Niet schaatsen, maar zwemmen en toch een vaarverbod op deel Oudegracht

PROVINCIE UTRECHT - Koning Winter zorgt deze dagen voor sneeuwpret, maar er is ook veel overlast: het kan verraderlijk glad zijn door bevriezing op bruggen en viaducten. In dit liveblog houden we je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de provincie Utrecht.

22.48 uur Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor vandaag. Morgenochtend is al het winterse nieuws weer te volgen in een nieuw liveblog.

22.39 uur Het blijft mooi ... Utrecht in de sneeuw

20.49 uur Ook vaarverbod in Bunschoten

In de Oude Haven van Bunschoten mag niet meer gevaren worden. In Bunschoten liggen historische schepen, die kunnen beschadigd raken door het ijs als er gevaren wordt. In een groot deel van de Utrechtse binnenstad mag ook niet gevaren worden, maar dat is om te zorgen dat er geschaatst kan worden.

20.28 uur Schaatsclubs openen de deuren, maar worstelen met corona

IJsclubs worstelen met de coronaregels. De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) heeft een protocol verspreid waarin staat hoe de banen open kunnen. In de provincie Utrecht hanteren de ijsbanen verschillende regels en sommige gaan zelfs helemaal niet open vanwege de coronaregels. (Lees hier meer)
Bij de Amersfoortse IJsvereniging mochten vanmorgen alleen jongeren, donateurs en leden de baan op

19.58 uur Er wordt ook al weer voorzichtig geschaatst in Molenpolder

19.41 uur Niet naar Kitzbühel, maar naar Nieuwegein: volop sneeuw op de piste

Het was druk vandaag op de skipiste in Nieuwegein. Normaal glij je er over een borstelbaan naar beneden, maar nu lag ook daar échte sneeuw. "Het is een klein stukkie, maar iets is beter dan niets."
De Nieuwegeinse piste lag er lekker bij vandaag

19.31 uur Schaatsen op de Oudegracht?

Op de Utrechtse singel geldt een vaarverbod, maar er werd tot nu toe een uitzondering gemaakt voor de Oudegracht, vanwege het herstel aan de kademuren. Maar de gemeente is om en heeft een deel van de gracht ook aangewezen als potentieel schaatsgebied. De aannemer mag nog altijd zijn gang gaan op het stuk van de Maartensbrug tot het Ledig Erf, maar de andere kant op, richting Weerdsluis, mag het ijs gaan groeien.

17.55 uur Zwemmers in de gracht

Wim Hof eat your heart out: in de Utrechtse singel zijn zwemmers gespot en ze zijn niet bang voor een beetje kou. Voorlopig lijkt het er niet op dat er geschaatst kan worden op de Utrechtse grachten en singels, ondanks moeite die de gemeente neemt.
Je moet er maar zin in hebben.
Je moet er maar zin in hebben. © RTV Utrecht

16.16 uur Toch een schaatser op het Leersumse Veld

Normaal is het Leersumse Veld een goede plek om te schaatsen, maar dit jaar is anders. "Het is wel jammer dat de sneeuw het daar slecht toegankelijk maakt", zei natuurijskenner Fred Geers vanochtend bij ons op Radio M Utrecht. Toch is er al een eerste waaghals gespot.

16.07 uur KNMI: sneeuwhoeveelheid Darcy niet erg zeldzaam

Er ligt een flink pak sneeuw, er werd voor het eerst sinds 2012 een code rood afgegeven voor sneeuwjacht, maar toch is de hoeveelheid sneeuw nu "niet heel bijzonder", stelt het KNMI. "Zelfs niet in ons huidige, warmere klimaat."
De hoeveelheid sneeuw die Darcy meebracht, kunnen we in het huidige klimaat gemiddeld eens in de vier jaar verwachten. Het KNMI benadrukt dat het wel lastig blijft om de sneeuwdikte objectief te meten, vooral bij zulke harde wind als dit weekend. Op veel plekken verwaaide de sneeuw en ontstonden sneeuwduinen van soms een meter hoog.
Overigens is de laatste decennia de maximale sneeuwdikte wel afgenomen. Was dat in 1955 nog zo'n 60 millimeter, tegenwoordig is dat 30 millimeter. Dat betekent dat de grootste hoeveelheid sneeuw op een bepaalde plek tegenwoordig ongeveer de helft is van wat het in de jaren 50 was.

15.43 uur Pas op! IJspegels

De VRU waarschuwt voor vallende ijspegels. Door de zon vallen die nu van de daken én van rijdende vrachtwagens.

15.12 uur ANWB: minder last van gladheid, maar nog veel pechgevallen

Het verkeer had vanochtend volgens de ANWB minder last van gladheid dan de afgelopen dagen. De snelwegen zijn grotendeels sneeuwvrij. Toch is het nog wel druk bij de Wegenwacht. "Het gaat vooral om vastgevroren portieren en handremmen of problemen met accu's", aldus een woordvoerder.
De ANWB kreeg maandag zeker 6500 pechmeldingen binnen en verwacht datzelfde aantal ook op dinsdag. Dat is ongeveer het dubbele van het aantal pechgevallen dat de ANWB normaal gesproken te verwerken krijgt.

14.31 uur Topdrukte in schaatssportwinkel Achterveld

Het zijn tropendagen voor Mijnten Schaats- en Skeelersport, de schaatssportwinkel in Achterveld. Figuurlijk dan, want vanwege de extreme kou is iedereen op zoek naar nieuwe schaatsen. Maar ook in de werkplaats waar de ijzers worden geslepen staat het vol met schaatsen. "We werken zo'n 15 à 16 uur per dag."
Topdrukte bij Martin Mijnten
Topdrukte bij Martin Mijnten © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Martin hoopt vooral dat iedereen de komende dagen kan genieten van het winterse weer. "En dat hele gezinnen het ijs op kunnen natuurlijk. Of er nog wedstrijden komen weet ik niet, maar dat zou helemaal fantastisch zijn." Lees hier meer.

12.37 uur Station Utrecht Centraal in wintersferen

12.06 uur 'Geen elfstedentocht tijdens pandemie'

Ook nu de schaatskoorts sterk oploopt in Nederland, blijft het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden vierkant achter het eerder ingenomen standpunt staan: een Elfstedentocht is niet mogelijk in de huidige pandemie. "Voor 100 procent, daar is geen twijfel over mogelijk", zegt voorzitter Wiebe Wieling tegen het ANP.
"Maandag is de Vierdaagse in Nijmegen afgelast. Voor de goede orde, dan hebben we het over juli. Als je weet wat het betekent om toertochten toe te staan gelet op het coronavirus, dan moet je je eerst wel drie keer achter je oren krabben of je dat wel wilt doen. Een Elfstedentocht in deze situatie, met een miljoen bezoekers, 25.000 deelnemers en duizenden vrijwilligers en bewegingen van mensen door het land, dat kan gewoon niet. Dat snapt denk ik ieder redelijk weldenkend mens."

12.02 uur Mogen we al schaatsen op de gracht?

11.46 uur Sneeuwschuivers in de regio gaan onverminderd door

11.17 uur Regiotaxi gaat weer rijden

Sinds 12 uur vanmiddag gaat de taxi weer de weg op. De afgelopen dagen reed de regiotaxi niet vanwege de gevaarlijke omstandigheden op de weg. Wel geldt er nog altijd een negatief reisadvies, wat betekent dat de ritten echt noodzakelijk moeten zijn. De provincie waarschuwt wel dat er soms nog vertraging kan ontstaan, omdat er nog rustig gereden moet worden.

10.54 uur Snowface Challenge

Gisteren hadden we het over de snowface challenge. Onze lezers deden massaal mee en stuurden hun creaties via Facebook. Hieronder een kleine selectie van alle snowfaces.
De snowface challenge: jullie creaties
De snowface challenge: jullie creaties © RTV Utrecht

10.25 uur Wegen en parkeerterreinen in Rhenen weer open

In de gemeente Rhenen zijn vanaf vandaag weer de meeste wegen en parkeerterreinen open. De Veerweg blijft nog wel dicht omdat het daar te glad is. Ook het parkeerverbod op de Grebbedijk blijft nog van kracht.

10.01 uur Koude weer is 'zwaar en saai' voor vrachtwagenchauffeurs

Het koude weer in Nederland is extra zwaar voor vrachtwagenchauffeurs. Vanwege de coronamaatregelen zijn alle wegrestaurants gesloten en met deze temperaturen zit een praatje met collega-chauffeurs op de parkeerplaats er ook al niet in.
"Het is zwaar en saai: je zit hele dagen alleen", zegt vrachtwagenchauffeur Peter de Vos. Hij kwam vanochtend een kopje koffie halen bij truckersrestaurant De Tweede Steeg in Amersfoort. "Ik kom vandaag bij vijf klantjes en vanavond sta ik weer ergens in Nederland stil. Dan kan ik m'n eten afhalen en dan zit ik weer alleen in m'n auto. Buiten kom je ook geen andere chauffeurs tegen, iedereen blijft binnen zitten."
In Duitsland is het beter geregeld, vindt De Vos. "Daar mag je bij de restaurants nog binnen eten. Dan zit je op 1,5 meter afstand en ga je na afloop weer naar je vrachtwagen. Dat is wel een heel verschil. Maar aan de andere kant: alleen maar bokworst eten is ook niet alles, haha!"
CNV startte vorig jaar al een petitie voor vrachtwagenchauffeurs in coronatijd; de vakbond vindt het raar dat truckers geen fatsoenlijke plek hebben voor een kopje koffie en een praatje met collega's. Met de petitie wilde CNV meer voorzieningen voor deze beroepsgroep.

08.38 uur Taart voor mannen van gladheidsbestrijding: 'Heel veel dank namens ons allemaal'

07.36 uur 'Schaatsen kan op steeds meer plekken'

Schaatsliefhebbers opgelet: de komende dagen kun je op steeds meer natuurijs gaan schaatsen. "Gisteren was veel water nog open, maar vannacht heeft het goed gevroren en komende nacht ook", zei Fred Geers van de website Natuurijswijzer.nl vanochtend op Radio M Utrecht.
Om goed te kunnen schaatsen, is 5 centimeter ijs genoeg, zegt Geers. "Daar zitten we nu nog niet aan, maar komende dagen gaat het tussen de 5 en 10 centimeter dik worden en kunnen we met meer mensen het ijs op. Het blijft ook doorgroeien, dus het wordt steeds veiliger en overzichtelijker."
Normaal is het Leersumse Veld een goede plek om te schaatsen, maar dit jaar is anders. "Het is wel jammer dat de sneeuw het daar slecht toegankelijk maakt. De bevroren sneeuw zorgt ervoor dat je niet lekker kunt schaatsen."

06.51 uur Brandweer helpt met opspuiten ijsbaan Nigtevecht

06.12 uur NS start dienstregeling op, maar wel vertragingen door sneeuw

De NS start de aangepaste dienstregeling vanochtend op met voornamelijk Sprinters. Deze stoppen ook op kleine stations, zodat de NS zoveel mogelijk reizigers naar de plaats van bestemming kan brengen. Door de extreme weersomstandigheden is het spoor nog kwetsbaar, benadrukt een woordvoerder.
Vrieskou en vocht hebben naar verwachting ijsafzetting aan bovenleidingen veroorzaakt. De situatie op het spoor blijft daardoor onzeker. De NS adviseert als dat mogelijk is de reis uit te stellen en mocht je toch een
noodzakelijke reis maken, om kort voor vertrek de reisplanner nogmaals te checken voor het meest actuele reisadvies.

06.03 uur Gebouwen Hogeschool Utrecht weer open

06.00 uur Waar kun je schaatsen in de provincie Utrecht?

05.51 uur U-OV kan dienstregeling normaal starten

Het Utrechtse vervoersbedrijf kan vanochtend de dienstregeling normaal starten. "Zowel onze bussen als de trams gaan rijden. Alleen lijn 2 en lijn 127 kunnen nog even niet rijden. We raden je aan je reis kort voor vertrek te plannen", laat de vervoerder weten.
Syntus Utrecht laat weten rond 09.30 uur een aantal grote lijnen te laten willen rijden.

05.49 uur Waarschuwing voor verraderlijke gladheid

Op bruggen, viaducten en wegdelen kan het deze ochtend verraderlijk glad zijn, melden het KNMI en Rijkswaterstaat. De waarschuwing geldt vooral in het midden, zuiden en oosten van het land. Daarnaast is het (zeer) koud en ligt de gevoelstemperatuur in het (zuid)oosten vannacht en in de ochtend tussen -15 en -20°C.

00.30 uur Na ruim twee jaar weer strenge vorst in Nederland

Voor het eerst in ruim twee jaar tijd is er weer strenge vorst in Nederland. In Hoogeveen daalde de temperatuur maandag rond 23.30 uur naar -10,2 graden. Op 23 januari 2019 werd op hetzelfde weerstation in Hoogeveen ook -10,2 graden gemeten, meldt Weer.nl.
Van de eerste officiële strenge vorst is overigens nog geen sprake, want in De Bilt was het tot nu toe -6,6 graden en voor strenge vorst moet het daar minstens -10,1 graden zijn. Dat lijkt te gaan lukken: in de nacht van maandag op dinsdag vriest het volgens het weerbureau zo'n 13 graden. Later in de week zakt het kwik plaatselijk richting -20 graden.
Ook gisteren hielden we een liveblog bij. Benieuwd? Bekijk het winterblog van maandag 8 februari 2021.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.