Beveiliging Coronatest.nl is onvoldoende en koning bezoekt Utrechtse GGD en RIVM

© Patrick van Katwijk, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Wellicht heb je al gehoord dat het coronavirus nog steeds rondgaat. In deze rubriek verzamelen wij al het regionale nieuws over corona, de pandemie, en wat het met ons doet zodat het netjes voor je op een rij staat.

NOS: beveiliging GGD-website Coronatest.nl niet goed

De beveiliging van de GGD-website coronatest.nl, de website waarop mensen onder meer de uitslag van hun coronatest kunnen zien, is niet op orde. Dat meldt de NOS op basis van vertrouwelijke stukken die de zender heeft ingezien.
Wat er precies schort aan de beveiliging meldt de NOS niet. Wel dat het om een serieus probleem gaat want het ministerie van Binnenlandse Zaken wil het inloggen met DigiD op coronatest.nl uitzetten als de situatie niet verbetert. Als dat gebeurt, is het maken van een online afspraak niet meer mogelijk.
De GGD erkent dat er een probleem is, maar zegt hard te werken aan verbetering.

Willem-Alexander bezoekt Utrechtse GGD en RIVM

Gezondheidsexperts in de regio kregen vandaag hoog bezoek: koning Willem-Alexander kwam langs bij het vaccinatiecentrum in Houten, een GGD-locatie in de Utrechtse wijk Rijnsweerd en het RIVM in Bilthoven.
In Houten sprak de koning met medewerkers van de GGD die vaccineren. In Rijnsweerd ging hij langs bij een bedrijf van de GGD dat werkgelegenheid biedt voor mensen die vanwege de coronapandemie zonder werk ziten, zoals horecamedewerkers en mensen uit de cultuursector. Directeur Jaap Donker van de Utrechtse GGD was in zijn nopjes met het bezoek: "Het geeft een warm gevoel dat de koning zo'n belangstelling toont voor dit werk."
De laatste halte van de mini-tour van de provincie was het RIVM in Bilthoven. Daar liet hij zich ook bijpraten over de vaccinatiestrategie en de samenwerking tussen het RIVM en de GGD.

Weekendsluiting teststraten vertekent nog steeds cijfers

De dagelijkse testresultaten van het RIVM zijn nog steeds vertekend door de sluiting van de teststraten dit weekend. Zo telde het RIVM in Bilthoven de afgelopen 24 uur maar 76 nieuwe besmettingen in de provincie Utrecht. De dag ervoor waren dat er 157. Vier mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Drie overleden.
Veel teststraten van de GGD waren de afgelopen dagen dicht vanwege de sneeuwval. Daarom werden landelijk zo'n 20.000 afspraken verzet. Dat had ook als gevolg dat de landelijke cijfers vandaag veel lager uitvielen: 2273 nieuwe gevallen.

Reproductiegetallen dalen

Goed nieuws vanuit het RIVM in Bilthoven: de besmettelijkere Britse variant van het virus verspreidt zich minder snel dan voorheen. Om dat te bepalen, bekeek het instituut over de afgelopen week naar hoe vaak er sprake was van de Britse variant en hoe vaak van de oude variant.
Het reproductiegetal, dat aangeeft aan hoeveel mensen één besmet persoon het virus doorgeeft, daalde voor de Britse variant van 1,28 naar 1,13. Honderd mensen met de besmettelijkere versie van het virus steken dus nog 'maar' 113 mensen aan.
Het reproductiegetal van de originele vorm van het virus ligt nog lager: het ging van 0,97 naar 0,91. Als dit getal onder de 1 ligt, neemt het aantal besmettingen uiteindelijk af. Want 100 besmette mensen geven dan het virus door aan 91 nieuwe mensen (die vervolgens 'maar' zo'n 83 nieuwe gevallen veroorzaken.)
Het RIVM ziet in de cijfers het effect van de strakkere coronaregels. "De extra maatregelen van de afgelopen maanden hebben hun vruchten afgeworpen," aldus het RIVM.

Horecabond komt met eigen routekaart

De horeca komt met een eigen plan voor de heropening van kroegen, café's en restaurants. Koninklijke Horeca Nederland lanceerde de horecaroutekaart (.pdf) vanmiddag bij de commisie voor Economische Zaken en Klimaat.
De tekst gaat door onder de foto.
Routekaart van horeca voor heropening.
Routekaart van horeca voor heropening. © KHN
De routekaart van de branchevereniging uit Woerden is hetzelfde opgebouwd als die van de overheid en geeft aan bij welk besmettingsniveau de horeca dicht is, en bij welke geopend. De kaart wijkt wel af van die van de overheid in strengheid. Zo kunnen eet- en drinkgelegenheden volgens de kaart van KHN zelfs in een 'ernstige' situatie tot 23.00 uur open blijven (met laatste inloop om 22.00 uur). KHN hoopt nu op een gesprek met het kabinet.

Docenten geven mening over invulling eindexamens

De discussie over of de centrale eindexamens moeten worden aangepast, zette de Algemene Onderwijsbond in Utrecht ertoe aan om een enquête te houden onder 7500 docenten. Minder dan de helft daarvan wil de centrale eindexamens organiseren op de manier die minister Slob in december voorstelde. Dat zou dan zijn door examen te doen in minder vakken, met meer ruimte voor de examens door spreiding en een extra herkansing.
Een kwart van de docenten wil dat alleen in de kernvakken eindexamens worden afgenomen, al dan niet aangevuld met een profielvak. Zo'n 30 procent van de leraren wil helemaal geen eindexamens. Zij vinden dat leerlingen slagen of zakken op basis van hun schoolexamens.

Half miljoen mensen gevaccineerd

De afgelopen week zijn er volgens het RIVM zo'n 177.000 mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Daarmee staat de teller volgens het wetenschappelijke instituut in Bilthoven in totaal op 504.736 mensen die een vaccinatie hebben gehad. Zo'n 66.000 mensen hebben ook al een tweede dosis van het vaccin ontvangen.
Het vaccineren begon in Nederland op 6 januari toen zorgmedewerker Sanna Elkadiri de eerste prik ontving. Daarna moesten nog een boel grootschalige vaccinatielocaties worden geopend. Dat gebeurde in Utrecht bijvoorbeeld pas vorige week maandag toen de priklocatie bij de Jaarbeurs in gebruik werd genomen.

Kleine afname aantal coronapatiënten in laatste 24 uur

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, is het afgelopen etmaal iets gedaald. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in Zeist.
In totaal zijn er nu 2010 Covid-19-patiënten opgenomen. Dat zijn er 24 minder dan maandag. Van de 2010 ligt iets minder dan een kwart (550 mensen) op de intensive care. Dat zijn er acht meer dan 24 uur geleden.
Het LCPS zegt wel dat het maar de vraag is of de daling doorzet. Maandag kwamen er 54 Covid-19 patiënten bij. Vanwege de besmettelijkere Britse variant van het virus komen er weer meer gevallen bij, waarvan het te verwachten is dat een deel in het ziekenhuis eindigt.

Winkeliersvereniging baalt van timing Click & Collect

Vanaf morgen mogen er bestellingen worden afgehaald bij winkels, maar dat had niet op een slechter moment kunnen beginnen, vindt winkeliersvereniging INretail in Zeist. Klanten van niet-essentiële winkels kunnen bestellingen afhalen, mits er vier uur zit tussen de bestelling en het ophaalmoment. In Utrecht zouden zo'n 25 winkels dit overwegen.
Maar veel ondernemers twijfelen om morgen te beginnen met het initiatief en dat komt volgens de winkeliersvereniging door het barre winterweer. Winkeliers hebben er moeite mee dat klanten buiten moeten wachten in de kou.
En winkeliers hebben meer bezwaren. Zo zet het idee volgens de eigenaar van spellenzaak The Joker in Utrecht geen zoden aan de dijk. "Dan mag je dus Click & Collect aanbieden, nog zoiets. Mensen moeten bellen of mailen en moeten dan met een afhaalbewijs komen. Dat wordt sowieso lastig met bellen, maar goed. Dan moeten ze het aan de deur afhalen, en ergens in de tussentijd ook al hebben betaald, want in de zaak pinnen mag ook niet. Ze zullen zelf wel denken dat ze iets heel slims hebben bedacht, maar ik zie het nut niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.