Eerste scholen weer open na lockdown: 'Blij dat het weer een beetje normaal wordt'

PROVINCIE UTRECHT - Te voet en op de slee komen de kinderen aan bij de Daltonschool Rijnsweerd in Utrecht. Na wekenlang thuisonderwijs volgen mogen de kinderen weer naar school. Directeur Ralf Tienhooven is blij de kinderen weer te verwelkomen. "Het is zo fijn om al die blije koppies weer te zien, we hebben ze echt gemist", zegt hij.
Verschillende scholen weer open ondanks code oranje
De extreme weersomstandigheden zorgen ervoor dat niet alle scholen in de regio vandaag open zijn. Scholen zijn bang voor ongelukken onderweg naar school. Niet alle leerlingen en leerkrachten wonen om de hoek.
Stichting Meerkring heeft 23 scholen in Amersfoort onder zich en heeft afgelopen weekend lang nagedacht over het openen van de scholen. Veel scholen van de Meerkring zijn vandaag open maar het speciaal onderwijs is nog een dagje gesloten.
"We hebben de keuze gemaakt met de veiligheid in gedachten", zegt bestuursvoorzitter Yvonne Hof. "Bij speciaal onderwijs werken we met busjes maar die rijden niet dus die kinderen volgen vandaag afstandsonderwijs. Maar als ik heel eerlijk ben, denk ik dat ze in de sneeuw gaan spelen", zegt Hof.

Aangescherpte maatregelen

Directeur Tienhooven heeft weloverwogen de Daltonschool Rijnsweerd vandaag wél geopend. Veel leerlingen wonen in de buurt en Tienhooven vindt het belangrijk dat de kinderen weer naar school kunnen.
Sneeuwpret op de eerste schooldag na de lockdown
Sneeuwpret op de eerste schooldag na de lockdown © RTV Utrecht
Wel gelden er strengere maatregelen op de school die de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus tegen moeten gaan. "Binnen dragen we allemaal mondkapjes, ook de leerlingen van groep 7 en 8 dragen ze. Als kinderen klachten krijgen, moet iedereen thuis blijven en net als volwassen mensen getest worden."
Naast de nieuwe maatregelen geldt nog steeds dat kinderen hun handen regelmatig moeten wassen en in hun ellebogen moeten niezen. Het is op basisscholen niet verplicht om anderhalvemeter afstand te houden maar het wordt wel geadviseerd.

Bubbels

Ook basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede is vandaag open. Adjunct-directeur Nicky Koning vertelt dat er slechts vijf leerkrachten buiten Wijk bij Duurstede wonen maar die waren allemaal keurig op tijd vanochtend. Het was even spannend maar Koning vindt het belangrijk dat de leerlingen eindelijk naar school kunnen.
De school houdt ook rekening met de nieuwe maatregelen en werkt vanaf vandaag met bubbels. Elke klas vormt een eigen bubbel, dat betekent dat verschillende groepen niet in contact met elkaar komen. Om te zorgen dat leerlingen bij elkaar uit de buurt blijven gaan de groepen op verschillende tijden de school in en wordt er gebruik gemaakt van verschillende ingangen.
Een moeder die haar kind naar school brengt is blij dat de school open is. "De kinderen hebben behoefte aan een ritme en les van de juf in plaats van hun moeder", vertelt ze. "We zijn heel blij dat het weer een beetje normaal wordt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.