Verdachte brute aanranding Amersfoort kreeg eerder tbs voor doodschieten zwerver

© Keistadnieuws
PROVINCIE UTRECHT - De Nijmegenaar die ervan wordt verdacht dat hij afgelopen september in Amersfoort een 18-jarig meisje van haar fiets trok en probeerde te wurgen, was net op vrije voeten na een tbs-behandeling met dwangverpleging. Dat werd vanochtend duidelijk tijdens een voorbereidende zitting in de zaak.
De 40-jarige Osmar R. schoot in 2010 een zwerver dood in Enschede. Hij gerechtshof legde hem daarvoor zeven jaar celstraf en tbs op. Vorig jaar kwam hij op vrije voeten. Zijn behandeling werd voorwaardelijk beëindigd, zodat hij zich kon voorbereiden op terugkeer in de samenleving. Inmiddels is zijn tbs-behandeling met dwangverpleging weer hervat.

Keel dichtgeknepen

Het OM denkt dat diezelfde R. verantwoordelijk is voor de gewelddadige aanranding van een 18-jarig meisje in Amersfoort-Zuid op 8 september. Het slachtoffer fietste rond 22.00 uur op het Sabapad, toen een man passeerde die onverwacht haar fiets vastgreep en haar ervan af trok.
Het meisje begon te gillen en probeerde te vluchten, maar werd de struiken ingesleurd. Daar ritste de man haar vest open en zei: "Zeg dat je van mij bent", en "Rustig, stil". Hij negeerde volgens het Openbaar Ministerie haar gegil en verzet en betaste haar borsten.
De aanrander zou ook zijn arm om haar keel hebben gedaan en haar mond hebben dichtgedrukt met zijn hand en een doekje, waardoor zij geen lucht meer kreeg en buiten bewustzijn raakte. Toen zij bijkwam, zou ze in haar buik zijn gestompt en werd weer haar keel dichtgedrukt, waardoor ze opnieuw bewusteloos raakte. Toen ze de tweede keer bijkwam was de belager met haar fiets verdwenen.

Klopjacht

Een klopjacht door de politie in de bosrijke omgeving van Amersfoort leverde niets op. Maar een dag later werd Osmar R. aangehouden. Volgens de politie heeft hij de voorgaande avond nog een andere vrouw lastiggevallen.
R. wordt door het OM onder meer verdacht van poging doodslag, aanranding, vrijheidsberoving en diefstal van de fiets. Het OM wil daarnaast dat hij nog het resterende deel van de eerder opgelegde celstraf uitzit.
Het onderzoek naar de gewelddadige aanranding is zo goed als afgerond. Het sporenonderzoek is klaar en de verdachte is onderzocht door een psycholoog en psychiater. Ook zijn er beelden van bewakingscamera's uit de omgeving bekeken. Alleen het whatsapp-account van R. moeten nog worden onderzocht.

Verwondingen

De verwondingen van het slachtoffer zijn onderzocht door een forensisch arts. Die zal daarover uitleg geven tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, die staat gepland voor 17 maart. De jonge vrouw was vandaag zelf met haar familie naar de rechtbank gekomen. Haar advocaat Dijkstra kondigde aan dat ze volgende maand van haar spreekrecht gebruik wil maken en een schadevergoeding zal eisen.
De verdachte was vandaag niet naar de rechtbank gekomen. Hij werd vertegenwoordigd door advocaat Kwint en zal tijdens de inhoudelijke behandeling worden bijgestaan door advocaat Knoester.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.