgespoten zorgt sinds vanmorgen voor schaatspret in Doorn. Vanwege de coronamaatregelen gaat de baan alleen open voor kinderen van leden.
Verslaggever Robert Jan Booij had vanmorgen op Radio M Utrecht de primeur en genoot met volle teugen. Burgemeester Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug, die normaal het eerste rondje rijdt, keek toe.

07.10 uur U-OV houdt trams en bussen binnen, ook Syntus rijdt nog niet

Ook in en rond de stad Utrecht ligt het openbaar vervoer plat. Vervoerders U-OV en Syntus vinden het nog niet verantwoord om de bussen en trams te laten rijden.

06.20 uur

Hoewel er vanmorgen vroeg een paar sprinters hebben kunnen vertrekken adviseert de NS reizigers om het er niet op te wagen en als het even kan thuis te blijven of ander vervoer te kiezen. Door het winterweer is het spoorbedrijf ook vandaag niet in staat om de dienstregeling te hervatten.
Woordvoerder Erik Kroeze zei vanmorgen op Radio M Utrecht dat de treinen slechts mondjesmaat reizen en dat dat in ieder geval nog het beeld van de ochtend zal blijven.

06.03 uur Burgemeesters gaan beeldbellen over corona

Het Veiligheidsberaad heeft het wekelijkse burgemeestersoverleg in het provinciehuis van Utrecht verplaatst naar de computer. Vanwege het extreme weer vergaderen de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's in het land vanmiddag tussen 15.00 en 16.00 uur online. Normaal gesproken geeft voorzitter Hubert Bruls na afloop een toelichting aan de pers. Hoe dat vanmiddag zal gaan is nu nog niet duidelijk.
Op de agenda staat een advies van het Outbreak Management Team over demonstreren, een grondrecht in Nederland maar riskant in tijden van corona. Ook praten de burgemeesters over winkels die vanaf woensdag telefonisch bestellingen mogen opnemen waarna klanten die kunnen afhalen. Waarschijnlijk komt ook het al dan niet verlengen van de avondklok ter sprake, want formeel loopt die maatregel woensdag af.
Omdat door het winterweer alle coronateststraten gisteren dicht bleven brengt het RIVM vandaag overigens alleen informatie naar buiten over testen die al eerder waren afgenomen en waarvan de resultaten nu pas zijn verwerkt. De dagelijkse update om 15.15 uur zal dus niet te vergelijken zijn met eerdere cijfers. Het instituut vermoedt dat het sluiten van de teststraten ook nog effect kan hebben op de cijfers van morgen en overmorgen.

05.31 uur Code oranje tot 12.00 uur, daarna code geel

Vanwege de gladheid geldt vanochtend nog altijd code oranje. Volgens het KNMI duurt dat tot 12.00 uur vanmiddag. Daarna zal nog wel een code geel gelden voor gladheid door sneeuwresten. Lokaal lag vanmorgen vroeg veel sneeuw en ijs op de straten. Ook op snelwegen kan het op sommige trajecten en afritten verraderlijk glad zijn.
Rijkswaterstaat adviseert om niet de weg op te gaan. Met name in het midden en noorden van het land zijn de omstandigheden gevaarlijk. Daarom is het advies zoveel mogelijk thuis te blijven.

05.16 uur Het vuil wordt niet opgehaald vanwege het winterweer

In zes Utrechtse gemeenten wordt vandaag het vuil niet opgehaald. Reinigingsbedrijf Midden-Nederland heeft de medewerkers dit weekend al ingezet bij de gladheidsbestrijding en gaat daar vandaag nog even mee door. Er blijft daardoor te weinig personeel over om het afval op te halen.
Het reinigingsbedrijf haalt normaal gesproken het vuil op in Baarn, Bunnik, IJsselstein, Nieuwegein, Soest en Zeist. Vanmiddag wordt bekeken of de afvalinzameling in deze gemeenten morgen wel door kan gaan.

05.07 uur Nog even nagenieten van de sneeuwpret?

Een sneeuwkat, langlaufen en op een wok van de heuvel.

05.00 uur Welkom in ons nieuwe winterblog

Rijden de treinen wel? Hoe is het op de weg? En genieten we ook nog een beetje van de sneeuw? We houden het ook vandaag weer bij in ons winterblog.
Lees hier het Winterblog van gisteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.