Na de coronastilte nu sneeuwdrukte bij taxi's: 'Heel blij mee'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het is druk bij de taxi's, nu het openbaar vervoer grotendeels platligt. De extra klanten zijn meer dan welkom, omdat de branche hard getroffen is door de coronacrisis. "Dit is eigenlijk zoals we het graag willen hebben."
Wiebren Jousma van Taxi Lopikerwaard schat dat hij gisteren en vandaag ongeveer hetzelfde aantal extra ritten heeft gereden als normaal in een hele maand. "Het is even onverwacht, maar het is inderdaad drukker dan normaal."

Service

Harald Achterberg van de Taxi Centrale Utrecht bevestigt het beeld en zegt ook dat er minder chauffeurs rijden, omdat ze zelf een afweging maken of ze het verantwoord vinden om de weg op te gaan. Tegelijkertijd is er meer vraag, omdat mensen "toch van A naar B moeten". Achterberg: "Als je naar het ziekenhuis moet heb je niet veel keuze. Dan blijkt onze service toch wel belangrijk. Want als wij niet rijden, waar zijn we dan?"
Door de sneeuw wordt een beroep gedaan op de taxi's
Door de sneeuw wordt een beroep gedaan op de taxi's © UTC
Het steekt Achterberg een beetje dat het openbaar vervoer wel 'met lege bussen en trams' blijft rijden tijdens de avondklok en dat de taxi's ondertussen nauwelijks werk hebben. "Dat kost veel geld, maar voor de chauffeurs is er weinig hulp. Nu sneeuwt het en dat zie je dat wij de enigen zijn die wel rijden en een belangrijke service bieden. Het zou mooi zijn als daar op andere momenten ook oog voor is."

Bijklussen

Jousma probeerde de afgelopen maanden het hoofd boven water te houden door bij te klussen als installateur en elektricien. In maart zag hij ongeveer 90 procent van zijn ritten geannuleerd worden en bij de tweede lockdown liep het opnieuw flink terug.
Hij zei eerder al dat het gebrek aan aandacht daarvoor hem zwaar valt. "Je hoort elke dag dat de horeca het moeilijk heeft, maar vergeet niet dat er veel meer bedrijfstakken zijn die het ook heel zwaar hebben. De horeca heeft in de zomermaanden omzet kunnen draaien en kan nog overstappen op bezorgen en afhalen, maar wij kunnen niets. Er zijn geen alternatieven. Ook nu staan we bijna op nul omzet. Dat geldt ook voor de grotere taxi- en busbedrijven."
Dat de sneeuwval nu voor een onverwachte extra omzet zorgt is natuurlijk geen structurele oplossing, maar het is sowieso wel even fijn om weer veel op de weg te zitten. "Als mensen ons nodig hebben, dan zijn we er blij mee."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.