RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM eist 3,5 jaar cel voor Zegveldse verdachte van verkrachting ex-stiefdochter (13)

ZEGVELD - Het Openbaar Ministerie eist 4 jaar gevangenisstraf tegen een 50-jarige Zegvelder die wordt verdacht van verkrachting van zijn 13-jarige ex-stiefdochter. Ook zou hij het meisje een schadevergoeding van 12.000 euro moeten betalen.

Van de geëiste celstraf is een half jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Ook zou de rechtbank de man een contactverbod van 5 jaar moeten opleggen, betoogde de officier van justitie vandaag in de Utrechtse rechtbank, waar de man terecht stond.

Ik maak je dood
Volgens de officier van justitie heeft E. van den B. zijn ex-stiefdochter tussen april en juli 2019 meerdere malen gedwongen om seks met hem te hebben, en dus verkracht. Zij was destijds 13 jaar oud. De man zette het meisje volgens het OM onder druk met zeer bedreigende sms'jes. Daarin schreef hij dingen als: "Ik kom je halen, ik ga je ontvoeren" en "Ik maak je dood."

Toen zijn voormalige stiefdochter naar zijn huis in Zegveld kwam, zou Van den B. de deur op slot hebben gedaan, zodat zij niet kon vluchten. Volgens het OM moest zij van hem haar fiets verplaatsen, zodat deze niet zichtbaar was vanaf de straat. De verdachte zou het meisje hebben uitgekleed en hebben gedwongen om seks met hem te hebben, ondanks het feit dat zij zich daartegen verzette. Dat zou ook meerdere keren zijn gebeurd in zijn werkplaats in het dorp De Mije.


Zwangerschapstest
Toen het meisje aan haar vader vertelde dat zij door Van den B. gedwongen werd om seks met hem te hebben, deed haar vader aangifte bij de politie. Desondanks zou zijn dochter daarna nog een laatste keer bij haar ex-stiefvader zijn langsgegaan. In het ziekenhuis onderging zij een zwangerschapstest en werd ook een zogenoemde zedentest afgenomen. Op vier plaatsen in haar lichaam werden daarbij zaadcellen van de verdachte aangetroffen.

Tijdens een uitgebreid verhoord door gespecialiseerde politiemedewerkers vertelde het meisje in detail over de seksuele handelingen die zij van haar ex-stiefvader zou hebben moeten verrichten en ondergaan. Ook in haar dagboek beschreef zij de ontmoetingen. In haar telefoon stonden whatsapp-berichten die de twee hadden uitgewisseld en de bedreigende sms'jes.


Eerdere ontuchtzaak
Het is opmerkelijk dat de Zegvelder in oktober 2018 ook al voor de rechter stond voor ontucht met zijn toenmalige stiefdochter en haar oudere zus. Hij werd toen vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Van den B. zou de meisjes in 2014 en 2017 seksueel hebben misbruikt. De rechtbank vond hun verklaringen, en aantekeningen in het dagboek van een van hen, destijds gedetailleerd en betrouwbaar, maar er waren verder geen getuigen.

Volgens de officier van justitie zijn de verklaringen van het meisje ook dit keer consistent, consequent en betrouwbaar en is meervoudige verkrachting bewezen. Het is haar woord tegen het zijne, maar de uitkomsten van het DNA-onderzoek zijn volgens de officier overtuigend steunbewijs. De verdachte heeft volgens het OM ook geen geloofwaardig alternatief scenario voor de verdenkingen gegeven.

Zwijgrecht
De verdachte wil niets over de beschuldigingen zeggen. Tijdens de verhoren bij de politie zei hij dat hij in de genoemde periode helemaal geen contact had met het meisje. In de rechtszaal maakt hij bij alle vragen gebruik van zijn zwijgrecht. Volgens zijn advocaat was het meisje verliefd op haar ex-stiefvader en staat in haar dagboek geen enkel bewijs voor dreiging of dwang. De bedreigende sms'jes zouden nep zijn geweest.

Zaadcellen kunnen volgens de advocaat ook zijn overgedragen via de was, die de moeder van het meisje voor haar ex deed. De psychische problemen die het meisje aan het misbruik heeft overgehouden, zouden volgens de verdediging ook veroorzaakt kunnen zijn door problemen met haar moeder. Tijdens de eerste verhoren werden volgens de advocaat suggestieve vragen gesteld die later valse herinneringen kunnen hebben veroorzaakt. De verdediging vroeg de rechtbank daarom Van den B. vrij te spreken.


De verdachte had zelf niets aan de woorden van zijn advocaat toe te voegen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -