Harmelen vreest oprukkende stad Utrecht: 'Zuinig omgaan met het Groene Hart'

HARMELEN - Polder Bijleveld, het laatste stuk onbebouwde grond tussen Harmelen en Leidsche Rijn, is weer eens onderwerp van discussie. Eerder was er sprake van een bedrijventerrein in het weiland en er werd een rechtszaak gevoerd om een geluidswal die de polder van de A12 afschermt. Nu bestaat er vrees onder een groep Harmelenaren dat polder Bijleveld gebruikt wordt als locatie voor woningbouw.
"We zijn bang voor een oprukkende stad Utrecht", zegt Paul Kwakkenbos, bestuurslid van stichting 'De Groene Buffer'. Kwakkenbos strijdt met de stichting al jaren voor behoud van polder Bijleveld. "Het Groene Hart is een landschap waar we heel zuinig mee om moeten gaan. Er is veel te weinig groen en daarom zijn er ook zoveel mensen die het graag willen behouden."
Vrees voor bouw in polder Bijleveld bij Harmelen

Polder Rijnenburg

De Groene Buffer denkt dat polder Bijleveld weer in zicht komt als bouwlocatie omdat er in die ándere polder, Rijnenburg even verderop, geen huizen komen maar windmolens. "Als er niet in polder Rijnenburg gebouwd gaat worden, het gebied wat daarvoor aangewezen is, dan ben ik bang dat die druk naar de andere polders komt. We blijven immers de noodzaak hebben om in de hele provincie veel woningen bij te bouwen."
De gemeenten Woerden en Utrecht ontkennen dat er woningbouwplannen zijn voor polder Bijleveld. Toch is Kwakkenbos er niet gerust op. "Er ligt hier een geluidswal, die ligt er niet voor niets". Utrecht dwong een paar jaar geleden af dat die wal er kwam om bewoners van de wijk Veldhuizen tegen het lawaai van de snelweg te beschermen. Maar Kwakkenbos denkt dat er op termijn achter de geluidswal meer gebouwd gaat worden. "Die wal ligt er om het geluid te weren voor een weiland. Ik heb dat nog niet eerder gezien in Nederland. Ik maak me daar ernstig zorgen over."

Bouwen binnen de dorpskern

Marguerite Boersman, gemeenteraadslid voor Progressief Woerden en net als Kwakkenbos woonachtig in Harmelen, is ook tegen bouwen in polder Bijleveld. "Wat mij betreft moet er niet gebouwd worden daar. Het is de laatste groene buffer tussen de gemeente Woerden en de stad Utrecht."
St. De Groene Buffer: 'We zijn bang voor de oprukkende stad Urecht'
St. De Groene Buffer: 'We zijn bang voor de oprukkende stad Urecht' © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Maar om de polders rondom Harmelen te ontzien moet er wél wat meer gebouwd worden dan nu het geval is, binnen de dorpskern het liefst. Dat gebeurt al, onder meer op de plek waar vroeger het oude gemeentehuis stond, maar op veel plekken schiet het nog niet echt op, vertelt Boersma. "Hier even verderop is het terrein van een school, zwembad en kinderdagverblijf. Dat bestemmingsplan moet nog vastgesteld worden, maar ik weet nu al dat veel mensen daar bezwaar tegen gaan maken. Dat recht hebben ze, en dat wil ik ze zeker niet ontnemen, maar als iedereen de hakken in het zand zet en er meer vertraging optreedt dan komen de polders eerder in beeld."
Raadslid Progressief Woerden: 'Snel binnen dorpskern bouwen anders komen polders eerder in beeld'
Raadslid Progressief Woerden: 'Snel binnen dorpskern bouwen anders komen polders eerder in beeld' © RTV Utrecht / Peter Knieriem

22.000 woningen

Wat Kwakkenbos betreft hoeft dat helemaal niet zo te zijn. De gemeente Woerden moet dan wel het aantal te bouwen woningen naar beneden stellen. Volgens Kwakkenbos moeten er zo'n 2000 huizen bij, de gemeente denkt dat er minstens het dubbele nodig zijn.
Het Groene Buffer-bestuurslid heeft zijn hoop inmiddels gevestigd op hogere overheden. Hij zou graag zien dat er na de verkiezingen een andere wind gaat waaien vanuit Den Haag. De Rijksoverheid zou polder Rijnenburg wat hem betreft weer moeten aanwijzen als woningbouwlocatie. Daarnaast spreekt hij deze week in bij de provincie. "Ik ga vragen om de opgave om in polder Rijnenburg 22.000 woningen te bouwen gestand te doen. Daardoor wordt versnippering van bouwen in het Groene Hart voorkomen en komen we dichter bij een oplossing voor het enorme woningtekort."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.