Schaatsclubs openen de deuren, maar worstelen met corona: dit zijn de regels op jouw ijsbaan

UTRECHT - IJsclubs worstelen met de coronaregels. De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) heeft een protocol verspreid waarin staat hoe de banen open kunnen. In de provincie Utrecht hanteren de ijsbanen verschillende regels en sommige gaan zelfs helemaal niet open vanwege de coronaregels. Bij de Amersfoortse IJsvereniging mochten vanmorgen alleen jongeren, donateurs en leden de baan op.
Schaatsclubs worstelen met de coronaregels
Een kleine greep uit het protocol van de KNSB: schaatsers van 18 jaar en ouder moeten 1,5 meter afstand houden, kleedkamers en kantines blijven dicht en er moet een coronacoördinator zichtbaar aanwezig zijn tijdens openingstijden. Koek en zopie kan alleen 'to go' in overleg met de gemeente. Ook zijn er adviezen en tips op het gebied van bezoekersaantal, verkeersstromen, markeringen en parkeerbeleid.

Bij voorbaat dicht

Een aantal verenigingen heeft al bij voorbaat besloten om vanwege het virus dicht te blijven. Dat geldt onder meer voor de ijsbaan in De Meern, De Bilt, Leusden, Maarsbergen, Wijk bij Duurstede en Wilnis. Schaatsbaan Eemdijk blijft dicht uit solidariteit voor de horeca die al maanden gesloten is.
Vooralsnog zijn er drie clubs waar je al kan schaatsen: in Doorn, Zeist en Amersfoort. De verwachting is dat daar iedere dag een paar bijkomen. RTV Utrecht houdt een kaart bij waarop je kunt vinden welke vereniging open is en voor wie.

Alleen leden

Veel clubs die binnenkort openen, laten alleen leden toe. Sommige ijsbanen, zoals in Lopik, zijn iets minder streng, maar geven leden wel voorrang op niet-leden. Op de baan in Baambrugge krijgen kinderen voorrang. Ook in Amersfoort gaan leden voor, maar daar zijn als eerste kinderen (en hun huisgenoten) welkom.
De ijsbaan in Baarn is in overleg met de gemeente. "Omdat we zo'n 30.000 vierkante meter tot onze beschikking hebben, mogen we zo'n 600 mensen ontvangen. We overwegen om in shifts te gaan werken, waarbij de abonnementshouders voorrang krijgen. Daarnaast verkopen we koek en zopie, maar dat gebeurt allemaal volgens het takeaway-principe, dus we zetten er bijvoorbeeld geen banken neer", aldus Jan voorzitter Koops.
Bij IJsvereniging Steeds Vooruit in Everdingen zijn schaatsers 's middags welkom "onder strikte voorwaarden". Zo zijn alleen leden welkom en blijft het clubgebouw, de horeca en het sanitair dicht. Het bestuur meldt verder dat de ijsbaan wordt gesloten als aanwezige schaatsers zich niet aan de coronaregels houden.

Tijdslot

Een flink aantal ijsclubs werkt ook met een tijdslot, waarbij schaatsers op een specifiek moment van de dag naar binnen mogen. Daarna moeten alle aanwezigen de baan verlaten en mag een nieuwe groep de schaatsbaan op. In onder meer Lopik, Bunnik en Eemnes wordt hiermee gewerkt.
Bij de Amersfoortse ijsvereniging kiest de organisatie voor het zogenoemde museummodel. "Dat betekent dat mensen een kaartje kopen voor een bepaald uur. Daarna mag je twee uur schaatsen en als het rustig is, mag je wat langer blijven. We hopen zo dat de bezoekersstroom op een wat natuurlijke manier verloopt, zonder dat je over je capaciteit gaat."
IJsclub Siberia in Utrecht, dat twee locaties beheert, hoopt donderdag open te kunnen met natuurijsbaan Park De Watertoren. "We zijn gisteren gestart met de voorbereidingen en hebben vandaag de kraan aangezet. Er staat nu zo'n 3 centimeter water in en de verwachting is dat het donderdag bevroren is zodat we open kunnen", aldus voorzitter Robbert van Vliet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.