RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Telrstelling om niet doorgaan NK marathon op natuurijs, problemen met ijsvloer Maarssenbroek en schaatsdrukte in de regio


PROVINCIE UTRECHT - Utrecht is in de ban van het winterweer. Grote vraag is vooral: wanneer kunnen we schaatsen? En waar precies? In dit liveblog houden we je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen. Ook vind je hier welke ijsbanen in de provincie Utrecht open zijn.
21.30 uur   Winterblog gesloten
Het winterblog van vandaag is gesloten. Morgen gaan we weer verder en houden we je op de hoogte van het laatste nieuws van het winterweer.


20.44 uur   Geen NK marathon op natuurijs
Schaatsbond KNSB noemt het een zware teleurstelling dat het NK marathon op natuurijs niet doorgaat. Het kabinet en het Veiligheidsberaad geven er geen toestemming voor. Vanwege de druk op de zorg en de politie is het nu niet mogelijk is om een 'coronaproof' evenement te organiseren, was donderdagavond de conclusie van het kabinet na overleg met het Veiligheidsberaad.

Vooral voor de schaatsers vindt de bond het jammer. Er was al van alles in het werk gesteld om een NK op natuurijs te houden. Een groep van bijna 150 marathonschaatsers werd preventief getest op het coronavirus om daarna in een bubbel te gaan.


19.24 uur   IJsvloer in Maarssenbroek kapot door storing in gemaal
In Maarssenbroek is de ijsvloer op veel plekken kapot gegaan doordat een gemaal te veel water heeft afgevoerd. Hierdoor is het ijs dat er nog ligt onbetrouwbaar, laat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) weten. "We vinden het als waterschap enorm vervelend."

Vandaag heeft het waterschap geprobeerd om de problemen op te lossen, maar dat is op dit moment nog niet gelukt. "De storing in het gemaal blijkt lastig om direct op te lossen. Daarom kiezen we er nu voor om de situatie te stabiliseren", laat HDSR weten. "Dat betekent dat we het peil iets verhogen (streefpeil), zodat het gemaal niet onverwachts extra water gaat afvoeren. Het verder verhogen van het peil naar normale waarden, doen we zodra de ijsperiode voorbij is."


17.46 uur   Intercity's rijden morgen weer, Sprinters op alle trajecten
Vanaf morgen rijden er weer meer Intercity's door Nederland, maar nog steeds zal de NS een aangepaste dienstregeling hanteren. Dat heeft het spoorbedrijf bekendgemaakt. Ook de internationale treinen gaan weer rijden en op alle trajecten worden Sprinters ingezet.

De NS roept mensen op om vanwege de coronaregels alleen te reizen als het noodzakelijk is zodat het niet te druk wordt in de trein. Eerder meldde reizigersvereniging Rover dat volle bussen en treinen door het winterweer onveilig voelen, vanwege het coronavirus. Verder laat de NS weten dat continu wordt gewerkt aan het sneeuw- en ijsvrij maken en houden van het spoor. Het treinverkeer is door het winterse weer sinds afgelopen weekeinde ontregeld.


17.21 uur   Zoektocht naar mogelijk vermiste persoon in Loosdrechtse Plassen
Ondanks de oproep van de brandweer om deze middag niet naar de Loosdrechtse Plassen te komen, was het er heel druk. Te druk, aldus een woordvoerder van het korps Gooi en Vechtstreek die schat dat er tienduizenden mensen op het ijs waren. "Ik ben geen ijsmeester, maar het is hier heel erg druk terwijl er nog heel erg slechte stukken zijn waar het ijs te dun is." Hulpdiensten haalden in de middag onder meer een ijszeiler uit het water die door het ijs was gezakt. Ook werd de helikopter ingezet, nadat er bij een wak kleding was gevonden.16.47 uur   'Alles staat dubbel geparkeerd'
Schaatsers weten de Maarsseveense Plassen vanmiddag massaal te vinden. Onze verslaggever Robert Jan Booij zag dat auto's van bezoekers dubbel geparkeerd stonden langs de Kerkdijk, vlak voor de Nedereindse Vaartdijk. 'Alles staat vast', vertelt deze omstander.

'Alles staat dubbel geparkeerd'16.35 uur   Schaatsen op de singel in Eemnes


16.01 uur   In park Oog in Al in Utrecht wordt al geschaatst
 Schaatsen op een vijver in park Oog in Al in Utrecht. Schaatsen op een vijver in park Oog in Al in Utrecht. | Foto: RTV Utrecht / Annebelle Schneemann


15.49 uur   46 ijsbanen in heel Nederland open
Voor de provincie Utrecht houden we je keurig op de hoogte waar er (georganiseerd) geschaatst kan worden in de regio, maar ook elders is het een schaatsfestijn. Al zeker 46 ijsbanen zijn vanmiddag geopend voor publiek, ziet de schaatsbond KNSB. Maar ook is een aantal verenigingen tijdelijk dicht gegaan vanwege de felle zon. Het ijs heeft daar weer tijd nodig om te herstellen, zegt de bond.

Dat het ijs beschadigd raakt door intensief gebruik en zonlicht is niks nieuws. Vaak openen verenigingen 's avonds hun deuren weer als de zon onder is. "Vanwege de avondklok besluiten ijsbanen nu uit voorzorg om de hele dag dicht te blijven", zegt een woordvoerder van de KNSB. Veel ijsbanen reguleren de drukte door alleen leden toe te staan. Dat heeft volgens de KNSB een gunstige bijwerking. "Bij die verenigingen is sprake van aanwas van nieuwe leden."


15.24 uur   Druk in Molenpolder
 Drukte in Molenpolder. Drukte in Molenpolder. | Foto: RTV Utrecht / Joep ten Have


14.43 uur   Pas op bij Leersumse Veld!


13.41 uur   Maatregelen tegen schaatsdrukte plassengebied
De Loosdrechtse Plassen zijn populair bij Utrechtse schaatsers, maar de gemeente Wijdemeren neemt maatregelen om de toestroom aan bezoekers in goede banen te leiden. Er zijn wegen afgesloten en er gelden omleidingen, ook bij de Ankeveense en de Kortenhoefse Plassen.

Verder zijn parkeerverboden ingesteld langs de oevers van plassen. De politie zal foutparkeerders laten wegslepen, waarschuwt de gemeente. Handhavers zullen controleren op het naleven van coronamaatregelen. Zo is koek-en-zopie verboden, maar de plaatselijke horeca mag wel afhaalpunten openen.

Ook wordt gewaarschuwd dat het ijs van de plassen lang niet overal veilig is.13.47 uur   IJs op een ondergelopen weiland bij Wijk bij Duurstede
 Rechts op de foto de Lek. Rechts op de foto de Lek. | Foto: RTV Utrecht


13.13 uur   Geen landelijke koudegolf
De kans op een officiële koudegolf is verkeken. Daarvoor moet de temperatuur in De Bilt tenminste vijf dagen op rij onder het vriespunt blijven, waarvan drie nachten met minimaal min 10 graden, maar vanmorgen stond het kwik ineens op nul graden. En het ziet er ook niet naar uit dat we nog drie nachten strenge vorst krijgen.

Een regionale koudegolf is vandaag al wel gelukt; in Hupsel, Hoogeveen en Enschede. De laatste koudegolf dateert trouwens alweer van januari 2013.


12.46 uur   Schaatsen in Vinkeveen
In Vinkeveen wordt al veel geschaatst in natuurgebied Botshol.

 Langs de weg al veel geparkeerde auto's. Langs de weg al veel geparkeerde auto's. | Foto: Petershotnews.nl


13.09 uur   'IJs Loosdrechtse Plassen onbetrouwbaar'11.59 uur   'Ga niet met quads en motoren op de dijk'


11.35 uur   Schaatsbaan in Maarssenbroek is er klaar voor :)
 Maagdelijk ijs... Maagdelijk ijs... | Foto: Sascha


11.31 uur   Steeds meer schaatsers in Molenpolder
 Natuurijs en een strakblauwe lucht. Natuurijs en een strakblauwe lucht. | Foto: RTV Utrecht


11.23 uur   IJsbaan in Overvecht misschien morgen open


11.07 uur   IJskoude lekkernijen voor Amersfoortse tijgers. Herstel: Siberische tijgers
Ilya en Angara in Dierenpark Amersfoort zijn verrast met een hart van sneeuw met daarin stukjes vlees. "Met Valentijnsdag in aantocht krijgen ook de tijgers wat extra liefde. Siberische tijgers kunnen goed tegen de kou en rollen naar hartenlust door de sneeuw."
10.58 uur   IJs op plassen en meren nog te dun
Reddingsbrigade Nederland waarschuwt voor het ijs op plassen en meren. Dat is op de meeste plaatsen nog te dun om te schaatsen. Geadviseerd wordt om voorlopig baantjes te trekken op officiële ijsbanen en ondiepe sloten.10.56 uur   Spekglad fietspad in Rhenen


10.45 uur   Gemeenten en natuurclubs bereiden zich voor op druk weekend
De winterpret heeft de schaatsers en sneeuwliefhebbers in deze provincie al aardig in de greep. Maar de grootste drukte in de buitengebieden komt waarschijnlijk nog. Omdat het na zondag gaat dooien, moeten liefhebbers van de besneeuwde buitenwereld dit weekend hun slag slaan. En voor hun ontspanning wordt er nu al hard gewerkt: gemeentes en natuurbeheerders zijn zich druk aan het voorbereiden om de verwachte weekenddrukte in goede banen te leiden.


10.37 uur   Pas op met schaatsen in uiterwaarden
Waterschap Vallei en Veluwe waarschuwt schaatsers weg te blijven van het ijs in de uiterwaarden. Het water in de grote rivieren daalt snel en het water in de uiterwaarden zakt mee. Daardoor komt er lucht onder het ijs en dat is gevaarlijk. Afgelopen weekend bereikte het waterpeil in de Nederrijn en Lek het hoogste punt. Maar op dit moment zakt het met zo'n 60 tot 70 centimeter per dag.

Om de schaatsliefhebbers een beetje tegemoet te komen, proberen de waterschappen de waterstand van lokale beken en sloten zo lang mogelijk op een vast peil te houden.


10.35 uur   Zon hindert schaatsen in Zeist
Er kan tot het middaguur worden geschaatst op de baan van Blikkenburg in Zeist. Daarna is de zon te fel en gaat het ijs smelten 'behalve als er een zonsverduistering is'. In één hoek is de baan al dicht omdat het ijs te zacht is geworden.

 Schaatsen op de skeelerbaan in Zeist. Schaatsen op de skeelerbaan in Zeist. | Foto: RTV Utrecht


10.24 uur   Schaatsen in Baambrugge
De natuurijsbaan in Baambrugge is vandaag geopend. De baan werd gisteravond nog beneveld door vrijwilligers omdat het ijs niet dik genoeg was. Die actie is geslaagd. Schaatsers moeten wel rekening houden met de coronaregels. Een daarvan is dat de baan alleen gebruikt mag worden door leden van de ijsclub.

 De ijsbaan in Baambrugge. De ijsbaan in Baambrugge. | Foto: Petershotnews.nl


09.34 uur   We waren vanmorgen live in Molenpolder
Op een aantal plekken in de provincie wordt al geschaatst op natuurijs. We zagen gisteren en eergisteren al beelden van de eerste waaghalzen op het Pluismeer, op het Leersumse Veld én in Molenpolder bij de Maarsseveense Plassen. En daar waren wij vanmorgen ook met Fred Geers en zijn schaatsmaat Sietse de Haan.


"We hebben het ijs getest. Het klinkt goed en glijdt lekker, maar we zijn er nog niet. Als er heel veel mensen komen, heb je er liever nog een paar centimeter bij. Je ziet hier en daar al kleine scheurtjes."

IJskenner over schaatsen in Molenpolder


De gemeente Stichtse Vecht hoopt dat het niet al te druk wordt bij de Maarsseveensevaart en Molenpolder. Er zijn daarom al verkeersmaatregelen ingesteld om de boel een beetje in goede banen te leiden.

Wanneer kunnen we de plassen op en welke maatregelen neemt de gemeente?08.12 uur   Rode Kruis komt met tips voor schaatsers
Draag warme, waterafstotende en winddichte kleding, neem een set reservekleren mee en vergeet je handschoenen niet. Met die tips roept het Rode Kruis mensen op de komende dagen goed voorbereid het ijs op te gaan. Zo hoopt de hulporganisatie dat onderkoeling en ander letsel tijdens het schaatsen zoveel mogelijk wordt voorkomen.


Volgens het Rode Kruis zijn veelvoorkomende schaatsletsels een botbreuk, hoofdletsel, een schaats over de hand, door het ijs zakken of onderkoeling. Voor dat laatste zijn ouderen en jonge kinderen extra gevoelig. Signalen van onderkoeling zijn oncontroleerbaar rillen, een huid die bleek wordt, en soms blauwe lippen of vingers. Het is dan belangrijk om snel naar een warmere omgeving te gaan.

Iemand die ernstig onderkoeld is, stopt met rillen en klappertanden. Het bewustzijn daalt en de ademhaling wordt langzamer. In dat geval moet er direct 112 worden gebeld, en gezorgd worden voor droge kleding, dekens en beschutting. Ook raadt het Rode Kruis aan 112 te bellen als iemand door het ijs is gezakt, kopje onder is gegaan, of last heeft van een hevige bloeding, botbreuk of verlies van bewustzijn.


07.57 uur   Door ijs gezakt schaap sterft alsnog
Drama in De Hoef. Het schaap dat gisteren door het ijs zakte en werd gered, heeft daarna nog twee uur liggen wachten op hulp en is gestorven. De eigenaar zou een dierenarts inschakelden, maar dat gebeurde niet. Dierenambulance De Ronde Venen gaat aangifte doen vanwege nalatigheid.

 Het gestorven schaap. Het gestorven schaap. | Foto: Dierenambulance / Petershotnews.nl


05.19 uur   Iglo op Hof blijft vandaag staan
Ondanks eerdere berichten mag de populaire iglo op de Hof in Amersfoort vandaag tóch blijven staan. De marktkooplui die morgen hun kraampjes opbouwen moeten om het sneeuwhuisje heen werken. Hij wordt dan vrijdagavond alsnog weggehaald. En daarmee is de Amersfoortse iglosoap voorbij....05.12 uur   Nu of nooit voor schaatsers
De sneeuwpret heeft de schaatsers in deze provincie al aardig in de greep. Maar de grootste drukte in de buitengebieden komt waarschijnlijk nog. Omdat het na zondag gaat dooien, moeten liefhebbers van de besneeuwde buitenwereld dit weekend hun slag slaan. Lees meer:05.01 uur   Opnieuw minder treinen
Net als gisteren gaat de NS ook vandaag een aangepaste dienstregeling rijden. Er worden vooral sprinters ingezet, en slechts een handjevol intercity's. Ook moeten reizigers rekening houden met uitval van treinen.

Ondertussen is steeds meer kritiek op de NS en ProRail. Al sinds zondag is het treinverkeer ontregeld. Reizigersvereniging Rover maakt zich zorgen:


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -