Nieuwe toekomst voor landhuis Oud Amelisweerd, publiek blijft welkom

© RTV Utrecht / Jiri Glaap
UTRECHT/BUNNIK - Stadsherstel Utrecht wordt de komende tien jaar verantwoordelijk voor landhuis Oud Amelisweerd. De gemeente Utrecht heeft daarvoor een intentieovereenkomst getekend. Lange tijd was de toekomst van het monumentale landhuis onzeker.
Het in het pand gevestigde Museum Oud Amelisweerd ging in 2018 failliet. Daarna maakte onder meer Huis Doorn enige tijd gebruik van het gebouw. In de tussentijd werkte de gemeente Utrecht, die het landhuis bezit, aan een zogeheten pandvisie om een structurele oplossing te vinden.

Petitie

Dat duurde zo lang dat de vrijwilligers en beheerders van het pand zich zorgen begonnen te maken. Zeker ook nadat de beheerders te horen hadden gekregen dat hun contract per 1 maart afliep. Een vrijwilliger organiseerde daarom een petitie om te voorkomen dat de kennis van de beheerders en vrijwilligers van het pand verloren zou gaan.
Utrecht laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat het onder meer zo lang duurde om een geschikte partij te vinden vanwege de hoge monumentale waarde die Oud Amelisweerd vertegenwoordigt. Zo beschikt het landhuis over kwetsbaar Chinees behang. Daardoor is het niet of nauwelijks mogelijk om aanpassingen te doen aan de vertrekken in het landhuis.
Met Stadsherstel Utrecht denkt de gemeente nu de juiste partij te hebben gevonden. De organisatie beschikt over veel ervaring in het renoveren en behouden van monumenten. Stadsherstel wordt verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en de exploitatie van het pand. Daarbij blijft het landhuis 150 dagen per jaar open voor het publiek.
Het landhuis moet wisselende tentoonstellingen gaan krijgen op het gebied van beeldende kunst, wetenschap en geschiedenis. Stadsherstel verwacht in de loop van het voorjaar bekend te maken welke exposities er in het eerste jaar worden geprogrammeerd.

Vrijwilligers positief

"Dat klinkt heel goed", laat gids en vrijwilliger Rien Sanders in een eerste reactie weten. Hij had vanochtend een afspraak met wethouder Eelco Eerenberg en kreeg daar te horen dat er een nieuwe partij was gevonden. Sanders is blij dat het pand een museale bestemming blijft houden.
De gemeente heeft aan Stadsherstel gevraagd om de beheerders en vrijwilligers te betrekken in de nieuwe plannen. Sanders geeft aan graag te helpen. "Het pand biedt allerlei kansen", zegt hij. Zo ziet hij mogelijkheden om samen te werken met musea in de buurt, zoals eerder met Huis Door werd gedaan. Ook leent het historische pand zich bijvoorbeeld voor commerciële fotoshoots.
Daarbij spreekt hij wel de wens uit dat ook de huidige beheerders bij het pand betrokken blijven. "De samenwerking tussen de vrijwilligers en de huidige beheerders is uitstekend", zegt hij.
De komende maanden wordt de intentieovereenkomst verder uitgewerkt. Zo wordt er onder meer gewerkt aan een erfpachtovereenkomst. De verwachting is dat hier in het tweede kwartaal meer duidelijk over is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.