RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Schaatsen in Park Transwijk, ook morgen minder treinen en files door vorstschade


PROVINCIE UTRECHT - Het is nog altijd wit en er wordt ook al voorzichtig geschaatst. In dit liveblog houden we je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de provincie Utrecht. Hier kan je het winterblog van gisteren lezen.


21.10 uur   Snelweg dicht
De A27 in het zuiden van onze provincie is zo beschadigd geraakt door de sneeuw dat het wegdek hersteld moet worden. Daarom gaat de snelweg van 21.00 tot 5.00 uur dicht vanaf knooppunt Everdingen tot aan Lexmond. In de andere richting is de weg wel open.

18.22 uur   Schaatsers gaan ijs al op in Transwijk (Utrecht)


17.47 uur   Ook morgen vooral sprinters
Net als vandaag gaat de NS ook morgen een aangepaste dienstregeling rijden. Er worden vooral sprinters ingezet, en slechts een handjevol intercity's. Ook moeten reizigers rekening houden met uitval van treinen.

Ondertussen is steeds meer kritiek op de NS en ProRail. Al sinds zondag is het treinverkeer ontregeld. Reizigersvereniging Rover maakt zich zorgen:

16.19 uur   Schaatser zakt in uiterwaarden door ijs
Het blijft oppassen geblazen met schaatsen op natuurijs vandaag. Om dat te bewijzen, meldde de gemeente Rhenen dat er vanmiddag iemand in de uiterwaarden door het ijs is gezakt.


Omdat het water in de rivieren zakt, is het extra risicovol om in de uiterwaarden te schaatsen. Schaatsers zakken namelijk sneller door het ijs.


14.48 uur   Weinig extra schaatsbanen open, Lopik vrolijke uitzondering
Een rondje bellen langs schaatsclubs in de provincie levert weinig hoopvol nieuws op voor mensen die dromen van het gladde ijs van een schaatsbaan. Op veel plekken is het ijs nog te dun. "Er ligt nog maar 3 centimeter," zegt een ijsmeester in Abcoude. "En je moet minimaal tien hebben. Ik vrees dat het hem wel eens niet meer zou kunnen worden dit weekend."

Ook op andere plekken als Baambrugge, Baarn en de binnenstad van Utrecht is het ijs nu nog niet dik genoeg. De clubs hopen dat het nog flink gaat vriezen en dat het dan misschien vrijdag kan.

Vrolijke uitzondering is Lopik. Daar gaat de ijsbaan morgenochtend open. En dat nieuws ging volgens de goedgemutste Johan Kuipers van ijsclub Lopik als een vuurtje rond: "Het gaat als een malle. De telefoon rinkelt de hele dag met mensen die willen schaatsen." De schaatsclub heeft hard gewerkt om de baan open te kunnen krijgen: "Het was maandag echt een maanlandschap. Dan is het elke dag een beetje water erop spuiten tot ie mooi glad is. En hij ligt er nu hťťl mooi bij."

Omdat de waterstanden in het rivierengebied nog dalen, is vooral in de uiterwaarden het ijs nog niet betrouwbaar. Daarvoor waarschuwt de Unie van Waterschappen. Schaatsen wordt daar afgeraden. Op andere locaties is het van belang zelf eerst te controleren of schaatsen wel verantwoord is. Op deze kaart houden wij bij waar je al wel kunt schaatsen in de provincie.


14.06 uur   Ook in Leusden eerste mensen het ijs op
Maar ook buiten de schaatsbanen en aangewezen schaatslocaties gaan mensen het ijs op. Zoals in Leusden bijvoorbeeld. Op de plas aan de Schammer trokken een aantal mensen de ijzers aan om de gok te wagen. Er zijn al meerdere rondjes geschaatst. Naar verwachting wordt het ijs op veel plaatsen in de provincie komende weekend beter.

 Op de bevroren plas aan de Schammer gaan mensen het ijs op. Op de bevroren plas aan de Schammer gaan mensen het ijs op. | Foto: Persbureau Midden Nederland


12.23 uur   Dronebeelden van de provincie
Op verschillende plaatsen in de provincie zijn dronebeelden gemaakt van het winterlandschap. Op deze beelden zijn Wijk bij Duurstede, de Lekdijk en De Amerongse Berg te zien.

Dronebeelden van de provincie Utrecht12.02 uur   Eerste waaghals op Pluismeer bij Lage Vuursche
De zon stond nog nauwelijks hoog aan de hemel of de eerste schaatsers betraden vanmorgen het ijs achter kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Amsterdammer Rogier vertelt aan onze fotograaf dat hij een paar baantjes heeft geschaatst voordat hij aan het werk moest. "De ouders van mijn vriendin wonen vlakbij het Pluismeer, daarom wist ik van deze plek", aldus de Amsterdammer.

 Rogier schaatst een paar rondjes voordat hij aan het werk gaat. Rogier schaatst een paar rondjes voordat hij aan het werk gaat. | Foto: Caspar Huurdeman

Rond een uur of negen vanmorgen heeft een handje vol schaatsers de ijzers onder gebonden. Het ijs is nog niet van topkwaliteit, zo zag onze fotograaf. Het is de vraag of het ijs al tientallen schaatsers kan dragen.

De eerste schaatsers op het Pluismeer vandaag.10.52 uur   Gemeente Stichtse Vecht treft parkeermaatregelen
De gemeente Stichtse Vecht zet parkeerregelaars in om de toestroom van schaatsliefhebbers in goede banen te leiden. Met de aanhoudende vrieskou kan er binnenkort geschaatst worden op de Molenpolder en Maarsseveensevaart. Er worden veel buitensporters en recreanten verwacht. Vanaf vandaag 12.00 uur gaan de parkeermaatregelen in, ze blijven gelden zolang de ijspret duurt.


10.28 uur   Dierentuinen beschermen beesten tegen de kou
Wij mensen kunnen ons met lagen kleding, snowboots, mutsen en handschoenen goed wapenen tegen de kou, maar voor dieren is het een ander verhaal. In DierenPark Amersfoort worden maatregelen getroffen om het de dieren comfortabel te maken met deze vrieskou. "Het kost dieren veel energie om zich warm te houden, er is bijna niet tegenaan te eten", zegt Willem Verdonk, teamleider dierverzorging bij het dierenpark.

De verschillende diersoorten ervaren de kou wisselend, legt Verdonk uit. "We hebben dieren uit alle werelddelen, Afrika tot AziŽ. De Siberische tijgers vinden dit heerlijk, misschien wel fijner dan twintig graden. Maar onze zwartvoetpinguÔns komen uit Zuid-Afrika, die vinden het minder fijn."

Het aanhoudende winterweer is voor sommige beesten een probleem. "De langere vorst in combinatie met sneeuw maakt het pittiger, die dieren moet je beschermen." De pinguÔns zijn een mooi voorbeeld, zegt Verdonk. "Die hebben we zondag al binnen gezet, dat doen we eigenlijk bijna nooit."10.21 uur   Ook gemeente Stichtse Vecht stopt met varen
Verschillende gemeenten hebben een vaarverbod aangekondigd en nu melft ook Stichtse Vecht dat ze stoppen met het pondje nij Nigtevecht. Tot 19 februari is de pond uit de vaart om ijsvorming te stimuleren.

Ook de gemeente Utrecht heeft voor verschillende wateren een vaarverbod ingesteld. Ook in Bunnik is een vaarverbod ingesteld in de hoop later in de week te kunnen schaatsen.08.43 uur   'Verdwaalde bezoeker' op de domtoren
Een grapje op de twitterpagina van de beheerders van de gemeentelijke torens:07.52 uur   Weersverwachting: het wordt kouder
Weerman Arie Verrips vertelt bij Radio M Utrecht dat het aanvankelijk koud was gisteravond, maar door een wolkendek koelde het niet zo hard af als verwacht. "Dat zorgde voor wat minder ijsvorming dan we hadden verwacht." Vandaag wordt het -2 graden overdag.

De komende dagen wordt het koud en zonnig, zegt Verrips. "Vrijdag en zaterdag is er strenge vorst tijdens de nacht. Donderdag, vrijdag en zaterdag veel zon. Zondag wat meer bewolking. Maandag wordt het zachter dan verwacht, maar ik denk wel dat we dit weekend moeten kunnen schaatsen."07.34 uur   File door gaten in de weg
Er is weinig verkeer op de weg, maar het verkeer dat er is, ondervindt hinder door de kou. Door vorst kan het asfalt beschadigd raken en verschillende rijstroken zijn daarom afgesloten. Op de A27 van Breda naar Utrecht staat bij Werkendam zes kilometer file omdat de rechterrijstrook dicht is. Het zorgt voor vijf minuten vertraging, meldt de ANWB.

Het KNMI heeft door kans op gladheid ook code geel afgekondigd voor het hele land. Dat betekent, pas uw rijgedrag aan.05.30 uur   'Alles met sneeuw ziet er sprookjesachtig uit'
We zagen de afgelopen dagen al schaatsers, skiŽrs en langlaufers voorbijkomen, maar er zijn nog veel meer manieren om te genieten van de witte wereld. Bijvoorbeeld door de mooiste plekjes vast te leggen op foto.

Natuurfotografie op landgoed Eyckenstein05.21 uur   NS rijdt met Sprinters en aantal Intercitys
NS en ProRail werken ook vandaag met een aangepaste dienstregeling vanwege de strenge vorst. NS zet vooral Sprinters in. Op enkele trajecten rijden ook intercity's.

Vrieskou en vocht zorgen voor ijsafzetting aan bovenleidingen. Zogenoemde opstelterreinen en onderhoudsbedrijven zijn moeilijk bereikbaar door wisselstoringen en daarom kan een deel van de treinen niet worden ingezet voor de dienstregeling.


05.17 uur   Op sommige plekken wordt al voorzichtig geschaatst
Wanneer kunnen we het ijs op? Her en der zijn de eerste waaghalzen al gesignaleerd.


Doordat de waterstanden in het rivierengebied nog dalen, is vooral in de uiterwaarden het ijs nog niet betrouwbaar. Daarvoor waarschuwt de Unie van Waterschappen. Schaatsen wordt daar afgeraden. Op andere locaties is het van belang zelf eerst te controleren of na te vragen of schaatsen wel verantwoord kan. We houden op de kaart bij waar je al wel kunt schaatsen in de provincie Utrecht.Ook gisteren hielden we een liveblog bij. Benieuwd? Bekijk het winterblog van dinsdag 9 februari.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -