Hoe maak je de mooiste winterfoto? 'Maak gebruik van het gouden uurtje'

PROVINCIE UTRECHT - De afgelopen dagen stuurden onze jullie vele honderden prachtige winterfoto's op. Van sleeënde kinderen tot sneeuwballengevechten. Maar hoe maak je nou een mooie winterfoto? Natuurfotograaf Yvette van den Berg heeft een aantal tips voor je.
Hoe maak je een mooie winterfoto?
Overal waar je kijkt is op landgoed Eyckenstein wat moois te zien. Overal zie je vogels en het gebied wonen ook reeën, vossen en dassen.

Goede voorbereiding is het halve werk

Volgens Yvette begint een goede foto bij een goede voorbereiding. "Zorg dat je bijvoorbeeld een extra batterij bij je hebt. In de kou raakt een batterij veel sneller leeg dan normaal," vertelt ze terwijl ze een klein vogeltje fotografeert.
"Probeer ook weinig geluid te maken. Stel dat je een ree tegenkomt, dan wil je die niet direct laten schrikken. Het is ook goed om te weten dat een ree altijd eerst om zich heen kijkt voordat ze wegrent. Wanneer de ree je aankijkt op de foto, is dat natuurlijk perfect."
Foto van Yvette.
Foto van Yvette. © Yvette van den Berg

Gouden uurtje

Maar de belangrijkste tip van Yvette is om in de ochtend op pad te gaan. "Je maakt de mooiste foto's in de tijd vlak voor en vlak na zonsopkomst. Dan is het licht zacht en zijn de schaduwen lang. Daarnaast is de kans dat je een dier ziet het grootst wanneer er nog geen andere mensen in het bos zijn geweest."

Gezondheid

Volgens Yvette is natuurfotografie niet alleen mooi en leuk, maar ook nog eens hartstikke gezond.
Foto van Yvette.
Foto van Yvette. © Yvette van den Berg
"Wanneer je in de natuur loopt, maak je gewoon minder cortisol aan. Het stresshormoon. En zelfs als je niet goed ter been bent, helpt het om naar natuurfoto's te kijken. Daarom noem ik mijn fotoboek ook een visueel medicijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.