RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechters kunnen stemmen in 'eigen bubbel' in de stemstraat

UTRECHT - Kwetsbare groepen kunnen eerder stemmen, zeventigplussers mogen per brief stemmen én er komt een heuse drive-thru om te stemmen. Dat is een greep uit de maatregelen die de gemeente Utrecht neemt om het stemmen op 17 maart in goede banen te leiden. "Met het oog op de coronamaatregelen zijn een aantal aanvullende alternatieven op het reguliere stemproces mogelijk gemaakt", schrijft het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.

Op de Park en Ride in Papendorp komt een stemstraat waar mensen vanuit hun eigen auto of zelfs met de fiets hun stem uit kunnen brengen. Wie het niet ziet zitten om naar een regulier stembureau te gaan, kan daar terecht. "Het lijkt een beetje op de teststraat waar je langsrijdt om te kijken of je corona hebt", zegt burgemeester Sharon Dijksma. "Het maakt dat je in je eigen bubbel kunt gaan stemmen."

Coronamaatregelen
Naast het briefstemmen voor iedereen van zeventig jaar of ouder en het vervroegd stemmen voor risicogroepen, kunnen kiezers ook een extra volmachtstem uitbrengen. Dat zijn er dit keer drie in plaats van twee. Bewoners en personeel van verzorgings- en verpleeghuizen krijgen ook de mogelijkheid hun stem op de eigen locatie uit te brengen.

"In deze lastige tijd van een lockdown, waarin heel veel maatregelen gelden die mensen beperken willen we er alles aan doen om mensen in de gelegenheid te stellen om te stemmen, om hun democratisch recht uit te oefenen", zegt Dijksma. "Daar wordt in de wereld nog steeds om gevochten om dat te kunnen doen. Dus wat er in ons vermogen ligt om dat voor elkaar te krijgen, moeten we echt ook doen."

Zorgen OMT
Het Outbreak Management Team (OMT) zegt zich juist zorgen te maken over de verkiezingen. Mogelijk bevindt het land zich dan juist in een derde coronagolf.

De regering heeft nog geen advies gevraagd aan het OMT, maar verschillende leden vinden dat de gevolgen moeten worden besproken en berekend. Dat blijkt uit een rondgang van NRC. "Het heeft gewoon risicos, die moet je becijferen", zegt arts-microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans. Tot nu toe zegt het kabinet steeds dat de verkiezingen, met voorzorgsmaatregelen, door kunnen gaan.

De prognoses voor half maart zijn nu nog wel erg onzeker, zegt arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten. "Krijg je dan een piek, dan is dat een heel slecht moment om veel mensen bij elkaar te brengen, zoals bij verkiezingen. Het gaat om de vraag: welk epidemiologisch risico ben je bereid te nemen?"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -