Schaatskoorts in Utrecht: hopen op een rondje singel en een stukje Oudegracht

UTRECHT - We hebben een paar zonovergoten ijsdagen voor de boeg. Aan het einde van de week kunnen we waarschijnlijk schaatsen over de Utrechtse singel. Al lag er vanmorgen nog nauwelijks ijs. "Er zijn echt nog wel een paar vorstnachten met minstens min 10 nodig."
Natuurijskenner Fred Geers over de schaatskansen op de singel
De gemeente Utrecht volgt de situatie op de voet. Het ijs moet dik genoeg zijn en dan is er nog de anderhalve meter. "De schaatspret staat voorop, maar we hopen wel dat mensen gaan spreiden en in het weekend niet allemaal tegelijk om 14.00 uur de singel op gaan. Er zijn bovendien nog heel veel andere fijne plekken om te schaatsen, zeker in dit mooie winter wonderland", zegt een woordvoerder.
Handhavers zullen de situatie op het ijs in de gaten houden. In het uiterste geval kan een te drukke schaatsplek afgesloten worden. "Maar als mensen hun gezond verstand gebruiken is dat helemaal niet nodig."
1996: schaatsen op de Stadsbuitengracht tussen de Weerdsingel O.Z. en Van Asch van Wijckskade.
1996: schaatsen op de Stadsbuitengracht tussen de Weerdsingel O.Z. en Van Asch van Wijckskade. © Het Utrechts Archief

Schaatsen op de gracht?

Op de Oudegracht werd aanvankelijk geen vaarverbod ingesteld, vanwege het herstel aan de kademuren. Maar de gemeente is nu om en heeft een deel van de gracht nu ook aangewezen als potentieel schaatsgebied. De aannemer mag nog altijd zijn gang gaan op het stuk van de Maartensbrug tot het Ledig Erf, maar de andere kant op, richting Weerdsluis, mag het ijs gaan groeien.
Het dunne grachtijs dat er lag, werd vanmorgen nog wel kapot gevaren. Tot verdriet van sommige Utrechters.

Zeldzaam

Schaatsen op delen van de singel kwam de afgelopen decennia wel voor. In 2018 nog kon het bijvoorbeeld op de Catharijnesingel. Maar een heel rondje om de stad schaatsen is al zestig jaar geleden. Theoretisch kan het in ieder geval weer nu de singel is doorgetrokken.
Schaatsen op de Oudegracht is een zeldzaamheid. In 1996 gebeurde het voor het laatst. En in 1985 kon het ook, niet toevallig in een jaar waarin een Elfstedentocht werd verreden.
1985: schaatsen, lampjes en erwtensoep.
1985: schaatsen, lampjes en erwtensoep. © Het Utrechts Archief
Zelfs natuurijskenner Fred Geers, toch een enorme liefhebber, heeft nog nooit geschaatst op de Utrechtse singels en grachten. "Het zou heel bijzonder zijn." Er zijn volgens hem nog wel een aantal nachten met minstens min 10 graden nodig om te kunnen schaatsen met de historische Utrechtse binnenstad als decor.
Er is echt een heel dikke ijsvloer nodig om veel mensen aan te kunnen
Natuurijskenner Fred Geers
"We willen zo graag en het gevaar is dan dat te veel mensen te snel het ijs op gaan", waarschuwt Geers. "Er is echt een heel dikke ijsvloer nodig om veel mensen aan te kunnen. De omstandigheden zijn goed, maar we moeten geduld hebben."
Fred Geers bij de Wittevrouwensingel.
Fred Geers bij de Wittevrouwensingel. © RTV Utrecht
Geers benadrukt dat er nog veel meer mooie schaatslocaties zijn, ook net buiten de stad. "De Molenpolder bij de Maarsseveense Plassen en Westbroek bijvoorbeeld. Er ligt daar nog veel open en dat is gunstig voor een mooie ijslaag."
Vandaag werd de eerste schaatser gespot op het Leersumse Veld. Maar Geers is niet zo enthousiast. "Er is daar sprake van sneeuwijs. Dat schaatst niet lekker."
Een overzicht van goede plekken om de ijzers onder te binden vind je op Natuurijswijzer.nl. RTV Utrecht houdt een overzicht bij van de geopende ijsclubs, al moesten sommigen vandaag toch weer dicht omdat het ijs niet goed was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.