RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM eist tbs met dwangverpleging tegen verdachte uit Maarn die echtgenote onder de knoet hield

MAARN - Hield de 55-jarige Andre de J. uit Maarn zijn vrouw jarenlang onder de duim met dwang en bedreigingen, of is hijzelf het slachtoffer? Dat was de belangrijkste kwestie vanmiddag in de Utrechtse rechtbank, waar de man ook nog terecht stond voor doodsbedreigingen aan het adres van een mantelzorger en een buurvrouw. Ook wordt hij verdacht van verboden wapenbezit.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte meerdere stoornissen en is de kans op herhaling groot als hij niet wordt behandeld. De officier van justitie eist daarom tbs met dwangverpleging en een gevangenisstraf ter lengte van het voorarrest.

Dwang
De verdachte zou zijn vrouw, van wie hij inmiddels is gescheiden, ruim vier jaar lang niet hebben toegestaan om zonder toestemming het huis te verlaten. Zij mocht volgens het OM met niemand afspreken en moest na haar werk en het boodschappen doen direct naar huis komen. De man zou zijn vrouw ook hebben gevolgd met een GPS-tracker. Als zij iets te laat was, werd zij door hem ter verantwoording geroepen.

Als de vrouw ergens op visite was, zou haar man tientallen keren hebben gebeld om haar te controleren en om te eisen dat zij naar huis zou komen. De verdachte luisterde volgens de officier van justitie zijn echtgenote ook af en nam gesprekken op. Op zijn telefoon zijn meer dan 1200 audiobestanden gevonden, waaronder gesprekken tussen de twee.

Ik schiet je familie kapot en daarna jou!"
Verdachte

Dreiging
Drie mensen uit de omgeving van het echtpaar waarschuwden twee jaar geleden het ziekenhuis waar zij werkte, omdat zij zich zorgen maakten over de vrouw. Haar werkgever seinde vervolgens de politie in. Onder de aangevers is een mantelzorger die bij het stel in huis woonde. Hij zou door de verdachte meerdere keren met de dood zijn bedreigd. "Ik weet je altijd te vinden, je gaat hartstikke dood. Een klein gaatje voor en een groot gaatje achter", zou verdachte hebben gezegd, terwijl hij een vuurwapen op de mantelzorger richtte.

"Ik schiet je familie kapot en daarna jou", zou hij meerdere keren tegen zijn vrouw hebben gezegd. Bij de overbuurvrouw vernielde hij de voordeur en uitte hij bedreigingen, omdat ze van hem geen contact mocht hebben met iemand met wie hij een conflict had gehad. Bij een doorzoeking van het huis werden later meerdere vuurwapens en een grote hoeveelheid munitie gevonden.

Slachtofferrol
De verdachte draaide de beschuldigingen in de rechtszaal compleet om. Hij beweerde zelf het slachtoffer te zijn en beschuldigde zijn vrouw van oplichting. Zij zou zijn pgb-budget hebben geplunderd door te doen alsof haar zus en nichtjes zorgverleners waren voor haar man. De mantelzorger die bij hen in huis woonde, zou een alcoholische aids-patiŽnt zijn met wie zij een affaire had. Zijn vrouw zou goed van zich af kunnen bijten en hem bij gelegenheid ook hard hebben geslagen.

De advocaat van Andre de J. vroeg de rechtbank om zijn cliŽnt vrij te spreken. De vuurwapens die in huis werden gevonden, zouden van de echtgenote, een mantelzorger en een vriend van de verdachte zijn geweest. Zelf zou hij niets met wapens te maken willen hebben. Het was wel opmerkelijk dat hij in het verleden al eens is veroordeeld voor wapenbezit en een poging tot zware mishandeling.

Zet me maar op de elektrische stoel, dan ben je van me af!"
Verdachte

Stoornissen
Volgens deskundigen die de verdachte hebben onderzocht, heeft hij verminderde verstandelijke vermogens en een combinatie van verschillende persoonlijkheidsstoornissen. Hij zou zaken die snel gaan moeilijk kunnen volgen. Omdat hij denkt dat anderen hem benadelen, zou hij boos en agressief worden.

Volgens het OM heeft de man jarenlang zijn directe omgeving getiranniseerd. Een intensieve, langdurige behandeling in een kliniek moet voorkomen dat het bij een nieuwe problematische relatie weer fout gaat.

"Zet me maar op de elektrische stoel, dan ben je van me af", zei Andre de J. aan het eind van de zitting. De voorzitter van de rechtbank verzekerde hem dat dit niet het vonnis zal zijn. Wat het wel wordt, hoort de verdachte over twee weken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -