RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bond tegen Vloeken wil met 'politiek' jongeren respectvolle taal bijbrengen

1/2
VEENENDAAL - Een scheldwoord floept er soms zo uit, zeker ook in een klaslokaal. Om te laten zien dat het ook anders kan, komt de Bond tegen Vloeken nu met een lespakket dat in het teken staat van de verkiezingen.

Het pakket heet Respect2025 en is ontwikkeld door KlasseTaal, wat de onderwijsafdeling is van de bond uit Veenendaal. "Hoe kan ons land de komende jaren verbeteren op het gebied van respectvol omgaan met elkaar", vat gastdocent Kees Hazeleger de bedoeling van het gratis pakket samen.

Leerlingen in groep 7 en 8 en in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs richten in het lesprogramma hun eigen politieke partij op. Hazeleger hoopt zo ook dat de verkiezingen minder een ver-van-hun-bed-show worden. "Dan kunnen ze kijken wat ze belangrijk vinden. Bijvoorbeeld als je kijkt naar pesten of racisme. Wat kunnen zij veranderen en hoe kunnen zij dat doen?"

Kees Hazeleger op Radio M Utrecht: "De lontjes zijn soms best wel kort"


Hazeleger hoopt daarbij dat de leerlingen automatisch beter na gaan denken over hun taalgebruik. "We hebben geen harde cijfers, maar we weten allemaal dat er weleens wat wordt geroepen. Ook op sociale media. De lontjes zijn soms best wel kort."

Taal en respect zijn met elkaar verbonden, zegt Hazeleger. "Er wordt ook best wel wat geroepen zonder dat de kinderen goed beseffen wat ze zeggen. Dat er wordt gescholden met bepaalde ziektes of handicaps bijvoorbeeld, of dat het om het uiterlijk gaat. We willen ze bewustmaken van wat dat met mensen kan doen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -