Topdrukte in schaatssportwinkel Achterveld: 'Elke dag meer dan 100 pakketjes de deur uit'

Martin Mijnten slijpt schaatsen.
Martin Mijnten slijpt schaatsen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Het zijn tropendagen voor Mijnten Schaats- en Skeelersport, de schaatssportwinkel in Achterveld. Figuurlijk dan, want vanwege de extreme kou is iedereen op zoek naar nieuwe schaatsen. Maar ook in de werkplaats waar de ijzers worden geslepen staat het vol met schaatsen. "We werken zo'n 15 à 16 uur per dag."
Het gaat de hele dag door: het scherpende geluid van de ijzers die in de werkplaats van Martin Mijnten worden geslepen. Dat vraagt om opperste concentratie, want elk exemplaar is weer anders. "Elke schaats heeft z'n eigen ronding: zo gebruiken we voor natuurijs vaak ronding 24. Dat betekent dat de straal 24 meter is (als je de ronding van de schaats zou doortrekken, red.). Dat is vooral handig voor rechtuit en stabiliteit en vaak geschikt voor de wat minder geoefende mensen op de ijsbaan."

Schaatskoorts

Sinds afgelopen donderdag neemt de schaatskoorts steeds meer toe, merken Martin en zijn collega's. "Het is hier echt megadruk. Elke dag gaan er meer dan honderd pakketjes de deur uit; die brengen we dan zelf rond in de omgeving."
Want klanten ontvangen mag niet vanwege de coronaregels. En daarom wordt de winkel de hele dag gebeld. "Ik heb de telefoon gisteren de hele dag aan m'n oor gehad en dan nog hebben we zo'n 80 tot 100 telefoontjes gemist." Via de webshop kunnen mensen vervolgens een bestelling plaatsen. "Die bezorgen we zelf in de omgeving en dat gaat allemaal heel goed. Dagelijks gaan er meer dan 100 pakketjes de deur uit."

'16 uur gewerkt'

Aan schaatsen zelf is Martin nog niet toegekomen. "Dat is het lot van de schaatsverkoper: je komt er vaak zelf niet aan toe. We werken momenteel zo'n 15 à 16 uur per dag. Ik heb gisteren bijvoorbeeld tot half twaalf gewerkt om alles klaar te krijgen en vanochtend was ik er ook weer om zeven uur uit. En ik denk dat dat voorlopig nog wel zo blijft."
De drukte komt als geroepen. "We hebben een heel magere tijd gehad, maar dit is dan wel weer een goede tijd. We hebben de webshop goed op orde en een plaatselijke supermarkt heeft aangeboden onze schaatsen te verkopen. Zo word je als ondernemer weer geholpen door andere ondernemers."
Martin hoopt vooral dat iedereen de komende dagen kan genieten van het winterse weer. "En dat hele gezinnen het ijs op kunnen natuurlijk. Of er nog wedstrijden komen weet ik niet, maar dat zou helemaal fantastisch zijn."
Benieuwd waar je kunt schaatsen in de provincie Utrecht? Check het onderstaande kaartje:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.