NS rijdt mondjesmaat: 'Als treinreiziger zou ik het er niet op wagen'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Hoewel er vanmorgen vroeg een paar sprinters hebben kunnen vertrekken adviseert de NS reizigers om het er niet op te wagen en als het even kan thuis te blijven of ander vervoer te kiezen. Door het winterweer is het spoorbedrijf ook vandaag niet in staat om de dienstregeling te hervatten.
Woordvoerder Erik Kroeze zei vanmorgen op Radio M Utrecht dat de treinen slechts mondjesmaat reizen en dat dat het beeld van de ochtend zal blijven. "NS en ProRail hebben vannacht met man en macht doorgewerkt om verstoringen te verhelpen. We proberen zo goed als het gaat meer treinen te laten rijden, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het er in deze situatie als reiziger niet op zou wagen."

Maatregelen niet voldoende

NS en spoorbeheerder ProRail hebben diverse maatregelen genomen om het koude weer te boven te komen. Zo is op de perrons gestrooid en heeft ProRail de wissels verwarmd om te voorkomen dat ze vastvriezen.
"Maar het blijkt dat met de hevige sneeuwval in combinatie met wind en ijs die maatregelen niet voldoende zijn geweest", aldus Kroeze. "Ik begreep van ProRail dat de wisselverwarming er niet tegenop kan en ook als een wissel sneeuwvrij is gemaakt dan wordt de sneeuw er gewoon weer in geblazen."

Kritiek op NS

Dat de treinen door het winterweer niet kunnen rijden levert de NS veel kritiek op. "Maar mensen begrijpen ook dat deze hoeveelheid sneeuw ontwrichtend kan zijn en in Nederland eigenlijk maar heel weinig voorkomt", zei Kroeze.
"In Duitsland is de dienstregeling helemaal uitgedund en rijden bij de Nederlandse grens ook geen treinen. Ik hoor weleens dat Zwitserland en Oostenrijk geen problemen met sneeuw zouden hebben. Als het er eenmaal ligt niet, maar als het zo hevig valt als wij nu hebben gezien worden daar ook heel vaak treindiensten gestaakt. Dit is de situatie waar we mee hebben te dealen."

Verstoringen

Normaal zal het treinverkeer vandaag niet worden, verwachtte Kroeze. "Het hangt er echt vanaf of er verstoringen verholpen kunnen worden of dat er juist meer bij komen. We zullen later deze morgen moeten zien hoe het deze middag gaat."
Ook voor de komende dagen is de toestand nog onzeker. Kroeze: "We gaan vanmiddag bekijken wat voor weer het morgen wordt. Het lijkt op dit moment dat het minder gaat sneeuwen, dus dan zouden we minder last moeten hebben van sneeuwval. Maar we moeten een vinger aan de pols houden voor hoe het winterweer zich de komende week ontwikkelt.
Ook de bussen en trams van de vervoerders in de provincie Utrecht worden gehinderd door het koude weer en de gladheid. Onder meer Syntus en U-OV houden de voertuigen vooralsnog binnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.