Natuurijs-primeur voor Doorn: ijsbaan is open voor kinderen van leden

DOORN - In Doorn wordt geschaatst op natuurijs. Vrijwilligers van de Doornsche IJsclub hebben de ijsbaan vannacht in negen lagen opgespoten. Schaatsfanaat en verslaggever Robert Jan Booij van Radio M Utrecht had vanmorgen de primeur. Hij reed met bestuurslid Frederik Swart het eerste rondje.
Doorn heeft de primeur: schaatsen op natuurijs
"We hebben gistermiddag sneeuw geruimd en zijn gisteravond om 20.00 uur begonnen met dweilen", zegt Swart. "Ik vind het ijs boven verwachting. We waren bang dat we de sneeuw van gisteravond niet weg zouden krijgen. Maar je ziet het, de hoofdbaan is in een fantastische staat."
De harde wind hielp, anders dan bij open water, om een mooie vlakke baan te maken. "De wind geeft extra koeling en helpt om de warmte af te voeren die bij het bevriezen vrijkomt", aldus Swart. De vrijwilligers kregen speciaal vrijstelling van de avondklok om het werk te voltooien.
De ijsbaan is vanwege de coronamaatregelen voorlopig alleen open voor de ruim 200 kinderen van de leden. Mogelijk worden later ook de scholen uitgenodigd om rondjes te komen schaatsen en kennis te maken met de sport. De coronamaatregelen moeten worden gehandhaafd. De kantine van de ijsclub blijft gesloten.
Burgemeester Frits Naafs was vanmorgen bij de opening van de baan. Normaal rijdt hij de eerste ronde, maar hij liet zijn schaatsen nu thuis. "Het is alleen voor kinderen tot 17 jaar, dus ik ben jaloers op u", zei hij tegen verslaggever Booij. "Nu met covid-19 is het anders en de scholen gaan vanwege het weer wel of niet open. Ik vind het mooi dat de kinderen een verzetje krijgen en toch in de buitenlucht kunnen sporten."
Bekende ijsbanen in Noordlaren, Haaksbergen en Veenoord, die altijd proberen om de eerste wedstrijd te organiseren, gaan maandag niet open. In het hele land is code oranje nog van kracht vanwege gladheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.