'Laat GroenLinks en PvdA veel meer met elkaar samenwerken in Utrecht'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - GroenLinks en de PvdA in de stad Utrecht kunnen veel meer met elkaar samenwerken. Dat zei PvdA-politicus Agnes Jongerius vanochtend op Radio M Utrecht. De Utrechtse Europarlementariër stond vanochtend stil bij het 75-jarig bestaan van haar partij.
"Ik herken veel in de drijfveren en onderwerpen waar GroenLinks momenteel mee bezig is. Ik denk ook dat we allebei vinden dat de stad Utrecht van iedereen zou moeten zijn en niet een plek waar alleen de well-to-do het naar de zin heeft. GroenLinks zit nu in het college en wij zitten dat niet. Ik zou eigenlijk denken: die partijen zouden veel meer met elkaar moeten en kunnen optrekken", aldus Jongerius.
De PvdA-politica hoopt dat de partijen elkaar ook tijdens en na de Tweede Kamerverkiezingen opzoeken. "Lilianne Ploumen zegt ook: als we een keuze moeten maken, dan niet zonder de SP of GroenLinks in een kabinet. Ik denk dat we de agenda op elkaar zouden moeten afstemmen en kijken of we samen kunnen optrekken. Want we zijn een stad voor iedereen en waar plek is voor iedereen. Dat zou een gezamenlijke doelstelling moeten zijn."

PvdA in Utrecht

Volgens Jongerius heeft de stad Utrecht veel geliefde PvdA-politici gekend. "Zo hebben we populaire burgemeesters gehad zoals Annie Brouwer, maar ook populaire wethouders. Hans Spekman was destijds heel populair in de stad: hij heeft in de jaren tachtig resoluut een einde gemaakt aan alle drugsproblemen rond winkelcentrum Hoog Catharijne."
Of de eerste vrouwelijke wethouder. "Wil Velders was enorm hartelijk. Zij dacht niet alleen: ik weet hoe het beter moet, maar ze was ook steeds op zoek naar hoe ze andere jonge meiden erbij kon betrekken. Zij kon die motiveren om aan de slag te gaan."

Oprichting

De PvdA werd op 9 februari 1946 opgericht en kwam voort uit de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, de Vrijzinnige Democratische Bond en de Christelijk-Democratische Unie. Decennialang domineerde de partij de linkerkant van de Nederlandse politiek: onder meer Willem Drees, Joop den Uyl en Wim Kok gaven als PvdA-premiers leiding aan diverse kabinetten.
De partij verloor bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen veel kiezers: in 2017 kwam de PvdA niet verder dan negen zetels in de Tweede Kamer. Daarmee is de partij ingehaald door de andere twee grote partijen op links GroenLinks en de SP (allebei 14 zetels).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.