Liefdesleven jongeren plat door corona, avondklok verlengd en drukte op teststraten

PROVINCIE UTRECHT - Dit is corona vandaag, onze rubriek over de pandemie. Hier vind je de regionale ontwikkelingen van vandaag.

Scholen weer open

Een wisselend beeld vanmorgen bij de basisscholen. Na bijna acht weken mochten ze weer open en dat gebeurde ook op veel plekken. Maar niet overal, vanwege het winterweer. Maar de meeste basisscholen gingen vandaag open, met een hoop extra coronamaatregelen. Zoals op de Daltonschool in Rijnsweerd in Utrecht.
Scholen weer open

Besmettingen

Tussen zondagochtend en vanochtend zijn er 2273 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het RIVM in Bilthoven, waarvan er 158 in onze provincie werden vastgesteld. De cijfers lijken minder betrouwbaar, want gisteren waren alle teststraten dicht vanwege het winterweer.
Het RIVM denkt dat de sluiting van de teststraten ook nog effect kan hebben op de cijfers van dinsdag en woensdag, en dus ook op de weekcijfers die het instituut dinsdag naar buiten brengt.

Grootschalig testen in Bunschoten

De GGD is vandaag begonnen om iedereen in Bunschoten-Spakenburg te testen op het coronavirus. In het vissersdorp waren tijdens de tweede golf veel besmettingen. Dus wordt iedereen die dat wil getest - ook zonder klachten. De GGD wil weten of het testen van duizenden mensen de besmettingscijfers laat dalen. Ook moet het nieuwe inzichten geven in de verspreiding van het virus.
Op straat in Bunschoten over grootschalig testen

Diakonessenhuis start thuismonitoring coronapatiënten

Het Diakonessenhuis in Utrecht gaat coronapatiënten bij wie dat kan, thuis monitoren. Deze patiënten kunnen daardoor eerder naar huis. Het gaat om patiënten die voldoende hersteld zijn, maar nog wel gemonitord moeten worden. Ook moeten ze zelf hun temperatuur en zuurstofgehalte in het bloed kunnen meten en over een computer, tablet of smartphone beschikken. Ze verwachten ongeveer 10 patiënten op afstand te kunnen volgen.

Burgemeesters: geen evenementen op het ijs

Festiviteiten op het ijs die veel schaatsers of veel toeschouwers trekken zijn onder de huidige coronamaatregelen niet mogelijk. Burgemeesters zullen er geen vergunning voor afgeven. Dergelijke bijeenkomsten zijn ook al gauw een evenement en dat is in elk geval verboden. Dat hebben de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen vandaag met elkaar besproken.

'Slechtste moment voor start bestellen en afhalen bij winkeliers'

Het opstarten van het bestellen en afhalen bij winkels kan niet op een slechter moment vallen, zegt winkeliersvereniging INretail. Vanaf woensdag 10 februari mogen winkeliers bestellingen van klanten laten ophalen. Uit navraag blijkt dat er nog niet veel winkeliers in beweging komen, zegt de Utrechtse vereniging. Dat komt met name door het barre winterweer.

Avondklok

De avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart. Dat maakt het kabinet later vandaag bekend, bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Telegraaf. Daarmee loopt de maatregel net zo lang door als de rest van de maatregelen die sinds het begin van de strenge lockdown van kracht zijn.
De politie heeft afgelopen week 6959 bekeuringen uitgeschreven aan mensen die zich niet hielden aan de avondklok. Vorige week lag dit aantal met 10.810 boetes fors hoger.

Drukte op teststraten

Door het weer en het gisteren gesloten zijn van de teststraten, was het druk op de testlocaties zoals in Amersfoort en Woerden. De wachttijden waren daardoor langer dan normaal en bezoekers werd aangeraden zich warm te kleden. In de loop van de dag losten de problemen op en verliep alles weer volgens planning, meldt GGD regio Utrecht.
In andere provincies waren ook vandaag nog niet alle teslocaties open, vanwege de weersomstandigheden.

Corona legt liefdesleven jongeren plat

Jongeren hebben veel minder dates door de coronamaatregelen. Volgens het Rutgers Kenniscentrum in Utrecht belemmert dit de relationele en seksuele ontwikkeling van tieners. Normaal gesproken ontmoeten jongeren hun dates vooral op school - in het uitgaansleven - of via vrienden. Het gebruik van dating-apps is onder tieners niet toegenomen tijdens de lockdown.

Meldpunt voor schoolsluiting heropend

Basisscholen en scholen in het speciaal onderwijs die tijdelijk sluiten wegens het coronavirus moeten zich weer melden bij een speciaal meldpunt, maakte de onderwijsinspectie bekend. De maatregel volgt nadat basisscholen en scholen in het speciaal onderwijs maandag weer opengingen.
"Scholen worden dringend opgeroepen om het te melden als een school of locatie nog niet opengaat, of als een school of locatie sluit, vanwege het coronavirus. Scholen die voor de lockdown al dicht waren en nu niet heropenen, worden ook verzocht dit te melden", aldus de Inspectie van het Onderwijs.
In een aantal gevallen is melden niet nodig. Wanneer bijvoorbeeld een klas in quarantaine moet vanwege een besmetting, hoeft dit niet.

RIVM begint met vragenonderzoek

Het RIVM in Bilthoven begint deze week met een vragenlijstonderzoek in teststraten van de GGD. Daarmee wil het instituut een beter beeld krijgen waarom sommige mensen besmet raken met het coronavirus en anderen niet. Volgens het instituut levert het onderzoek ook informatie op over het effect van vaccineren.

Geen Vierdaagse

Ook dit jaar zal er bij Nijmegen geen Vierdaagse worden georganiseerd. Vandaag meldde de organisatie dat de coronacrisis opnieuw roet in het eten gooit. Het houden van 1,5 meter afstand is onmogelijk en de vaccinatiegraad is niet hoog genoeg, aldus de stichting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.