Gemeenten willen meer hulp van Rijk om woningen aardgasvrij te maken

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Gemeenten willen meer hulp van het kabinet om woningen aardgasvrij te maken. De veertig grootste gemeenten hebben een noodkreet naar de Tweede Kamer gestuurd. Ze willen meer middelen om de doelstelling om 1.5 miljoen huizen aardgasvrij te maken voor 2030 te behalen. De provincie Utrecht onderschrijft de oproep.
Gemeenten kunnen gebruik maken van een regeling van het Rijk waarin wijken worden aangewezen als 'proeftuin' om ze aardgasvrij te maken. Met de regeling is 435 miljoen euro gemoeid en loopt sinds 2018 tot 2028. Die regeling is volgens de gemeenten ontoereikend.
"Dat is veel te weinig om op grote schaal huizen aardgasvrij te maken. Terwijl er genoeg plannen liggen. Aan de inzet van gemeenten ligt het niet: 71 gemeenten dienden in de tweede ronde 'Proeftuinen' een plan in om een wijk of dorp aardgasvrij te maken. Het Rijk honoreerde slechts 19 voorstellen, 52 dus niet", valt er te lezen op de website van de provincie.

Buiten de boot

Zeven Utrechtse gemeenten dienden een dergelijk plan in, maar vielen allemaal buiten de boot. "Niet omdat ze een slecht uitgewerkt of onrealistisch plan hadden. Maar omdat het plan bijvoorbeeld onvoldoende vernieuwend is ten opzichte van andere proeftuinen. Of omdat er twijfels waren of inwoners wel zover willen gaan om zelf mee te investeren in het isoleren van hun woningen."
En dus wordt er gepleit voor meer hulp: "Geef meer dan geld voor een paar proeftuinen alleen. We moeten niet alleen leren, maar ook realiseren. De transitie naar aardgasvrij wonen en werken vraagt om één overheid. Alleen met middelen van het Rijk kunnen de vele goede plannen die nu samen met inwoners zijn voorbereid, worden uitgevoerd. Zo kunnen we serieus vaart maken met het aardgasvrij maken van onze woningen", aldus de gemeenten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.