RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Oplossing voor verkeersonveilig Neptunusplein Amersfoort lijkt ver weg

AMERSFOORT - Jarenlang wordt er al gediscussieerd over de chaotische verkeersituatie op het Neptunusplein in Amersfoort. Vooral op vrijdag en zaterdag is het een komen en gaan van auto's. De Amersfoortse gemeenteraad sprak gisteravond over mogelijke oplossingen, maar die zijn niet eenvoudig.

Wie wel eens boodschappen doet op het Neptunusplein, het winkelhart van de wijk Kruiskamp, zal het beeld herkennen. Een rij auto's die wacht op een beschikbare parkeerplek op het plein zelf. Omdat dit haast nooit lukt, rijden veel automobilisten tevergeefs een rondje om achteraan weer aan te sluiten. Er wordt geregeld geparkeerd op stoepen of andere plekken waar dit niet mag. Ondertussen is er op het dak van supermarkt Aldi en in de naastgelegen parkeergarage Het Boegbeeld meestal nog volop parkeergelegenheid.

Ongelukken
De drukte lijdt geregeld tot irritaties en zelfs tot aanrijdingen. In de afgelopen vier jaar vonden er drie ongelukken met letsel plaats op de kruising Van Randwijcklaan / Neptunusplein. In alle gevallen door auto's die fietsers geen voorrang verleenden.

Het was Tahsin BŁlbŁl, fractievoorzitter van Denk, die vorig jaar samen met buurtbewoners de noodklok luidde en direct ingrijpen eiste van het stadsbestuur. Het plein was altijd al druk, maar is in de afgelopen jaren alleen maar drukker geworden omdat er inmiddels vijf supermarkten zijn. Verkeerswethouder Hans Buijtelaar erkent de problemen zelf ook en liet zijn ambtenaren verschillende oplossingen bedenken. Daaruit wordt vooral duidelijk dat het dweilen met de kraan open lijkt.

Het plein kan de stroom auto's namelijk simpelweg niet aan. In 2019 opende supermarkt Aldi een vestiging in een nieuw gebouw aan dit plein. Nog drukker werd het toen de Turkse supermarkt Omur Markt vorig jaar haar intrek nam in het voormalige Jumbo-pand. Voorheen was de Omur Markt te vinden op de Kamp in de binnenstad. Veel klanten verlaten met dozen en kisten vol fruit en groenten de winkel om die in de auto te laden. De Kamp is autoluw geworden en dus besloot de Turkse supermarkt te verhuizen naar het Neptunusplein. De gemeente gaf bovendien toestemming voor nůg een supermarkt: Malinka, een Oost-Europese grootgrutter.

Oplossingen
De kritiek aan het adres van de gemeente klinkt daarom steeds luider. "De wildgroei aan supermarkten is helemaal niet wenselijk", verzuchtte Armand van Zijp dan ook tijdens de bijeenkomst. Hij is eigenaar van een kapsalon aan het plein en onderhoudt het contact met andere ondernemers. Wethouder Buijtelaar verweerde zich door te stellen dat supermarkten zich volgens het bestemmingsplein mogen vestigen aan het Neptunusplein.

Gevolg lijkt nu echter wel dat de gemeente een probleem heeft gecreŽerd wat lastig op te lossen is. Een van de oplossingen is bijvoorbeeld om van de weg die die toegang geeft tot het parkeerterrein op het plein eenrichtingsverkeer te maken. Maar de gemeente voorziet op voorhand al dat veel automobilisten zich daar niet aan zullen houden als ze op zoek zijn naar een parkeerplek.

Bestaande parkeerplekken beter benutten
Opvallend is dat het parkeerdek op het dak van de Aldi weinig wordt gebruikt. Duidelijkere verkeersborden en pijlen moeten automobilisten wijzen op die parkeermogelijkheid

Parkeergarage Het Boegbeeld ondergaat daarnaast zo snel mogelijk een naamsverandering in parkeergarage Neptunusplein. Sinds kort is er in deze garage een lift gemaakt die de garage verbindt met supermarkt Omur. De eerste twee uur parkeren zijn er gratis, maar het betalingssysteem is niet meer van deze tijd: er kan alleen met cash geld betaald worden.

Voor de bewoners voelt het als een gebed zonder eind. "Fijn dat we er nu over praten, maar de problemen zijn al jaren bekend", gaf bewoner Peter Kerklingh aan. Hij sprak namens het Comitť Veilig Verkeer Neptunusplein dat zo'n veertig omwonenden vertegenwoordigd.

Om het plein te verfraaien start de gemeente binnenkort wel met het vergroenen en kindvriendelijker maken van het winkelplein.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -