Corona houdt echte feestneus niet tegen: op deze plekken wordt 'gewoon' carnaval gevierd

PROVINCIE UTRECHT - Een kersverse prins in het zadel, een wagen voor de optocht gebouwd en een nieuwe outfit gescoord. Normaal gesproken zou elke zichzelf respecterende carnavalsvierder alle voorbereidingen voor het carnavalsfeest al afgevinkt hebben.
Dat aankomend carnavalsweekend heel anders zal verlopen dan normaal is geen nieuws. Door de coronamaatregelen zijn veel vaste pijlers voor een fijn feest afgelast. Geen optocht, geen kindercarnaval en geen polonaise langs plaatselijke kroegen. Maar creatieve carnavalsvierders laten zich niet uit het veld slaan. RTV Utrecht maakt een overzicht van activiteiten die dit jaar wél door gaan.

Achterveld

Vrijdag 12 februari krijgt om 11.11 uur Prins IJstijd van de carnavalsvereniging De Puupenkoppen de sleutel van Achterveld uitgereikt door burgemeester Bouwmeester. Dit is online te volgen.

Bunnik

Carnavalsvereniging De Leutkikkers houdt op vrijdag 12 februari om 20.00 uur een online pubquiz. Deelnemers worden natuurlijk aangespoord om zich uitbundig uit te dossen.

Cothen

Carnavalsvereniging De Brienkneuters organiseren een kindercarnavalsspeurtocht die start op zaterdag 13 februari om 11.11 uur vanaf restaurant De jonge graaf.

Driebergen

De Sparrennarren trappen carnaval af met een online pronkzitting op vrijdagavond 12 februari om 20.11 uur. Op zaterdagochtend 13 februari is er vanaf 08.00 uur een carpoolnaise bij de Heeren van Driebergen. In een rij van auto's kan een carnavalsontbijtje opgehaald worden.

't Goy

Caranavalsvereniging De Laetste stuyver houdt een online quiz op zaterdagavond 13 februari om 20.00 uur. De beste verklede carnavalsvierder die ook nog zijn of haar huis in caranavalssfeer heeft gebracht wint een prijs.

Harmelen

C.V. De Kwakbollen zorgt ervoor dat heel Harmelen de vlag uitsteekt dit weekend. Op zaterdag 13 en zondag 14 februari wordt een speciale groene vlag met het logo van de vereniging erop opgehangen aan de huizen. De kinderen uit Harmelen kunnen een speurtocht langs alle vlaggen volgen. Op zaterdagavond is een online quiz, de Kwakbollen battle.

Hoogland

De Eemschummers hebben dit jaar toch een optocht. Op zondagmiddag 14 februari om 13.00 start een minitiatuuroptocht die online te volgen is. Wagenbouwers konden een heel kleine wagen voor de parade bouwen, in totaal rijden er zo'n 70 mee. Na de optocht volgt een online feestje.

Montfoort

Vrijdagmiddag gaat prins Boutie gaat langs een aantal basisscholen, uiteraard op afstand. Radiostad Montfoort zendt een carnavalsuitzending uit met muziek en interviews met oud-prinsen. Op zaterdagavond 13 februari een online feest met artiesten en een quiz, ook wordt de Knoopschat, prijs voor een carnavalsvrijwilliger uitgereikt. Een miniatuuroptocht wordt georganiseerd door carnavalsvereniging Les Boutonniers. Zondag om 13.00 uur is deze optocht online te bekijken.

Odijk

Carnavalsvereniging Rijnpinters pakken op donderdag 11 februari uit met een bezoek aan de ouderen in Odijk zij krijgen stamppot geserveerd. Zaterdag 13 februari spelen Odijkers mee in de online carnavalsbingo. Carnavalszondag 14 februari begint met een online mis met aansluitend een virtuele optocht.

Oudewater

De Blauwblaadjes uit Oudewater hebben besloten om geen carnavalsactiviteiten te organiseren.

Schalkwijk

De Platneuzen in Schalkwijk kijken aankomend weekend nog eens naar de pronkzitting van vorig jaar, die wordt online gezet. Ook de optocht van twee jaar geleden is hier terug te kijken. Voor de kinderen wordt een vossenjacht door de Schalkwijkse straten gehouden.

IJsselstein

In IJsselstein wordt carnaval online gevierd. Op carnavalszaterdag 13 februari begint een virtueel feest met artiesten, een optocht en natuurlijk de sleuteloverdracht dat via een livestream te volgen is. Op zondagochtend 14 februari om 11.00 uur is er in de Basiliek een caranavalsmis die online te volgen is. C.V. De Badeendjes organiseert een speurtocht voor kinderen door het centrum van IJsselstein.

Wijk bij Duurstede

De Kaieschaiters uit Wijk bij Duurstede viert carnaval virtueel. Op zaterdag 13 februari is er een online optocht en om 20.00 uur een openingsbal. Zondag 14 februari maken de kinderen een digitale polonaise op het online kindercarnaval en ook hier is 's avonds een online feest voor volwassenen. Op carnavalsmaandag swingen om 14.00 uur de ouderen op een digitaal feest en de avond wordt afgesloten met een slotbal.

Nog even genieten

Mis je ondanks al deze initiatieven toch nog dat ouderwetse carnavalgevoel? We hebben uit ons archief een aflevering opgeduikeld van Margreet die in 2019 carnaval vierde in Hoogland. Geniet ervan!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.