RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gemeenten en natuurclubs bereiden zich voor op druk weekend: 'Je kan niet bij elke ingang van het bos iemand neerzetten'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - De winterpret heeft de schaatsers en sneeuwliefhebbers in deze provincie al aardig in de greep. Maar de grootste drukte in de buitengebieden komt waarschijnlijk nog. Omdat het na zondag gaat dooien, moeten liefhebbers van de besneeuwde buitenwereld dit weekend hun slag slaan. En voor hun ontspanning wordt er nu al hard gewerkt: gemeentes en natuurbeheerders zijn zich druk aan het voorbereiden om de verwachte weekenddrukte in goede banen te leiden.

Stichtse Vecht
In Stichtse Vecht waren ze woensdag de eerste met het afkondigen van concrete maatregelen om de aanwas van dagjesmensen de komende dagen in goede banen te leiden. De Molenpolder heeft daar altijd een grote aantrekkingskracht op schaatsers. Die waren vandaag al actief.


De gemeente denkt dat er de komende dagen alleen maar meer mensen zullen komen schaatsen in het pittoreske gebied. Omdat er dan 'misschien onvoldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn' kwam de gemeente woensdag in actie. Zo is de Oudedijk/Westbroekse Binnenweg tijdelijk eenrichtingverkeer en kan er geparkeerd worden langs de zuidzijde van de Maarsseveensevaart.

De tekst gaat door onder de foto.

 Schaatsers op de Molenpolder in 2017. Schaatsers op de Molenpolder in 2017. | Foto: Natuurijswijzer.nl

Ook komen er verkeersregelaars om te zorgen dat het gebied toegankelijk blijft voor de hulpdiensten. Die blijven 'zo lang de sneeuwpret duurt'. De gemeente benadrukt met klem dat het een goed idee is om op social media te kijken welke maatregelen er van kracht zijn, voor mensen naar de populaire schaatsplekken afreizen.


Henschotermeer
En Stichtse Vecht is niet de enige gemeente met een populaire schaatsplek. Ook in Woudenberg zien ze de bui al hangen. Het Henschotermeer is daar een plek met een grote aantrekkingskracht op schaatsers. "De verwachting is dat, al voordat het ijs dik genoeg is, veel mensen een bezoek aan het Henschotermeer brengen. Zonder de inzet van het toegangssysteem kan de veiligheid met betrekking tot de coronamaatregelen hier niet gewaarborgd worden," aldus de gemeente.

Het meertje is daarom sinds afgelopen zondag afgesloten. Als het ijs eenmaal sterk genoeg is, moeten schaatsfans een kaartje kopen. Ook is groepsvorming verboden. Maar of er nog geschaatst kan worden, is niet zeker, aldus de beheerder van het terrein op Facebook op woensdagmiddag. Het ijs is nog erg dun. "De grote vraag op dit moment is of er Łberhaupt geschaatst kan gaan worden, al blijven we daar met elkaar op hopen! De dikte van het ijs is hierin bepalend want de veiligheid staat voorop!" Schaatsfans wordt geadviseerd de Facebookpagina van het meer in de gaten te houden.

Leersums Veld
Het Leersums Veld is nog zo'n plek waar schaatsers van dromen zo gauw het kwik begint te dalen. Schaatsen mag hier, aldus boswachter Corine Koreman van Staatsbosbeheer. "Als mensen willen schaatsen, mogen ze schaatsen. We gaan ermee om net als andere jaren." Wel zijn georganiseerde toertochten, net als op andere plekken, verboden vanwege de coronamaatregelen.

Een natuurgebied is niet een pretpark met een toegang waar je een kaartje kan kopen."
Corine Koreman, boswachter Leersumse Veld

Koreman hoopt wat betreft het in goede banen leiden van al die bezoekers en het naleven van de coronamaatregelen op het gezond verstand van mensen. Dat moet ook wel, legt ze uit. "Een natuurgebied is niet een pretpark met een toegang waar je een kaartje kan kopen. Je kan niet bij elke ingang van het bos iemand neerzetten. Je kan mensen wel vertellen: doe het niet, blijf thuis, zoek een andere plek, ga niet met de auto. Maar dat is slechts een advies. Verbieden kunnen we niet. We kunnen alleen een oproep doen: wees verstandig!"

Staatsbosbeheer gaat volgens Koreman nog de knoop doorhakken of er extra personeel wordt ingezet. "Wat we vrijdag pas gaan bekijken, is of er extra collega's in het veld aanwezig moeten zijn. Maar die zijn er dan alleen om de toegangsregels te handhaven, zoals dat je alleen op de paden loopt, honden aan de lijn hebt, dat soort dingen."

Natuur
Ook Roos Kooiman van Natuurmonumenten vertrouwt erop dat mensen zich gedragen in de gebieden van de natuurclub. "Ons motto is: iedereen is welkom, maar houd rekening met de natuur en de dieren die nu kwetsbaar zijn. Dus blijf op de paden, houd honden aan de lijn en houd je aan de coronaregels."

Natuurmonumenten kijkt per gebied of er extra maatregelen nodig zijn. Dat gaat dan meestal over parkeren, iets wat de vereniging met de gemeente waarin het gebied ligt, regelt. Kooiman hoopt ook dat mensen die er dit weekend op uit gaan niet allemaal de bekende plekken bezoeken die hierboven zijn opgenoemd. "Niet alle recreatie hoeft in natuurgebieden. Je kan ook heel mooi wandelen langs boerengebieden of over prachtige dijkjes."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -