Archeologen vinden eeuwenoud graf bij Doorn: 'Bijzonder zeldzaam'

© Gemeente Utrechtse Heuvelrug
DOORN/MAARN - Archeologen hebben een bijzondere ontdekking gedaan bij natuurgebied Stameren, tussen Doorn en Maarn. In een van de vele grafheuvels daar zijn de eeuwenoude resten van een gecremeerde overledene gevonden.
"De kans dat je dat vindt is bijzonder zeldzaam", zegt onderzoeker Peter Weterings. "Het zijn kleine botsplintertjes van ongeveer een centimeter groot. Ook vonden we een pot van aardewerk. Dat is met de dode meegegeven in het graf."
De archeologen kunnen niet zomaar de grafheuvels openbreken. Ze willen die namelijk zo goed mogelijk intact laten. "Met een handboor met 7 centimeter diameter gaan we erin", zegt Weterings tegen Radio M Utrecht.
In de gemeente Utrechtse Heuvelrug staan zo'n driehonderd grafheuvels. Althans, naar schatting ligt in slechts de helft van die heuvels ook daadwerkelijk iemand begraven. De heuvels hebben een doorsnede van gemiddeld 20 meter. Omdat de graven vaak zo'n halve meter groot zijn, worden die zelden gevonden.
De grafheuvels dateren uit de bronstijd en de ijzertijd, wat betekent dat ze twee- tot vierduizend jaar oud zijn. Archeoloog Peter Weterings is in zijn nopjes met de vondst. Wie er precies begraven liggen in de heuvels, weet hij niet. Maar: "Het zullen ongetwijfeld vooraanstaande mensen geweest zijn. Niet iedereen krijgt zo'n grafheuvel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.